Hyppää sisältöön

Tanskan valmentaja latasi suorat sanat Huuhkajien ottelustadionin kunnosta – miljoonia maksaneen remontin lopputulos ei miellytä

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa torstaina EM-karsintojen avausottelunsa Kööpenhaminan Parkenilla Tanskaa vastaan. Stadionin nurmen kunto on puhuttanut Tanskassa jo vuosia, eikä remonttikaan päättänyt puheita.

Parken.
Kuva: Hinni Hirvonen
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Huuhkajien EM-karsinnat kanavillaan. Suora lähetys Tanska-ottelusta torstaina klo 21 alkaen TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Ottelu alkaa klo 21.45.

Huuhkajat avaa EM-karsintataipaleensa torstaina suomalaiselle jalkapallohistorialle merkittävällä näyttämöllä, Kööpenhaminan Parkenilla, jossa Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelasi kesäkuussa 2021 historian ensimmäisen EM-ottelunsa.

Tanskassa maan miesten jalkapallomaajoukkueen kotiareena on ollut otsikoissa ahkeraan, eikä vain positiivisessa mielessä. Stadionin nurmen kunto on puhuttanut siitä lähtien, kun stadion vuonna 1992 valmistui.

Areena on kovassa käytössä, sillä se toimii niin ikään Tanskan miesten pääsarjassa pelaavan FC Kööpenhaminan kotistadionina. Lisäksi siellä järjestetään muun muassa konsertteja.

Kritiikkiin vastattiin vihdoin viime vuonna, kun uusi hybridinurmi asennettiin. Samalla uudistettiin kastelu- ja lämmitysjärjestelmä. Mittavan remontin hinnaksi ilmoitettiin ”kaksinumeroinen miljoonasumma”.

Parkenin nurmea.
Parkenia remontoitiin viime vuonna ja uusi alusta vaihdettiin talvella. FC Kööpenhamina pelasi nurmella viimeksi sunnuntaina. Kuva: Hinni Hirvonen

Hurjasta taloudellisesta panoksesta huolimatta murheet ovat jatkuneet. Kun FC Kööpenhamina jatkoi tauon jälkeen helmikuun lopulla Superliigan pelejään, oli kentän kunto jälleen otsikoissa. Seura tiedotti, ettei nurmi ole kasvanut toiveiden mukaisesti.

– Nurmen täytyy antaa asettua ja kasvaa. Sen aika on aikaisintaan maaliskuun lopulla. Käytännössä jalkapalloa ei pitäisi pelata Parkenilla ennen huhtikuun ensimmäistä, Tanskan jalkapallokenttähoitajien järjestön puheenjohtaja Karsten Paaske kommentoi helmikuun lopulla Ekstrabladetille.

Paaskelta ei juuri herunut kehuja kansallisareenan alustan kunnolle.

– Parken on rakennettu täysin väärin, mitä nurmen kasvuun tulee, Paaske paalutti.

”Nurmella stressiä”

Parkenin puheenjohtaja Allan Agerholmin mukaan tuoreista tutkimuksista ilmenee, että kentän nurmi on juuri nyt hieman ”stressaantunut”.

– Se kuulostaa hassulta, mutta ei ole sitä. Näin voi käydä, kun luonnonvoimat ovat kyseessä. Nurmen siirtämistä ei koskaan ole fiksua aloittaa talvella, mutta se oli mahdollisuuksien taidetta, Agerholm kommentoi Ekstrabladetille tiistaina.

Agerholmin mukaan lämpöä ei myöskään ensimmäisellä yrittämällä oltu kalibroitu oikein.

Parken-pomo ei kuitenkaan ollut huolissaan kentän kunnosta torstain EM-karsintaottelussa.

– Pelaajat ovat toivoneet muutosta jo pitkään. Se ei ole kaunis, mutta se on tehokas. Urheilullisesti se täyttää standardit ja on todella hyvässä kunnossa, se ei vain näytä kauniilta, Agerholm vakuutti.

Agerholm ei myöskään kadu miljoonaremonttia, sillä hänen mukaansa rakenteellinen ongelma on nyt korjattu.

Tältä Parkenilla näytti tiistaina, kun Yle Urheilu vieraili stadionilla.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmandilta ei liioin sympatiaa herunut.

– Katsotaan. Olisi se voinut paremmaltakin näyttää, Hjulmand kommentoi viikko sitten joukkueen julkaisutilaisuudessa.

– Olen aina ärsyyntynyt, kun ei voida pelata hyvillä kentillä. Toisaalta odotan, että pääsemme harjoituskentällemme. Se näyttää todella, todella hyvältä. Toiveemme on aina pelata mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, Hjulmand jatkoi.

Tanskan maajoukkue valmistautui EM-karsintojen avaukseen Helsingörissä upouudella hybridinurmella. Huuhkajat sen sijaan harjoitteli Söbörgissa astetta mutaisemmissa olosuhteissa.

Jesse Joronen
Huuhkajien harjoituskenttä oli hurjassa kunnossa. Kuva: Lehtikuva

Myös kannattajakatsomossa ongelmia

Kentän kunto ei ole ainoa asia, mikä stadionilla on huolettanut. Tanskan jalkapalloliitto julkaisi nimittäin tiistaina tiedotteen, jossa kiellettiin miesten jalkapallomaajoukkueen fanikatsomossa hyppiminen yhtä aikaa. Päätös tehtiin ulkopuolisen konsulttiyhtiön suosituksesta.

Liiton mukaan katsomoon voi kuitenkin saapua seuraamaan ottelua turvallisesti, eikä se ole romahdusvaarassa. Konsulttiyhtiö suorittaa kuitenkin myöhemmin jatkotutkimuksia.

Suosittelemme sinulle