Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs vaikuttui Oulun teknologiaosaamisesta, mutta kuuluisille talvipyöräreiteille ei vierailuaika riittänyt

Suurlähettiläs vieraili Oulussa ensimmäistä kertaa. Teknologiateollisuudessa aiemmin uraa tehneelle diplomaatille esiteltiin esimerkiksi 6G-kehitystä ja vetytutkimusta.

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Douglas Hickey Oulun vierailullaan maaliskussa 2023.
Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Douglas Hickeyn tausta on teknologiateollisuudessa, joten Oulun vierailulle oli laadittu ohjelmaan aiheeseen liittyen. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Hanna Juopperi

Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs vieraili tiistaina ensimmäistä kertaa Oulussa.

Kun it-alalla aiemmin toiminut Douglas Hickey saapui kaupunkiin, oli ohjelmaan ladattu iso annos oululaista teknologiaosaamista.

Vierailunsa loppupuolella mediaa tavannut Hickey nosti esiin yliopiston merkityksen osaajien koulutuksessa ja yrityselämässä, mutta hän tiesi myös kaupungin teknologiahistoriaa.

– Taustani on teknologiasektorilla, joten on erityisen kiinnostavaa vierailla tällaisissa yrityksissä. Sain tänään vierailla Nokialla ja näin esimerkiksi heidän 6G-kehitystyötään. Toisaalta yhtiön entiset työntekijät ovat muodostaneet lukuisia uusia yrityksiä alueelle.

Pohjois-Pohjanmaan merkitys myös energiantuotannossa on kasvanut tuulivoiman voimakkaan rakentamisen myötä, mutta jatkossa Hickey näkee myös vetyteollisuuden ottavan nopeita askelia.

– Kyse ei ole vain tuulesta, vaan myös vety on jatkossa suuressa roolissa. Näin tänään yliopistolla siellä tehtävää vetytutkimusta ja siitä tulee olemaan hyötyä ei vain tälle alueelle, vaan koko Suomelle ja Euroopalle.

Suomalaiset ovat hyvin valmistautuneita Natoon

Suomen Nato-jäsenyyden nytkähtämisestä eteenpäin Douglas Hickey oli tyytyväinen, mutta hän korosti, että myös Ruotsin jäsenyyden tulisi toteutua mahdollisimman nopeasti.

– Se, että Suomen jäsenyys näyttäisi nyt etenevän, on hieno asia, mutta haluamme myös Ruotsin Natoon niin nopeasti kuin mahdollista.

Hickeyn mukaan pohjoisella alueella on jo tähän mennessä tapahtunut paljon puolustusyhteistyössä. Jatkossa korostuu myös mahdollisuus oppia suomalaisilta sotilaallista toimintaa arktisissa olosuhteissa.

Hickey kiittelee suomalaisten valmistautumista Natoon liittymisessä.

– Integraatio on aina haaste, mutta suomalaiset ovat valmistautuneet poikkeuksellisen hyvin. Suomalaiset ovat jatkaneet viimeisen 25 vuoden aikana panostamista puolustukseen, kun monet muut maat vähensivät puolustusrahojaan.

Maaliskuun loppu on Oulussa talvinen ja keväthanget kiiltävät auringossa. Ehtikö suurlähettiläs päivän vierailullaan testaamaan kaupungin kuuluisia talvipyöräilyolosuhteita?

– En ehtinyt. Rakastan pyöräilyä ja tulen varmasti uudelleen testaamaan pyöräilyreittejänne.

Voit keskustella aiheesta 23. maaliskuuta kello 23 saakka.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle