Hyppää sisältöön

Ukrainan sota varjostaa Kainuussa pesivän Salli-sääksen muuttomatkaa takaisin pohjoiseen

Muuttomatka on linnuille aina rankka ja vaarallinen ponnistus. Suurimmat vaarat ovat sähkölinjat ja metsästys, mutta Sallin kohdalla myös sota, koska muuttoreitti kulkee sattumalta Ukrainan läpi.

sääksi
Salli on isokokoinen sääksi. Sen siipien kärkiväri on yli 180 senttimetriä. Kuva: Alamy Stock Photo, kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kesällä Kainuussa pesivä Salli-sääksi aloitti muuttomatkansa kohti pohjoista neljä päivää sitten. Nyt muuttomatkaa on takana noin 900 kilometriä.

Linnun selkään on kiinnitetty satelliittilähetin, jonka avulla linnun liikkeitä seurataan Ruandasta kohti Suomea. Satelliittilähettäminen on asentanut vuonna 2019 Sääksisäätiön Kainuun työryhmä, paltamolaiset Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen.

Sallin tämän kertaisen matkan kulkua voi seurata reaaliaikaisesti Ylen verkkosivuilla olevasta kartasta. Tällä hetkellä Salli-sääksen olinpaikasta ei saada tietoa, koska alueella on niin harvassa radiomastoja, ettei Sallin lähettimeen saada yhteyttä. Lähetyskatko voi kestää muutaman päivän. Kun Salli on lähempänä Punaistamerta, paikannus toimii paremmin.

Lue lisää: Salli-sääksen paikannuksessa ongelmia – lintu on todennäköisesti Etelä-Sudanissa

Salli on kokenut ja vahva lintu, mutta muuttomatka on linnuille aina rankka ja vaarallinen ponnistus, kertoo biologi Vesa Hyyryläinen. Suurimmat vaarat ovat sähkölinjat ja metsästys, mutta Sallin kohdalla matkaa varjostaa myös Ukrainan sota.

Hyyryläisen mukaan linnun muuttoreitti kulkee sattumalta Ukrainan läpi.

– Esimerkiksi viime syksynä se oli kaksi viikkoa parkissa Asovanmeren pohjoisrannalla Mariupolin ja Krimin välimailla juuri siellä, missä oli kovimmat taistelut. Se selvisi siitä ja jatkoi matkaa Afrikkaan. Samoin oli viime keväänä, eli riskit ovat isot, mutta toivotaan, että Salli entiseen tapaan selviää.

Voit keskustella aiheesta 23. maaliskuuta kello 23 saakka.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle