Hyppää sisältöön

Putin tukee Kiinan aiemmin esittämää rauhansuunnitelmaa tavattuaan Kiinan johtajan

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Kremlissä tiistai-iltapäivänä Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Yhdysvallat kommentoi tapaamista tiistai-iltana.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen alkoi prameasti Kremlissä.
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan ja Venäjän presidentit kättelivät toisensa Kremlissä keskellä valtavaa, prameaa salia koristeellisten kattokruunujen loisteessa.

Kohtaamisesta ei välittynyt erityisen lämminhenkinen vaikutelma. Presidentit eivät esimerkiksi juuri hymyilleet saati vaihtaneet kuulumisia ja itse kättelykin oli suhteellisen pikainen. Presidentit kuuntelivat maidensa kansallislaulut ja jatkoivat virallisiin neuvotteluihin.

Neuvottelut päättyivät puoli kuuden aikaan, kertoi Reuters.

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kertoo, että Vladimir Putin toivoi yhteydenpidon jatkuvan Xi Jinpingiin säännöllisenä. Putin sanoi myös, että Kiina on selkeästi Venäjän tärkein talouskumppani. Putinin mukaan neuvotteluissa keskusteltiin energiayhteistyön lisäämisestä. Putinin mukaan Venäjä on valmis kasvattamaan öljynvientiä Kiinaan. Myös kaasunvientiä voidaan lisätä.

Putinin mukaan Xi kiinnitti tapaamisessa erityistä huomiota rauhanneuvotteluihin Ukrainassa. Putin arvioi Kiinan aiemmin esittämää rauhansuunnitelmaa toteamalla, että se voisi olla pohja rauhalle, kunhan ”Ukraina ja länsi ovat siihen valmiit.”

”Venäjä sitoutunut jatkamaan rauhanneuvotteluja”

Venäjä on sitoutunut jatkamaan rauhanneuvotteluja niin pian kuin mahdollista, kertoi Reuters Xin sanoneen kiinalaisen uutistoimisto Xinhuan mukaan.

Presidentti Xi Jinping tapasi aiemmin Venäjän pääministerin Mihail Mišustinin. Xi kertoi tälle olevansa tyytyväinen tavatessaan Venäjän hallintoa. Hänen mielestään pääministerien olisi syytä tavata jälleen säännöllisesti mahdollisimman nopeasti.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti jälleen Kiinaa toimittamasta aseita Venäjälle, eikä Kiinan tulisi hänen mukaansa osoittaa Venäjän laittomaan sotaan muutakaan tukea.

– Emme ole nähneet mitään todisteita siitä, että Kiina toimittaisi tappavia aseita Venäjälle, mutta olemme nähneet joitain merkkejä msiitä, että Venäjä on pyytänyt sitä, ja että tämä on asia, jota kiinalaisviranomaiset Pekingissä harkitsevat, sanoi Stoltenberg tiistaina Brysselissä.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että presidentti Putin saattaa matkustaa vielä tänä vuonna Kiinaan vastavierailulle. Asiasta kertoi Reuters.

Presidenttien kerrotaan lisäksi ”allekirjoittaneen dokumentin strategisesta yhteistyöstä.”

”Kiina voisi painostaa Venäjää lopettamaan sodan”

Yhdysvallat virnuili Kiinan ja Venäjän johtajien julkilausumalle. Puolustusministeriön lehdistösihteeri John Kirby lainasi julkilausumaa toteamalla, että siinä sanotaan, että ”kansainvälistä lakia pitää noudattaa ja YK:n peruskirjan periaatteita kunnioittaa.”

– Olemme samaa mieltä. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjän on vedettävä kaikki joukkonsa toisen YK:n jäsenvaltion alueelta, jonne se on tunkeutunut. Peruskirjan mukaan kaikkien valtioiden itsenäisyyttä ja koskemattomuutta tulee kunnioittaa, myös Ukrainan.

– Ja he sanoivat myös, että ”osapuolten tulee välttää vihamielisyyksiä ja jännitteiden lisäämistä.” Olemme samaa mieltä jälleen. Vihamielisyyden lopettaminen tarkoittaa, että Venäjä vetää joukkonsa ja Putin lopettaa koulujen ja sairaaloiden pommittamisen. Hän voi lopettaa iranilaisten lennokkien lähettämisen tuhoamaan siviilikohteita, Kirby tykitti.

Sitten oli Kiinan vuoro.

– Kiina siis haluaa olla rakentava? Kiina voi painostaa Venäjää vetämään joukkonsa. Heidän tulisi kehottaa Putinia lopettamaan pommittamisen ja sotarikosten tekemisen ja tehdä sodasta loppu nyt, Kirby muistutti.

Kiina on esittänyt olevansa puolueeton, mutta ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

– Presidentti Xi ei myöskään ole lopettanut venäläisen energian ostamista, ei ole halunnut pitää yhteyttä Ukrainan presidenttiin eikä ole halunnut vierailla Kiovassa. Sen sijaan hän on yhtynyt Venäjän propagandaan, jonka mukaan tämä kaikki olisi lännen sotaa Venäjää vastaan. Ukraina ei uhannut ketään, ei myöskään Venäjää.

Xi saapui uudelleen valittuna Kiinan johtajana valtiovierailulle Moskovaan maanantaina.

Päivitetty 21.3.2023 kello 17:41: lisätty Putinin kommentit neuvottelujen päätyttyä.

Päivitetty 17:58: lisätty väliotsikko ja päivitetty uusilla kommenteilla.

Lisätty Yhdysvaltain kommentit kello 21:57

Lähteet: Reuters, STT

Suosittelemme sinulle