Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Suomen sähköjärjestelmästä kuuluu nyt hyviä uutisia.
Ensinnäkin sähkön hinta on laskenut huippulukemistaan ja pysynyt kohtuullisena. Lauantaina Suomessa nautittiin itse asiassa koko Euroopan edullisimmasta sähköstä, kun pörssisähkön keskihinta painui noin 2,4 senttiin kilowattitunnilta. Esimerkiksi elokuussa arvolisänveron sisältämä päiväkohtainen keskihinta huiteli paikoin jopa yli 60 sentissä.
Toisekseen Suomessa tuotetaan nyt runsaasti sähköä. Lauantaina Suomessa tuotettiin selvästi enemmän sähköä kuin täällä kulutettiin. Tuolloin Suomesta vietiin täydellä teholla sähköä muualle Eurooppaan. Kyse oli hyvin poikkeuksellisesta päivästä, sillä usein Suomi joutuu tuomaan sähköä ulkomailta kattaakseen kotimaisen kulutuksen.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä kertoo, ettei koko mittaushistorian aikana ole ollut vastaavanlaista tilannetta, jossa koko siirtoyhteyskapasiteetti olisi käytössä ja vientimäärä olisi yhtä suuri.
– Tämä on siinä mielessä ensimmäinen kerta.
Myös tänään tiistaina Suomessa tuotetaan niin paljon sähköä, että sitä riittää muualle vietäväksi – ei tosin samassa mittakaavassa kuin lauantaina.
Suomen vientikapasiteetti Ruotsiin ja Viroon on yhteensä noin 3300 megawattia, mutta kapasiteetissa on tällä hetkellä muutamia rajoituksia. Lauantaina sähköä vietiin enimmillään noin 2700 megawattia, mikä vastasi kaikkea käytössä ollutta kapasiteettia.
Miksi Suomessa tuotetaan nyt niin paljon edullista sähköä?
Poikkeuksellisen suotuisan sähkötilanteen taustalla on kaksi keskeistä tekijää: rutkasti lisääntynyt tuulivoimatuotanto sekä Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön käyttöönottaminen. Olkiluoto 3 alkoi tuottaa sähköä täydellä teholla viime viikolla. Tuulivoimakapasiteettia taas on lisätty viime vuosien aikana ja esimerkiksi lauantaina sääolosuhteet olivat tuulivoiman kannalta otolliset.
Yksi syy on myös siinä, että talven pahimmat kulutushuiput ovat ohitse eli suomalaiset eivät enää itse tarvitse niin paljon sähköä omaan käyttöönsä. Nyt näyttää siis vahvasti siltä, että uhka paljon puhutusta sähköpulasta ja kiertävistä sähkökatkoista on tämän talven osalta väistynyt.
Fingridin Mikko Heikkilä arvioi, että lauantaiset huippuluvut antavat esimakua tulevasta. Tulevaisuudessa lauantain kaltaisia päiviä tullaan näkemään lisää, hän sanoo.
– Meidän tuulivoimakapasiteetti tulee kasvamaan tosi voimakkaasti lähivuosien aikana. Se lähes kaksinkertaistuu seuraavan kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että varsinkin tuulisella säällä Suomessa on sähköä hyvin tarjolla. Sitä riittää vientiin ja tietysti myös kotimaiseen kulutukseen.
Fingrid arvioi, että Suomi on mahdollisesti jo ensi vuonna vuositasolla keskimäärin omavarainen sähköntuotannossaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisinä päivinä Suomi saattaa joutua tuomaan sähköä ulkomailta, mutta koko vuoden tasolla kotimainen tuotanto vastaa suomalaisten sähkönkulutuksen tarpeita.
Hinta pysyy matalalla
Suomalaisille sähkönkuluttajille korkeat vientimäärät ovat myönteinen uutinen. Ne kertovat, että sähköä pystytään tuottamaan täällä halvemmalla kuin naapurimaissa, Fingridin Mikko Heikkilä sanoo.
– Tästä hyötyy etenkin pörssisidottua sähköä ostavat kotitaloudet sekä teollisuus. Edullinen ja puhdas sähkö houkuttelee tänne myös uusia teollisia investointeja.
Sähkön hintakehitys näyttää siis pitkällä aikavälillä lupaavalta. Samalla Heikkilä kuitenkin muistuttaa, että sähköntuotantojärjestelmä on jatkossa entistä enemmän säästä riippuvainen, kun tuulivoiman ja aurinkovoiman osuus kasvavat.
– On nähtävillä, että meillä on jatkossa hyvinkin edullista sähköä, mutta siihen kuuluu myös hinnanvaihtelu.
Tuulivoiman lisäksi myös aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta kasvaa. Alla olevalla videolla Helenin aurinkosähköpuisto Nurmijärvellä.
Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 22. maaliskuuta kello 23:een saakka.
Lue lisää:
Sähkön hinta tuli tammikuussa reilusti alaspäin: keskihinta putosi jo alle 10 sentin