Kuuntele Ikan änäri -podcastin uusin jakso:
Välitila on NHL-maailmassa pahin tila. Se, missä joukkue ei pääse tai pysty realistisesti tavoittelemaan menestystä pudotuspeleissä, mutta ei kuulu myöskään alimpaan pohjasakkaan, mikä mahdollistaisi parhaista varausvuoroista kamppailemisen. Näitä seuroja NHL:ssä riittää.
Usein ajatellaan, että jos ei voi menestyä, kannattaa mennä kunnolla pohjaan – toisaalta kulttuuria ei haluta matkalla pohjalle myrkyttää liian pahasti. Häviävästä kulttuurista ulos kasvaminen voi olla yhden sukupolven mittainen taival. Lisätietoja saa Edmontonista ja Buffalosta.
Jarmo Kekäläisen johtamalla Columbuksella nopat pyörähtivät sopivasti kuluvalla kaudella. Harva povasi Columbusta idän menestyjäehdokkaisiin, joten kun kausi kaatui lopullisesti pahaan loukkaantumissumaan, sinitakkien oli hyvä vajota sarjan hännille vailla sen suurempaa kritiikkivyöryä.
Näin mennään pohjaan oikeaoppisesti: ei lyödä läskiksi, mutta ollaan huonoja.
Nyt hännänhuipuksi haluaa moni, sillä juniorikiekosta on varaustilaisuuteen tulossa kovin nimi sitten Connor McDavidin ja Auston Matthewsin.
Mielensä mukaan alle 20-vuotiaden MM-turnaustakin hallinnutta kanadalaista Connor Bedardia pidetään täysin poikkeuksellisena sukupolvitalenttina.
Ja Kekäläisellä oli ainakin alkuviikosta kädessään paras arpa.
Parhaat kertoimet eivät tarkoita parasta varausvuoroa
NHL:n varauslotto toimii niin, että heikoiten sijoittuneella joukkueella on paras mahdollisuus ensimmäiseen varausvuoroon.
Esimerkiksi Columbuksella on nyt 25,5 prosentin mahdollisuus. Toisaalta parhaassakin tapauksessa ylöspäin voi kivuta vain kymmenen vuoroa – eli vain yhdellätoista ensimmäisellä on mahdollisuus ensimmäiseen vuoroon.
Varausvuorot arvotaan 8. toukokuuta. Itse varaustilaisuus järjestetään 28.–29. kesäkuuta Nashvillessä.
Toki on myös niin, että moni on joutunut pettymään arpalippuunsa ja toisilla on käynyt hirvittävä tuuri.
Etenkin Hudsonjoen porukat ovat paiskoneet ylävitosia viime vuosina useaan kertaan rouva fortunan kanssa. New York Rangers varasi ykkösenä Alexis Lafrenieren kaksi vuotta sitten noustuaan lotossa yhdeksän sijaa. Kaapo Kakon seura varasi noustuaan kuutossijalta toiseksi.
New Jersey nousi kärkeen kesällä 2017 neljän ja kaksi vuotta myöhemmin kahden sijan takamatkalta. Viime kesänä Devils nousi viidenneltä sijalta kolme sijaa.
Philadelphia nousi 2017 peräti yksitoista sijaa, Carolina ja Chicago myöhemmin kumpikin yhdeksän pykälää.
Toisaalta ei pientä takapakkiakaan pelästyä kannata, vaikka kärjestä se juuri tänä vuonna kirpaiseekin.
Kun Colorado putosi neljä vuotta sitten Ottawalta saamallaan vuorolla ykkössijalta neljännelle vuorolle, se varasi puolustaja Bowen Byramin, nyt Stanley Cupin voittaneen huippuyksilön. Kahta vuotta aiemmin Colorado koki saman kohtalon, mutta löysi neljänneltä vuorolta Cale Makarin, mestarijoukkueen korvaamattoman puolustuspään kapellimestarin.
Samana vuonna kolme pykälää pudonnut Vancouver varasi viidennellä vuorolla Elias Petterssonin, tähtipelaajakategoriassakin hänkin tänä päivänä. Makaria, Petterssonia ja Dallasin kolmosvuorolla varaamaa Miro Heiskasta voi pitää tämän ikäluokan parhaina pelaajina.
Lottopallot ovat vaikuttaneet merkittävästi myös suomalaisten uraan. Winnipeg pomppasi kesällä 2016 kolme sijaa nousten varaamaan sijalla kaksi. Jos olisi menty ennakkokertoimien mukaan, Patrik Laine olisi päätynyt Edmontoniin ja Jesse Puljujärvi kenties Vancouveriin.
Kuka tarvitsee Bedardia kipeimmin?
Mutta mikä lottojoukkueista kaipaisi eniten Connor Bedardin poikkeuksellista hyökkäyspeliosaamista?
Puhumme luultavasti heti NHL:ään valmiista keskushyökkääjästä, joka liikkuu hyvin ja jolla on täysin poikkeuksellinen laukaus sekä hyökkäyspään vaistot.
Bedard on tehnyt kuluvalla kaudella kanadalaisessa WHL-sarjassa Reginan joukkueessa käsittämättömät 142 (70+72) tehopistettä vain 55 ottelussa. Pistepörssissä kaulaa seuraavaan on 37 pistettä.
– Kaikki hänestä tietenkin hyötyisivät, entinen huippumaalivahti Karri Rämö naurahtaa aluksi.
Mutta kuka eniten?
Rämö lähestyy kysymystä sulkemalla pois joukkueita.
– Ajatellaan vaikka Anaheimia. Siellä on jo Trevor Zegrasia, Mason MacTavishia ja muuta nuorta verta tulossa. Uutta runkoa on jo rakentumassa. Columbusta Bedard tietenkin auttaisi paljon, mutta sielläkin on hankittu Johnny Gaudreauta ja Patrik Lainetta, minkä lisäksi sieltä on omia varauksia tulossa taustalta. Siinä on palasia, joiden ympärille rakentaa, Rämö linjaa.
Myös Montrealin Rämö jättäisi pois. Canadiensin riveissä on tälläkin kaudella pelannut kymmenkunta alle 25-vuotiasta pelaajaa, joista monilla on edessään hyvä tulevaisuus liigassa. Myös Arizonalla on Rämön mukaan nuorta osaamista reilusti.
– Chicago, San Jose ja Philadelphia ehkä voisivat olla niitä, jotka eniten häntä tarvitsisivat.
– Chicagossa alkaa nyt ihan uusi aikakausi. Toisaalta heillä on kolmessa seuraavassa varaustilaisuudessa kuusi ykköskierroksen varausvuoroa ja kahdeksan kakkoskierroksen vuoroa. Hyvin varaamalla ja Bedard siihen kylkeen, niin tuo voisi kääntyä kolmessa vuodessa.
Silti kaksi nousee Rämölle yli muiden.
Philadelphia on yksi NHL:n sekavimmista organisaatioista juuri nyt. Joukkueessa on kaksitoista vähintään 27-vuotiasta pelaajaa eikä nuorta eliittitason osaamista juurikaan. Kolmessa seuraavassa varaustilaisuudessa sillä on kahdella ensimmäisellä kierroksella vain viisi vuoroa.
– Eikä siellä ole AHL:ssä ketään kenen ympärille voisi rakentaa ja harvoin niitä kulmakiviä AHL:stä tuleekaan. Phillyä Bedard auttaisi aivan älyttömästi ja sama koskee San Josea. Sielläkään ei ikääntyvässä joukkueessa ole nuorta talenttia juurikaan. Sanotaan siis Philadelphia ja San Jose, Rämö päättää.