Hyppää sisältöön

Vain murto-osa Keski-Suomen eduskuntavaaliehdokkaista on ilmoittanut vaalirahoituksestaan

Kansanedustajaehdokkaille vaalirahoitukseen liittyvä ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen.

Jyväskylän kävelykadulla olevia vaalitelttoja. Usean kuvan kollaasi.
Tähän mennessä tehtyjen ennakkoilmoitusten perusteella keskisuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjakuluissa on suurta vaihtelua. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Heli Kaski,
Virpi Kotilainen

Vasta pieni osa keskisuomalaisista kansanedustajaehdokkaista on tähän mennessä kertonut kampanjakuluistaan julkisuuteen.

Eduskuntavaalien ehdokkaat voivat tehdä ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Virasto julkaisee tiedot netissä ylläpitämällään vaalirahoitussivustolla.

Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen. Vaali- ja puoluerahoitusvalvonta pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että äänestäjällä olisi tieto ehdokkaan vaalirahoituksesta jo ennen äänestämistä.

Vaalien jälkeen vaalirahoituksestaan on lain mukaan kerrottava niiden ehdokkaiden, jotka pääsevät eduskuntaan tai varaedustajaksi.

Maanantai-iltaan mennessä Keski-Suomen vaalipiiristä ennakkoilmoituksen oli tehnyt 19 ehdokasta. Keski-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan pyrkii 143 ehdokasta.

Eniten rahoituksestaan kertoneita on vasemmistoliiton listalla, puolueen ehdokkaista yli kaksi kolmasosaa on tehnyt ennakkoilmoituksen.

Esimerkiksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n ehdokkaista vielä kukaan ei ollut maanantai-iltaan mennessä tehnyt ilmoitusta. Ilmoitus puuttuu myös useimmilta pienpuoluiden ehdokkailta.

Tähän mennessä tehtyjen ennakkoilmoitusten perusteella kampanjakuluissa on suurta vaihtelua, summat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta 30 000 euroon.

Koko maassa runsas neljännes eduskuntavaaliehdokkaista on Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan kertonut toistaiseksi vaalirahoituksestaan.

Suosittelemme sinulle