Pääministerikisa menee tunteisiin.
Neljä vuotta sitten, huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa, SDP sai eduskuntaan 40, perussuomalaiset 39 ja kokoomus 38 paikkaa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pääsi ensimmäisenä yrittämään hallituksen muodostamista, ja loppu on historiaa.
Rinteen ja myöhemmin Sanna Marinin (sd.) hallituksessa ei ollut tilaa vaalien kakkoselle tai kolmoselle. Perussuomalaiset ja kokoomus ovat odottaneet uutta tilaisuuttaan pian neljä vuotta oppositiossa.
Eduskuntavaalien ykkönen on vuodesta 1991 saakka aina onnistunut muodostamaan enemmistöhallituksen, vaikka Jyrki Kataisella (kok.) oli keväällä 2011 vaaran viikot, kun hän joutui kutsumaan kerran hylkäämänsä SDP:n ja vasemmistoliiton uudelleen hallitusneuvotteluihin.
Vastakkainasettelu on kiristynyt
Vastakkainasettelut puolueiden välillä ovat vuosikymmenen aikana kiristyneet.
Vaalitaistelu on antanut merkkejä siitä, että enemmistöhallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa tälläkään kertaa.
Sanna Marin haluaa kaikin keinoin jatkaa pääministerinä. Petteri Orpolla (kok.) on viimeinen tilaisuus nostaa kokoomus pääministeripuolueeksi. Riikka Purra (ps.) on ehkä hieman yllättäenkin mukana pääministerikisassa, mutta löytääkö hän vaalien jälkeen hallituskumppaneita?
– Nyt on viimeinen hetki, sanoi Orpo. Hän tarkoitti sillä politiikan suunnanmuutoksen välttämättömyyttä, mutta viestillä on henkilökohtaistakin merkitystä.
Orpon takana varapuheenjohtajat Antti Häkkänen (kok.) ja Elina Valtonen (kok.) ovat lähtökuopissa valmiina taisteluun kokoomuksen linjasta ja johtopaikasta, jos Orpo epäonnistuu.
Puheenjohtajan vaihdos kallistaisi kokoomuksen suuntaa oikealle ja lisäisi välimatkaa Marinin-Rinteen vasemmistodemareihin.
- Hae ehdokasta Ylen vaalikoneen avulla
- Kaikki Ylen vaalisisällöt löytyvät täältä
Kolmen suuren puolueen Ylen Puheenjohtajatentissä jatkettiin tiistaina siitä, mihin maanantai-illan Suuressa vaalikeskustelussa jäätiin.
– Nämä vaalit ovat arvovaalit, Sanna Marin julisti. Sosiaalidemokraatit ovat Marinin johdolla varoittaneet äänestäjiä oikeistohallituksen kylmästä kyydistä.
Talouspolitiikka erottaa SDP:tä ja kokoomusta
SDP:n ja kokoomuksen yhteistyötä on pidetty todennäköisimpänä hallitusvaihtoehtona vaalien jälkeen. Marinin ja Orpon mahtuminen samaan hallitukseen vaatii kuitenkin ihmeitä. Talouspolitiikan syvät erimielisyydet estivät yhteistyön myös keväällä 2019.
– Me emme leikkaamalla saa taloutta kuntoon, Marin teki pesäeroa oikeistoon.
- Katso Ylen Puheenjohtajatentti Yle Areenasta
- Lue Ylen uutisjuttu puheenjohtajatentistä
Demarijohtajan mukaan hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa voi onnistua vain, jos SDP on suurin puolue.
– Syvälle mentiin vastakkainasetteluun, Orpo kuvaili Marinin esiintymistä.
Kolmen puheenjohtajan väittelyssä muodostuu erilaisia taistelupareja. Kolmen kisassa on tärkeää, että ei joudu väittelyssä kuuntelijaksi, kun taistelupari valtaa näyttämön.
Talousväittelyssä keskustelun jännite oli selvästi Marinin ja Orpon välillä.
Perussuomalaiset jää monissa asioissa yksin
Kolmen puoluejohtajan keskustelussa voi syntyä tilanteita, joissa kaksi liittoutuu yhtä vastaan.
Marin sanoi, että SDP ja kokoomus voisivat löytää yhteisen linjan EU- ja ilmastopolitiikassa. Viesti on selkeä: perussuomalaiset jää näissä asioissa yksin.
– Tuosta poseeraamisesta me emme välitä, Purra otti etäisyyttä ilmastopolitiikan tavoitteisiin.
– Koalitiohallituksessa jokainen puolue joutuu joustamaan, Purra avasi ovea hallitusyhteistyölle. Maahanmuuttopolitiikassa kompromissit eivät ole perussuomalaisille kuitenkaan mahdollisia.
Purran puheet saivat Marinin vahvistamaan, että demareiden ja perussuomalaisten hallitusyhteistyö on mahdotonta.
Orpo tyytyi toteamaan, että vaalien jälkeen maahan tarvitaan hallitus.
Helppoa tietä ei vaalien voittajalla tule olemaan.
Voit keskustella tästä artikkelista 23.3.2023 kello 23 aakka. Napauta keskustele-painiketta.
Lisää aiheesta: