Hyppää sisältöön

Junalakko vaikeuttaa teräsyhtiö SSAB:n toimintoja Suomessa, koska jättimäisiä junakuljetuksia ei voi korvata rekoilla

Raahesta lähtee vuosittain yli miljoona tonnia terästä SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalle jatkojalostukseen. Isoja raidekuljetuksia ei voi korvata rekoilla, vaikka tiekuljetuksetkin on nyt otettu käyttöön.

SSAB kuuma metallirulla kulkee kuljettimessa
SSAB:n Raahen tehtaalta kuljetetaan vuosittain yli miljoona tonnia kuumavalssattua terästä yhtiön Hämeenlinnan tehtaalle jatkohalostettavaksi. Arkistokuva. Kuva: Marko Väänänen / Yle
Risto Ukkonen

Maanantaina alkanut junalakko vaikeuttaa teräsyhtiö SSAB:n toimintoja Suomessa. Raahen terästehtaalle raidekuljetukset ovat erittäin tärkeitä, kertoo Raahen tehtaanjohtaja Jarkko Matkala.

– Hämeenlinnan tehdas on meidän tärkein asiakkaamme, ja vuosittain kuljetamme raiteilla sinne yli miljoona tonnia terästä.

Matkala ennakoi, että lakon pitkittymisellä voi olla vakavia vaikutuksia Hämeenlinnan jatkojalostukseen, vaikka teräskelojen kuljetuksia siirretäänkin raiteilta maantielle.

– Näemme sen järkeväksi, vaikka junien kapasiteettia ei rekoilla pystykään korvaamaan, Matkala toteaa.

Hämeenlinnan tehtaan viestintäpäällikkö Jaana Henttonen kertoo, että normaalioloissa Raahen ja Hämeenlinnan välillä kulkee päivittäin teräskeloja kuljettava juna.

– Lyhyellä lakolla ei ole välittömiä vaikutuksia tuotantoomme tai asiakastoimituksiin. Meillä on keloja varastossa Hämeenlinnassa, ja asiakastoimituksia satamiin on mahdollista korvata kuorma-autokuljetuksilla.

Lakko tuntuu myös satamissa ja puukuljetuksissa

Veturinkuljettajien lakko näkyy myös pohjoisen satamissa, mutta esimerkiksi Raahesta sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola kertoo vaikutusten olevan vähäisiä.

Samoilla linjoilla on myös Stora Enson Oulun tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila, jonka mukaan lakko ei vielä näy tehtaalla, vaikka raakapuuta Nuottasaaren tehtaalle raiteita pitkin tavallisesti tuleekin.

– Aika pitkään täytyy lakon jatkua, jotta merkittäviä vaikutuksia tulee, koska puuta on varastoissa ja saamme sitä myös maantiekuljetuksilla, Mäkimattila toteaa.

Suosittelemme sinulle