Hyppää sisältöön

Juukalaiset osoittivat mieltään keskussairaalalla Joensuussa – omassa kunnassa lääkärille vaikea saada aikaa, hoitosolussa ei paikkoja

Mielenosoituksen jälkeen kuntalaiset luovuttivat lausunnon Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuutetuille. Siun soten aluehallituksen puheenjohtaja lupaa tilanteeseen muutoksia.

Yhdeksän mielenosoittajaa seisoo pihalla. Yksi puhuu mikrofoniin ja muilla on käsissään kylttejä.
Mielenosoittajilla oli mukanaan iskulausein varusteltuja kylttejä. Kuva: Siru Päivinen
Ada Lassuri

Noin 30 juukalaista osoitti tänään mieltään terveyspalveluiden tilasta. Mielenosoitus järjestettiin puolipäivän aikaan Joensuun Tikkarinteellä, Pohjois-Karjalan keskussairaalan hallintorakennuksen edustalla.

Taustalla on huoli terveyspalveluista.

Lue lisää: Juukalaiset vaativat terveyspalvelujen säilyttämistä kunnassa rauhanomaisella mielenilmauksella

Kuntalaisten kokemuksien mukaan lääkärille on vaikea saada aikaa, eikä hoitosolussa ole tarpeeksi paikkoja. Myös röntgenpalvelu halutaan takaisin Juukaan. Nykyään lähin röntgen sijaitsee Nurmeksessa.

Mielenosoittajia oli vastassa Siun soten aluehallituksen puheenjohtaja Juha Mustonen (kesk.). Hänen mielestään huoli on todellinen, koska Juuassa ei tällä hetkellä ole tarjolla kunnon lääkäripalveluita.

– Jos yhtenä päivänä on sijaislääkäri, niin se on alimitoitettua, hän toteaa.

Juuassa asuu noin 4 500 ihmistä.

Seitsemän ihmistä seisoo sisätilassa. Vasemmalla oleva henkilö pitää kädessään valkoista paperia, ja oikeassa reunassa oleva henkilö puhuu.
Juukalainen Leena Mäkäräinen (vas.) luovutti vetoomuksen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen päättäjille. Kuva: Siru Päivinen

Mielenosoitukseen osallistui muun muassa juukalainen Leena Mäkäräinen. Hänen mielestään terveydenhuollossa pitäisi ottaa käyttöön työparit, ja modernia teknologiaa pitäisi hyödyntää paremmin.

Siun soten Mustosen mukaan yksi keskeisistä ongelmista on nykyinen ajanvarausjärjestelmä. Iso osa lääkäreiden ja sairaanhoitajien työajasta menee asioiden kirjaamiseen ja jonojen hallitsemiseen.

Mustonen kertoo, että tällä hetkellä hyvinvointialue rakentaa palveluverkkoa, ja jokaiseen kuntaan, Juuka mukaan lukien, on tulossa terveysasema.

– Takaan, että lääkäripalvelut järjestetään tavalla tai toisella. Tyhjät seinät eivät ole palvelua.

Tavoitteena on, että palveluverkko valmistuu kesän loppuun mennessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta keskiviikkoon 22. maaliskuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle