Hyppää sisältöön

Kuusakoski rakentaa hiilivapaan teräksenkierrätyslaitoksen Kemin Veitsiluotoon

Stora Enso on myynyt Veitsiluodon tehtaan entisen terminaalirakennuksen Kuusakoski oy:lle ja vuokrannut yhtiölle maata satama-alueelta. Kuusakoski aikoo investoida Kemiin noin 25 miljoonaa euroa ja luoda kaupunkiin 20 uutta työpaikkaa.

Havainnekuva Kuusakoski oy:n kierrätyslaitoksesta Kemin Veitsiluodossa.
Teräksenkierrätyslaitoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Kuusakoski oy:n havainnekuva uudesta laitoksesta Kemin Veitsiluodossa. Kuva: Kuusakoski oy
Tiinamaija Rantamartti

Teollisen kierrätysalan konserni Kuusakoski oy suunnittelee 25 miljoonan euron investointia Kemin Veitsiluotoon.

Yhtiö aikoo rakentaa Kemiin ensimmäisen hiilivapaan teräksenkierrätyslaitoksen. Rakentaminen on tarkoitus käynnistää ensi vuoden aikana ja uuden laitoksen on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2025. Uusia työpaikkoja syntyy 20.

Stora Enso on tehnyt pitkäaikaisen vuokrasopimuksen Kuusakoski Oy:n kanssa noin 5,5 hehtaarin alueesta Kemin Veitsiluodon satamasta. Lisäksi yhtiö on myynyt Kuusakoskelle alueella sijaitseva noin 10 000 neliön terminaalirakennuksen.

– Veitsiluodossa olemme lähellä suurimpia loppuasiakkaitamme, ja voimme tarjota ylivertaiset, älykkäät toimitusmallit ja kilpailukykyiset toimitusajat, kertoo Kuusakosken toimitusjohtaja Mikko Kuusilehto tiedotteessa.

Yhtiön mukaan investointi vastaa kierrätysmetallien kysynnän kasvuun Suomessa ja Ruotsissa, ja se lisää yhtiön metallipitoisten jätteiden vuosittaista kierrätyskapasiteettia 150 tuhannella tonnilla eli 25 prosenttia.

Investointi tukee muun muassa Outokummun ilmastotavoitteita

Investoinnin myötä Kuusakosken asiakkaat, kuten teräsyhtiö Outokumpu saavat mahdollisuuden hyödyntää entistä tarkempia hiilijalanjälkilaskelmia ja puhtaampaa kierrätysterästä tuotannossaan.

– Kuusakosken uusi teräksenkierrätyslaitos rakentuu Tornion terästehtaamme näkökulmasta logistisesti hyvään paikkaan. Hiilivapaiden toimintojen ja niiden läheisyyden lisäksi materiaalien laatu ja koko toimitusketjun jäljitettävyys ovat meille vastuullisena toimijana avainasemassa, kertoo tiedotteessa Outokummun vastuullisuusjohtaja Juha Erkkilä.

Uudessa kierrätyslaitoksessa hyödynnetään muun muassa esikäsittelyssä uutta teknologiaa, jota ei ole vielä käytössä muualla.

Kuusakosken mukaan uusi teräksenkierrätyslaitos on osa Kuusakosken aiemmin julkaisemaa vihreää investointiohjelmaa. Kuusakoski on asettanut tavoitteekseen täysin hiilivapaat toiminnot vuoteen 2035 mennessä.

Veitsiluodon investointi mahdollistaa vuosittain yli 150 000 tonnin vältetyt hiilidioksidipäästöt koko toimitusketjussa.

Suosittelemme sinulle