Hyppää sisältöön

Useampi lapsi heitetty ulos linja-autosta lippuepäselvyyksien takia Turun saaristossa – ely-keskus selvittää asiaa

Useat vanhemmat ovat kertoneet kokemuksia, joissa lapsia on heitetty lippuepäselvyyksien takia pois linja-autosta Paraisilla.

Linja-auto
Paraisille pääsee bussilla säännöllisesti. Arkistokuva. Kuva: Arash Matin / Yle
Johanna Lehtola

Turun seudun joukkoliikenteessä on tullut ilmi useita tapauksia, joissa lapsia on poistettu bussista Turun ja Paraisten välillä.

Yle Åbolandin haastatteleman Isa Myllymaan 12-vuotias lapsi heitettiin ulos linja-autosta Kaarinan ja Paraisten välillä viime keskiviikkona.

– Hän matkusti tapaamaan ystäväänsä ja on kulkenut matkan aikaisemminkin Föli-kortilla ilman ongelmia.

Myllymaa kertoo, että linja-auton kuljettaja oli ilmoittanut lapselle, että matka päättyy vyöhykkeen vaihdon vuoksi Kaarinan ja Paraisten rajalla. Tyttö oli tarjoutunut maksamaan loppumatkasta, mutta oli tästä huolimatta poistettu bussista. Myllymaan mukaan vastuullisen aikuisen olisi pitänyt selvittää asia, vaikka lapsi olisikin matkustanut väärällä lipulla.

Linjaa liikennöivän yhtiön asiakaspalvelu taas sai Myllymaan hyvin hämmästyneeksi.

– Yhtiön asiakaspalvelusta vain todettiin, että mieskuljettajat voivat olla joskus vähän vaikeita ja nykypäivänä voi olla vaikea arvioida nuorten ikää, kun jopa 12-vuotiaat meikkaavat.

Myllymaan haastattelun jälkeen on tullut ilmi muitakin tapauksia. Vanhempien kertomusten mukaan linja-autokuljettaja on kertonut, että lapset eivät olleet maksaneet matkasta tarpeeksi. Vanhempien mukaan taas matkakortit ovat olleet voimassa.

Föli pahoittelee

Turun seudun joukkoliikenne Föli on tietoinen 12-vuotiaan tapauksesta, missä tämä oli jätetty bussista ulos viime keskiviikkona.

– Meillä on ohjeistukset matkustajien kohtelusta ja asiakaspalvelusta. Ohjeistukset matkustajien kohtelusta ovat erityisen tärkeitä lasten tapauksessa. Tässä on tapahtunut jonkinlainen virhe ja pyydämme anteeksi, lapsia ei tulisi koskaan ongelmien syntyessä poistaa bussista, suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa sanoo.

Varsinais-Suomen ely-keskus aikoo ottaa nyt yhteyttä linjalla liikennöivään yhtiöön ja kysyä selvitystä asiasta. Sääntöjen mukaan alaikäisiä ei saa poistaa linja-autoista minkään syyn vuoksi.

– Pyydämme, että vanhemmat, joiden lapset ovat joutuneet poistetuiksi linja-autosta lippuepäselvyyksien vuoksi, ottavat meihin yhteyttä. Näin voimme selvittää asian ja ohjeistaa liikennöitsijöitä. Lapsia ei saa koskaan heittää pois linja-autosta lippuepäselvyyksien takia, sanoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Soile Koskela.

Artikkeli on käännetty Yle Åbolandin kahdesta artikkelista, jotka voit lukea täältä ja täältä.

Suosittelemme sinulle