Hyppää sisältöön

Republikaanit suunnittelevat Floridassa lakia, joka kieltäisi kuukautisista opettamisen alle 11-vuotiaille

Floridassa koulut ja koululaiset ovat joutuneet kuvernööri Ron DeSantisin tähtäimeen osana alkavaa presidentinvaalikampanjaa.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis puhuu.
Republikaanit haluavat, että terveyskasvatusta, sukupuolitauteja ja ihmisten seksuaalisuutta koskevia aiheita käsiteltäisiin vasta 6. luokalta lähtien. Floridan kuvernööri Ron DeSantis kuvattuna marraskuussa 2022. Kuva: Caroline Brehman / EPA
Riikka Kajander

Floridassa republikaani­lainsäätäjät suunnittelevat lakia, joka kieltäisi esimerkiksi kuukautiskierrosta puhumisen lapsille koulussa. Laki rajoittaisi seksuaalisuuteen liittyvien aiheiden käsittelyä koulussa, ja se koskisi alle kuudesluokkalaisia lapsia.

Lainsäädännöllä halutaan, että terveyskasvatusta, sukupuolitauteja ja ihmisten seksuaalisuutta koskevia aiheita käsiteltäisiin vasta 6. luokalta lähtien.

Yhdysvalloissa kuudetta luokkaa käyvät lapset ovat 11–12-vuotiaita.

Laista kertovat muiden muassa The Washington Post ja uutistoimisto AFP. Lakiuudistukseen kuuluu myös joidenkin oppimateriaalien ”rajoittaminen”, vastustajien mukaan kieltäminen. Uudistus rajoittaisi myös esimerkiksi sukupuolitaudeista opettamista.

Floridan edustajainhuoneen jäsen, demokraatti Ashley Gantt kysyi koulutusta vastaavan valiokunnan kuulemisessa, että eivätkö alle 12-vuotiaat voisi esimerkiksi saada kuulla opetusta kuukautisistaan.

– Jos kuukautiset alkavat viides- tai nelosluokkalaisella, kieltääkö tämä lakiehdotus heitä keskustelemasta asiasta siksi, koska he eivät ole vielä kuudennella luokalla? Gantt kysyi.

– Tarkoittaa, vastasi republikaanikollega Stan McClain.

McClain muotoili myöhemmin, että lakimuutoksella ei olisi tarkoitus ”rangaista lapsia”, jos nämä tulisivat puhumaan opettajalle kuukautishuolistaan. McClainin mukaan muutos yhtenäistää seksuaalikasvatusta koko maassa.

Ehdotus meni läpi koulutuksesta vastaavassa valiokunnassa.

Kuukautiset alkavat keskimäärin 10–15-vuotiaana, mutta ne voivat alkaa aiemminkin tai myöhemmin, 9- tai 16-vuotiaana.

Kaiken takana on DeSantis

Koulu-uudistusten taustalla häärii Floridan kuvernööri Ron DeSantis, josta povataan jopa Yhdysvaltain seuraavaa presidenttiä. Hän käy kouluissa suurta kulttuurisotaa, joka kohdistuu erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja mustien historiaan.

DeSantis on päättänyt muuttaa osavaltionsa koulutusta päiväkodista yliopistoon. Kuvernööri kieltäisi muun muassa sukupuolitutkimukset yliopistoissa.

DeSantis on kerännyt huomiota kouluihin ja lapsiin keskittyvillä poliittisilla tempauksilla ja ajanut läpi lakeja, jotka vastustavat hänen mukaansa lasten ”kouluissa tapahtuvaa indoktrinaatiota”.

Ron DeSantis kädet levällään puhujanpöntössä.
Ron DeSantis on säätänyt esimerkiksi ”Vanhempain oikeudet opetuksessa” -lakipaketin ja ”Pysäytetään woke” -lain, jotka vaikuttavat suoraan koulutukseen Floridassa. Kuva: Daniel A. Varela / AOP

DeSantis on säätänyt esimerkiksi ”Vanhempain oikeudet opetuksessa” -lakipaketin ja ”Pysäytetään woke” -lain, jotka vaikuttavat suoraan koulutukseen osavaltiossa.

DeSantis on Donald Trumpin kovin kilpailija republikaanipuolueen sisällä. DeSantis on puolueensa tähtipoliitikko, jonka katsotaan olevan erityisesti republikaanieliitin suosiossa. Hän saa myönteistä julkisuutta muun muassa konservatiivisen Fox-televisiokanavan keskusteluohjelmissa.

DeSantis ei ole vielä ilmoittanut kampanjansa alkaneen, mutta näyttää selvältä, että hän tulee pyrkimään republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Mitä ajatuksia kielto sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Kuuntele myös:

Trumpin haastaja DeSantis käy kulttuurisotaa kouluissa – onko kyse presidenttipelistä?

Suosittelemme sinulle