Tikan koululla Jyväskylässä vipeltää torstai-iltaisin pikkuväkeä vanhempineen. Alkamassa on Naperoliikkari, jossa 2–3-vuotiaat opettelevat pesäpallotaitoja.
Kyseessä on Pesäpalloliiton syksyllä käynnistämä pilottihanke. Liitto on jo aiemmin lanseerannut koko maahan hyvällä menestyksellä koko maahan 4–6-vuotiaille suunnatun Pesisliikkarin.
Nyt aika oli kypsä taaperoikäisten liikkaritoiminnalle, sanoo Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hietala.
Taaperoita opastetaan joukkueurheiluun leikin kautta, kertoo Jyväskylän liikkarin ohjaaja Nea Moilanen. Motoriset taidot kehittyvät kuin huomaamatta esimerkiksi temppuradalla tai juoksuleikeissä.
– Ei meillä ole koskaan niin, että lähdettäisiin vain heittämään pesäpalloa tai lyömään, Moilanen toteaa.
Pesiskerho on koko perheen harrastus. Jokaisen naperon mukana on vähintäänkin yksi huoltaja, ja muutaman käsivarrella hulinaa seuraa perheen pienimmäinen.
2,5-vuotiaan Elijaksen kanssa Naperoliikkariin tullut Ilari Tervonen on pelannut pesäpalloa pitkään nuorempana. Oliko se syy, miksi hän halusi tuoda poikansa kerhoon?
– Ehkä enemmän kyse on siitä, että täällä saa monipuolista liikkumista, ammattitaitoista ohjausta ja hauskanpitoa muiden lasten kanssa, Tervonen pohtii.
– Se on monipuolinen laji, ja itselle on ollut elämässä selkeästi hyötyä siitä, että olen harrastanut joukkueurheilua, Seela-tyttärensä kanssa liikkariin tullut Hanna Korpinen toteaa.
Korpinen korostaa, että Seela saa itse valita oman urheilulajinsa. Keväällä 4 vuotta täyttävä tyttö on kuitenkin jo ilmoittanut, että kesällä hän haluaa jatkaa Pesisliikkarissa.
Kirin ja Kirittärien Juniorit ovat markkinoineet Naperoliikkaria jyväskyläläisissä päiväkodeissa, mikä on tuonut mukaan muitakin kuin pesäpallosta jo aiemmin kiinnostuneita perheitä.
Naperoiden lisäksi Jyväskylässä on aloittanut kaksi muutakin Pesäpalloliiton Kaikkien kansallispeli -ryhmää: soveltavan ja monikulttuurisen pesiksen.
Pesäpalloväen yhteistyökumppaneina hankkeissa ovat muun muassa Valteri-koulu Onerva, ammattiopisto Spesia ja monikulttuurikeskus Gloria.
Myös Keski-Suomen Liikunta ja Jyväskylän kaupunki tukevat pilottien toimintaa, ja yliopistolta mukana on mm. liikuntapedagogiikan ja varhaiskasvatuksen opiskelijoita.
Toiminta on laajenemassa pilottikokemusten pohjalta muualle Suomeen. Kerhoja on käynnistetty jo tänä vuonna.
– Ainakin Lappeenrannan Pesä-Ysit järjestävät taaperoikäisille ohjattua toimintaa. Soveltavaa pesistä on muun muassa Lapualla, Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala kertoo.
Soveltava pesis tuo pelin erityisryhmien ulottuville, monikulttuurinen pesis tekee kansallispeliä tutuksi Suomeen muualta muuttaneille.
– Tähänkään mennessä ei ole ketään suljettu pois, mutta nyt halutaan entisestään mataloittaa kynnystä toimintaan, Hautala toteaa.