Hyppää sisältöön

Hajosiko kodinkone? Enää tilalle ei saa uutta vaan myyjä joutuu korjauttamaan laitteen, kaavailee EU-komissio

Esimerkiksi sähkölaitteiden myyjän pitää jatkossa ohjata tuote korjaukseen. Näin vältetään korjauskelpoisten laitteiden päätymistä roskiin.

Patteriradio Lielahden Gigantin hyllyssä.
EU-komissio haluaa luoda markkinoita korjauspalveluille ja kannustaa korjaamaan tuotteita. Nyt lähes ehjiä laitteita menee usein roskiin, kun ne palautetaan takuuaikana. Kuva: Helmi Holopainen / Yle
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Menikö leivänpaahdin tai pölynimuri rikki takuuaikana? Tulevaisuudessa myyjä ei selviä tarjoamalla uutta laitetta tilalle vaan joutuu osoittamaan vanhalle korjaajan.

Korjaaja pitää löytyä sekä tuotteen takuuajan puitteissa että sen jälkeen.

Kun korjaamiskustannukset ovat halvemmat tai samanhintaiset kuin uusi laite, myyjän pitää ohjata asiakas ”kohtuullisessa ajassa” korjaajalle. Näin ei tarvitse tehdä, jos korjaaminen on kalliimpaa kuin tavaran vaihtaminen uuteen.

Taustalla vihreä siirtymä

Komissiolla on monta hyvää tarkoitusta. Yksi on kuluttajien rahojen säästäminen.

Jos ei ole pakko ostaa uutta tuotetta ja saa tuotteen korjatuksi vielä takuuajan jälkeenkin, siitä on kustannushyötyä, sanoo komission Suomen-toimiston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila.

Takuuajan jälkeen kuluttaja maksaa korjauksen itse, mutta hän saa korjauksesta halvemman ja ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon sen rinnalle, että joutuisi ostamaan kokonaan uuden vehkeen.

– Tämä liittyy kiertotalouteen ja vihreään siirtymään, joka on ollut yksi Ursula von der Leyenin komission prioriteetteja, Ulvila sanoo.

Tavoite on vähentää jätettä, päästöjä ja turhaa raaka-aineiden käyttöä. Laitteista tulee pitkäikäisempiä.

Harmaantunut mies punaisessa kravatissa ja tummassa puvussa, taustalla lukee "right to repair" ja "greenwashing".
Viime vuosikymmenet länsimaissa on yleistynyt käytäntö, jossa vialliset tuotteet on vaihdettu uusiin sen sijaan, että ne olisi korjattu, belgialainen oikeuskomissaari Didier Reynders sanoi keskiviikkona. Kuva: EPA-EFE

Kansallisia korjauspalvelusivustoja

Isompien kodinkoneiden kuten televisioiden tai astianpesukoneiden valmistajien pitää pystyä osoittamaan korjaaja vielä 5–10 vuottakin vanhalle laitteelle. Tämä velvollisuus tosin riippuu koneen ominaisuuksista ja siitä, miten se on vaurioitunut.

Tarkoitus on perustaa kansallisia alustoja verkkoon, joilta korjauspalveluja löytää helposti. Myyjien pitää antaa ostajalle tietoa laitteen teknisistä ominaisuuksista ja varaosista niin, että he voivat löytää mahdollisimman nopean korjauksen.

– Sääntöjen piiriin tuodaan asteittain lisää tuotteita, jotka valmistajan on otettava vastaan. Myöhemmin mukaan tulevat myös kännykät ja tabletit, Ulvila sanoo.

Uudistuksella luodaan komission mukaan samalla uutta bisnestä ja uusia työpaikkoja korjauspalveluihin.

Seuraavaksi aloite siirtyy jäsenmaiden ja parlamentin käsittelyyn.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Uudelleenvalmistus on tulevaisuutta, johon Suomenkin teollisuus nyt tähtää.

Yli 80 prosenttia suomalaisista säilöö vanhoja laitteita.

Mitä pidempään käytät samaa puhelinta, sitä pienempi ympäristöjalanjälki – Vinkkejä elektroniikan vastuulliseen kuluttamiseen.

Suosittelemme sinulle