Hyppää sisältöön

A-streptokokki leviää nyt väestössä tavallista enemmän – tällaisissa tilanteissa kannattaa käydä lääkärissä

A-streptokokki aiheuttaa myös tulirokkoa. Siitä johtuva vakava tai kuolemaan johtava tauti on kuitenkin perusterveillä lapsilla äärimmäisen harvinainen.

 Lastenlääkäri ottaa syljenäytettä lapsen suusta .
A-streptokokkitartunta on helppo todeta lääkärikäynnillä otetusta nielunäytteestä. Kuva: Dmitry Naumov / AOP
Jaana Hevonoja

Päiväkoti-ikäinen lapsi menehtyi muutama viikko sitten streptokokki A -infektion aiheuttamaan sairauteen Jyväskylässä.

Epidemiologi Sirpa Räsänen Pirkanmaan hyvinvointialueelta muistuttaa kuitenkin, että A-streptokokista johtuva vaarallinen tai kuoleman aiheuttava tauti on muuten terveellä lapsella äärimmäisen harvinainen.

– A-streptokokista johtuvaa angiinaa tavataan aika paljon, mutta minkäänlaisessa hälytystilassa sen suhteen ei tarvitse olla, että joku tappajabakteeri ympäristössämme riehuisi.

Räsänen kertoo, että streptokokkitartuntaan liittyy yleensä kurkkukipua ja tavallisesti myös kuumetta, mutta ei välttämättä. Päiväkoti-ikäisillä A-streptokokkia saattaa esiintyä myös ilman varsinaisia oireita.

Joskus streptokokkiin voi liittyä lisäkomplikaationa nielupaise.

Helppo todeta tällä tapaa

Räsäsen mukaan A-streptokokki on helppo todeta nielunäytteestä.

– Varsinkin nyt, kun streptokokkia on liikkeellä, niin mikäli lapsella ilmenee kuumetta ja kurkkukipua, voi olla tarpeen käydä otattamassa nielunäyte lääkärissä. Bakteeri on herkkä penisilliinille, ja pienille lapsille sitä määrätään suun kautta otettavana liuoksena.

Räsänen sanoo kuitenkin, että jos lapsi on pelkästään nuhainen, silloin ei tyypillisesti ole syytä epäillä streptokokkia.

Voi ilmetä myös tulirokkona

A-streptokokki voi ilmetä myös tulirokkona.

– Tulirokkoon liittyy kuume ja syheröinen ihottuma sekä usein myös kurkkukipua. Se on siis saman bakteerin aiheuttama kuin angiina, eikä rokotetta tulirokkoon ole.

Räsäsen mukaan tulirokkoa ilmenee vuosittain yleensä yksittäisinä tapauksina, eli historiaan tauti ei ole jäänyt, mutta myöskään epidemioita ei ole viime aikoina ilmennyt.

Räsänen muistuttaa, että on syytä kääntyä uudelleen lääkärin puoleen, jos lapsen yleisvointi heikkenee, vaikka lääkärissä olisi jo käyty ja lääkkeet saatu.

– Näin on yleisesti syytä menetellä kaikkien tautien kohdalla, jos kotona ei pärjätä ja esimerkiksi nesteytys ei onnistu, hän sanoo.

Päiväkotiin tai kouluun voi palata voinnin mukaan, tartuttavuus päättyy sen jälkeen kun lapsi on saanut antibioottia yhden vuorokauden ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntatautirekisterin mukaan tänä vuonna on todettu 92 A-streptokokkitartuntaa, kun tavanomaisesti niitä on todettu viime vuosina noin 200 vuosittain.

Tapausmäärän epäillään liittyvän koronapandemian jälkeen lisääntyneeseen kanssakäymiseen: hengitystievirusinfektioita kiertää nyt väestössä enemmän.

Kuuntele myös Tiedeykkösen jakso hajuaistista, jossa lääkäri, professori ja toimittaja keskustelevat muun muassa siitä, kuinka hengitystieinfektion aiheuttamaa hajuaistin heikkenemistä voi pyrkiä palauttamaan (27.9.2022):

Tiedeykkösen jakso hajuaistista, jossa lääkäri, professori ja toimittaja keskustelevat muun muassa siitä, kuinka hengitystieinfektion aiheuttamaa hajuaistin heikkenemistä voi pyrkiä palauttamaan. (27.9.2022)

Suosittelemme sinulle