Hyppää sisältöön

Kuolonuhrin vaatineen Kokkolan veneturman syyteharkinta valmistuu lähikuukausina

Nuorta miestä epäillään kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Pelastuslaitoksen vene vedessä kivikkoisen rannan edustalla.
Kuvaa turmapaikalta. Kuva: Rajavartiolaitos
Iina Kluukeri

Yhden kuolonuhrin vaatineen Kokkolan veneturman syyteharkinta valmistuu kevään aikana.

Aluesyyttäjän arvion mukaan huhtikuussa voi selvitä, nostetaanko yhtä epäiltyä vastaan syytteet ja eteneekö tapaus käräjille. Juttu eteni poliisilta syyteharkintaan noin vuosi sitten.

Onnettomuus sattui heinäkuussa 2021, kun kaksi moottorivenettä törmäsi toisiinsa Kokkolan sataman ulkopuolella. Turmassa kuoli 65-vuotias mies. Uhrin kanssa samassa veneessä ollut nainen selvisi ilman suurempia vammoja.

Nuorta miestä, joka kuljetti suurempaa venettä epäillään kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Rikosnimikkeet ovat pysyneet poliisin esitutkinnasta lähtien samana.

Tapaus ei ole aluesyyttäjä Marina Ek-Bäckin mukaan viivästynyt, vaan kiireellisemmät jutut ovat menneet veneturmajutun ohi.

Keskimääräinen syyteharkinta-aika kaikissa jutuissa on syyttäjälaitoksessa noin 3–5 kuukautta. Kiireettömien juttujen syyteharkinta-aika vaihtelee paljon riippuen syyttäjän työtilanteesta. Tapausta hoitavalla aluesyyttäjä Ek-Bäckillä se vaihtelee puolesta vuodesta vuoteen.

Turman syy oli hämärän peitossa ainakin poliisin esitutkinnan alkuvaiheessa. Aluesyyttäjä ei halua kommentoida tässä vaiheessa turman mahdollista syytä.

Kuolemaan johtaneita veneonnettomuuksia sattuu Suomen vesillä harvoin.

Suosittelemme sinulle