Hyppää sisältöön

Huuhkajien vastustajilta puuttuu huippunimiä – Suomen valmentaja varovaisen toiveikas ennen EM-karsintoja

Huuhkajien valmentaja Toni Korkeakunnas uskoo, että paras hetki kohdata Tanska on jalkapallon miesten EM-karsintojen alussa. Suomi pelaa Tanskan vieraana torstaina.

Huuhkajien Teemu Pukki ja Tanskan Simon Kjaer.
Huuhkajien Teemu Pukki ja Tanskan Simon Kjaer hyvin todennäköisesti kamppailevat palloista myös torstaina. Arkistokuva kesältä 2021. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP / Getty Images
Riku Porvari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Huuhkajien EM-karsinnat kanavillaan. Suora lähetys Tanska-ottelusta torstaina klo 21 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Ottelu alkaa klo 21.45.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat aloittaa EM-karsinnat torstaina Tanskan vieraana. Fifa-rankingin kärkikahinoista vuoden 2022 MM-kisojen jälkeen hieman vajonnut Tanska lähtee karsintoihin nuorella joukkueella.

Vuoden 2021 EM-kisoissa Tanskan joukkueen keski-ikä oli 27,7 vuotta ja viime vuoden MM-kisoissa 27,2 vuotta. Nyt pelaajat ovat vielä nuorempia, kun karsinnat aloittavan joukkueen keski-ikä on 26 vuotta.

Joukkueesta uupuvat muun muassa loukkaantunut Christian Eriksen (31 vuotta) ja kokoonpanosta pois jäätetty Thomas Delaney (31).

A-maajoukkueessa ensimmäisiä peliminuuttejaan hakevat Elias Jelert (19), Mads Hermansen (22) ja Morten Hjulmand (23). Hieman tuntemattomampia nimiä ovat myös Rasmus Höjlund (20), Anders Dreyer (24) ja Marcus Ingvartsen (27).

Lisäksi joukkueen mukana on Bournemouthin riveissä loistava Philip Billing (26), joka on tehnyt Valioliigassa kuusi maalia tällä kaudella.

– Nuo uudetkin pelaajat, joita tuohon on tullut, pelaavat kovissa sarjoissa kovia minuutteja – merkittävästi kovemmissa sarjoissa kuin meidän pelaajamme. Laatu ei ainakaan heikkene, sanoo Huuhkajien valmentaja Toni Korkeakunnas.

Philip Billing tuulettaa maaliaan.
Philip Billing on pelannut kolme ottelua Tanskan A-maajoukkueessa. Tässä hän juhlii Bournemouthille tekemäänsä 1–0-voittomaalia Liverpoolia vastaan. Kuva: Robin Jones / AFC Bournemouth / Getty Images

Silti Korkeakunnas on varovaisen toiveikas. Hän uskoo, että Suomi voi hyötyä Tanskan huonosti menneestä MM-turnauksesta, tanskalaisyleisön paineesta kotistadiolla Parkenilla ja vastustajan kokemattomista pelaajista.

– Ajattelisin niin, että paras hetki kohdata Tanska on tässä vaiheessa karsintaa – ja ehkä vielä täällä (Parkenilla).

Korkeakunnaksen mukaan Suomi-ottelu on Tanskalle pakkovoitto. Lisäksi kotijoukkue hakee revanssia, kun Huuhkajat vei EM-kisoissa voiton tanskalaisyleisön edessä.

Korkeakunnas sanoo, että Tanskalla on nuori, mutta timantinkova joukkue.

Evans poissa Pohjois-Irlannin joukkueesta

Nyt pelattavalla maajoukkuetauolla Suomi kohtaa sunnuntaina Pohjois-Irlannin, joka aloittaa karsinnat San Marinon vieraana. Pohjois-Irlannin jalkapalloliitto tiedotti maanantaina, että kokenut Leicester-toppari Jonny Evans jää loukkaantumisen takia pois kokoonpanosta.

Pohjois-Irlannin pelit ovat sujuneet viime aikoina varsin heikosti. Edelliskauden Kansojen liigassa Pohjois-Irlanti säilyi niukasti C-lohkossa, kun sillä oli parempi maaliero kuin tasapisteisiin yltäneellä Kyproksella.

Myös Pohjois-Irlannin kokoonpanossa on useita maajoukkueessa kokemattomia pelaajia. Keski-ikä on jopa 25,6 vuotta. Joukkue ei kuitenkaan ole pelannut harjoitusotteluita syyskuun 2022 jälkeen. Siinä mielessä nykykuntoa on hankala arvioida.

Suomen joukkueen keski-ikä on Tanskan tapaan 26 vuotta. Suomi on Kansojen liigan kauden jälkeen pelannut neljä maaottelua, joista käteen on jäänyt kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

Yle näyttää Huuhkajien EM-karsinnat kanavillaan. Suora lähetys Tanska-ottelusta torstaina klo 21 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Ottelu alkaa klo 21.45.

Suosittelemme sinulle