Hyppää sisältöön

Säätiö lahjoitti elintarvikealan koulutukselle yli 400 000 euroa Kouvolassa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä uuden elintarvikealan koulutuksen Kouvolassa. Ulkopuolinen rahoitus on koulutuksen aloittamiselle välttämätöntä.

Fazerin Korian tehtaan portti Kouvolassa.
LUT-yliopisto on käynnistämässä elintarviketeollisuuteen liittyvää tutkimustoimintaa Kouvolassa, minkä se uskoo hyödyttävän myös alan yrityksiä. Arkistokuvassa Fazerin Korian tehdas Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle
Helena Korpela

Elintarvikealan koulutus Kouvolassa on saanut merkittävää tukea.

Kymin osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on myöntänyt apurahat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle (Xamk) ja Lappeenrannan–Lahden teknilliselle yliopistolle (LUT).

Säätiö myönsi Xamkille 300 000 euron apurahan Kehittyvä elintarviketekniikka -koulutuksen käynnistämiskuluihin tälle ja ensi vuodelle.

Uusi koulutus alkaa Kouvolassa ensi syksynä, kun ensimmäinen 30 opiskelijan ryhmä aloittaa opintonsa. Valmistuvien tutkintonimike on insinööri (AMK).

LUT-yliopistolle säätiö myönsi 150 000 euron apurahan Kouvolaan sijoittuvan elintarvikeprosessitekniikan apulaisprofessuurin ensimmäiselle rahoituskaudelle.

Kouvolassa alkaa elintarviketekniikan maisteriohjelman koulutus syksyllä 2024.

Ulkopuolinen rahoitus välttämätöntä

Xamkin Kehittyvä elintarviketekniikka -koulutukseen voi hakea ensimmäistä kertaa korkeakoulujen kevään yhteishaussa.

Erillinen ulkopuolinen rahoitus on ollut välttämätöntä koulutuksen käynnistämiseksi.

– Kokonaan uuden koulutuksen käynnistäminen on ammattikorkeakoululle alkuvaiheessa tappiollista, koska valtion perusrahoitus tulee jälkikäteen ja perustuu suoritettuihin tutkintoihin, sanoo Xamkin vararehtori ja varatoimitusjohtaja Mirja Toikka tiedotteessa.

Kouvolassa alkaa syksyllä 2024 elintarviketeollisuuden prosessitekniikan maisteriohjelma Kouvolan kaupungin tuella.

Apuraha mahdollistaa koulutukseen keskittyvän henkilökunnan lisäksi myös apulaisprofessorin ja sitä myötä tutkimustoiminnan aloittamisen Kouvolassa.

– Tutkimustoiminta luo uusia mahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle, minkä uskomme hyödyttävän alan yrityksiä, LUT-yliopiston dekaani ja professori Mari Kallioinen-Mänttäri kertoo.

Suosittelemme sinulle