Hyppää sisältöön

Kemin tehdastyömaalla kuollut hitsaaja tukehtui argonkaasun vuoksi – AVI:n mukaan kyseessä on harvinainen työtapaturma

Helmikuussa Metsä Fibren tehtaan rakennustyömaalla kuoli ulkomaalainen hitsaaja, joka meni isoon putkeen ja tukehtui siellä korkean argonkaasupitoisuuden vuoksi.

Kemin uuden biotuotetehtaan työmaan ympäristöä. Uusia tieliittymiä ja rautatietä on rakenteilla tehtaan viereen.
Onnettomuudessa kuollut mies oli ulkomaalainen ja syntynyt vuonna 1994. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Taina Nuutinen-Kallio,
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisin mukaan 27. helmikuuta Kemissä Metsä Fibren sellutehtaan rakennustyömaalla menehtynyt työntekijä kuoli hengitettyään hitsauksen suojakaasuna käytettävää argonia. Onnettomuus tapahtui isossa putkessa, jonne työntekijä oli ilmeisesti mennyt tarkistamaan hitsaussaumaa.

Argonkaasu oli syrjäyttänyt putkessa ilmaa niin suuressa määrin, ettei työntekijä saanut riittävästi happea, vaan tukehtui.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Miska Sillanpää Lapin poliisilaitokselta kertoo, että onnettomuudessa kuollut mies oli ulkomailta Kemin tehdasta rakentamaan tullut komennustyöntekijä ja syntynyt vuonna 1994.

Sillanpään mukaan onnettomuudesta ei ole päätetty aloittaa rikostutkintaa. Poliisi odottaa vielä aluehallintoviraston lausuntoa siitä, täyttyvätkö työturvallisuusrikoksen tunnusmerkit.

Harvinainen onnettomuus

Ylitarkastaja Lasse Ketola Pohjois-Suomen aluehallintaviraston AVI:n työsuojelun vastuualueelta kertoo, että tällainen tukehtumisonnettomuus on Suomessa erittäin harvinainen ainakin tilastojen valossa.

– Vuonna 1992 tapahtui vähän samantyyppinen onnettomuus, jossa työntekijä kuoli tuulettamattomaan sellusäiliöön. Vuonna 1993 henkilö taas kuoli typpisäiliöön, jota hän oli korjaamassa.

Ketola kertoo, että säiliöissä työskentelemiseen liittyvät toimintatavat ovat ”teollisuuden peruskauraa”.

– Suomessa tekninen työturvallisuusosaaminen on korkeaa.

Lasse Ketola kertoo, että säiliöonnettomuus on sellutehtaissa tyyppitapaturma, jollaisen ehkäisemiseen yrityksissä tehdään paljon työtä. Säiliötyöskentelyn pitäisi olla tarkoin suunniteltua ja valvottua työtä. Lähtökohtana on, että tilan tuulettamisesta pitää huolehtia. Säiliön happipitoisuus täytyy myös mitata.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehdasprojektin projektijohtaja Jari-Pekka Johansson kertoo, että tapahtumakulku tapaturman osalta on selvitetty.

–Tapauksen viranomaistutkinta on käynnissä ja tapauksen tiedottamisesta vastaa viranomainen. Työmaalla pidettiin koko työmaan henkilöstöä koskeva TurvaStop, jossa työt pysäytettiin ja pidettiin hiljainen hetki sekä kerrattiin suljetussa tilassa tehtävien töiden ohjeistus ja turvallisuuskäytännöt, hän kertoo.

Johanssonin mukaan suljetuissa tiloissa kuten esimerkiksi säiliöissä tehtävät työt ovat teollisuusprojekteissa ja teollisuudessa tavallisia. Kemin projektissa on selkeät ja sovitut työlupakäytänteet näitä töitä varten.

Poliisi tutkii toista tapaturmaa

Tukehtumisonnettomuuden lisäksi sellutehdastyömaalla on tapahtunut toinenkin kuolemaan johtanut työtapaturma. Siitä poliisi on aloittanut rikostutkinnan.

Viime vuoden kesäkuussa kuoli ulkomaalainen mies, kun palkki tipahti hänen päälleen soodakattilatyömaalla.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemän tarkastuskertomuksen mukaan päätoteuttaja ei ollut huolehtinut siitä, että asennettavat elementit esivalmistetaan, nostetaan ja asennetaan hyväksyttyjen asennussuunnitelmien mukaisesti.

Asennettavan elementin rakenteeseen ei ollut lisätty asennussuunnitelmien mukaisia jäykisteitä, joiden tehtävänä on vähentää palkin omasta painosta johtuvaa palkin hitsattuihin kannakkeisiin kohdistuvaa rasitusta. Nämä jäykisteet olisi ilmeisesti pitänyt asentaa maassa, jossa elementit on valmistettu.

Nostettavia elementtejä oli myös kannateltu vääristä nostopisteistä: asennettavan elementin yläpalkista. Kun menehtynyt työntekijä oli kiristänyt ketjutaljalla kannatuksessa olevaa vaijeria, olivat nostoa kannattavan palkin teräskannattimet revenneet liitoksistaan.

Työn toteutus oli poikennut suunnitelmista ja elementtien asennuksessa oli käytetty vaaraa aiheuttavia työtapoja.

Mikä yritys on vastuussa?

Metsä Fibre ja Valmet Technologies ovat sopineet, että Valmet vastaa soodakattilan asennussuunnittelusta, työmaajohdosta ja laitteiden sekä materiaalien asennuksen valvonnasta sekä turvallisuuden valvonnasta Metsä-Fibren käytäntöjen mukaisesti. Tästä huolimatta Metsä Fibre on päätoteuttaja soodakattilatyömaalla.

Tapahtumahetkellä työmaalla oli Valmetilta soodakattilan aluepäällikkö ja työmaan sisäisestä logistiikasta vastaava henkilö. He eivät olleet asennuspisteellä, vaan alihankkijan eli Hutni Montazw a.s.:n työntekijät työskentelivät paikalla oman työnjohtonsa alaisena.

Täydennetty juttua kello 17.24 avin kommenteilla.

Suosittelemme sinulle