Hyppää sisältöön

Näin siivoojien ja kiinteistöhoitajien lakko vaikuttaa ympäri Suomen

Siivoojat ja kiinteistönhoitajat aloittivat kaksipäiväisen lakon. Lakon piirissä on 25 000 työntekijää.

Hotelli Scandic Julia Turussa 22. maaliskuuta.
Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko laajenee koskemaan useita suuria yrityksiä. Yritysten joukossa ovat muun muassa ISS, L&T ja SOL. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marica Paukkeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien laaja lakkoi alkoi yöllä. Lakon piiriin tuli 25 000 työntekijää.

Lakko alkoi, koska Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat piiriin KITA ry eivät ole löytäneet työkiistaan ratkaisua.

Keskiviikkona PAM hylkäsi valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen.

Kiistan osapuolet yrittivät löytää sopua vielä iltapäivällä kahdenvälisissä neuvotteluissa.

Neuvottelut päättyivät tuloksettomina. Valtakunnansovittelija kertoo neuvotteluiden kariutumisesta Twitterissä.

Mikä neuvotteluissa hiertää?

Neuvottelut kariutuivat eriäviin näkemyksiin palkankorotusten tasosta. Liitto on hylännyt aiemmin jo kaksi valtakunnansovittelijan antamaa sovintoehdotusta. Työntekijäliiton mukaan ensimmäisen ehdotuksen hylkäämisen syy oli se, ettei se olisi korottanut riittävästi pienimpiä palkkoja.

PAMin aiemmin keskiviikkona hylkäämässä sovintoehdotuksessa korotukset oli muutettu euromääräisiksi. Euromääräiset korotukset nostavat kaikkien palkkoja yhtä paljon, ja se hyödyttää suhteessa eniten pienipalkkaisia työntekijöitä.

Toivotusta muutoksesta huolimatta työntekijäliitto katsoi, että esitetty palkankorotustaso on edelleen liian matala. Viimeisimmässä sovintoehdotuksessa korotus olisi ollut 91 euroa.

Työntekijäpuolella oltiin pahoillaan siitä, että lakko jouduttaisiin aloittamaan. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen painottaa kuitenkin olevansa enemmän harmistunut siitä, että matalapalkka-alan työntekijöille ei vieläkään olla valmiita maksamaan korkeampaa palkkaa. Alunperin PAM on tavoitellut koko sopimuskaudelle noin 200 euron korotusta kuukausipalkkoihin.

– Olemme tietysti tulleet tästä alaspäin, ja noin satasen korotuksesta ensimmäiselle sopimusvuodelle on tässä nyt kyse, Rönni-Sällinen muotoilee.

Lakon alkaminen harmitti myös työnantajaleirissä. Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Graménin mukaan lakon vaikutukset ovat mittavat.

Graménin mukaan työntekijöiden korotusvaatimus on ollut kova.

– Vaatimukset ovat olleet yritysten ja toimialan maksukykyyn nähden ylimitoitettuja.

Gramén näkee, että työnantajien ja työntekijöiden vaatimukset ovat kaukana toisistaan. Hän näkee, että jo 91 euron korotus kuukausipalkkoihin olisi toimialalle liikaa.

– Voi näyttää, että olemme melko lähellä. Kun kustannusvaikutukset lasketaan, olemme kuitenkin aika kaukana toisistamme.

Osapuolet ovat varovaisia arvioimaan neuvotteluiden jatkamisen edellytyksiä. PAMin Rönni-Sällinen toteaa, että sovittelu jatkuu maanantaina ja tilannetta tarkastellaan silloin uudestaan.

– Ainahan ne sopimukset ovat ennemmin tai myöhemmin syntyneet. Lähtökohta on, että ratkaisu pyritään löytämään, Rönni-Sällinen summaa.

Näin lakko näkyy

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakon alkaminen voi vaikuttaa laajasti siivous- ja kiinteistönhoidon palveluihin Suomessa.

Lakkoon osallistuvat siivoojat ja kiinteistönhoitajat eivät mene vuorokauden vaihtumisen jälkeen alkaviin työvuoroihin.

PAM on jo aiemmin pyrkinyt vauhdittamaan työehtoneuvotteluita yhdellä, pienemmällä lakolla. Viime viikolla toteutetun kaksipäiväisen lakon piirissä oli noin 2 500 työntekijää.

Lakon piirissä on 25 000 työntekijää, ja se kestää perjantaihin kello 24.00:een.

Lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä yli kymmenessä yrityksessä.

Lakon alaisten yritysten joukossa ovat muun muassa ISS, L&T ja SOL.

Lakon ulkopuolelle on rajattu muun muassa hätätyö ja tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Lakko ei koske erikoissairaanhoidon kirurgisiin toimenpiteisiin liittyviä siivoustöitä ja ydinvoimaloiden siivousta ja kiinteistöhuoltoa. Myös elintarviketeollisuuden toimipaikat, joissa teurastetaan eläimiä, jäävät lakon ulkopuolelle.

PAM on ilmoittanut lisäksi kolmannesta lakosta. Jos sopua ei saada aikaan ennen sitä, kolmas lakko alkaa 30. maaliskuuta. Myös tämän lakon kesto on kaksi päivää.

Juttua muokattu 22.3.2023 kello 18.49: Tarkennettu PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen sitaattia. Siivoojille ja kiinteistönhoitajille tavoitellaan noin sadan euron korotuksia ensimmäiselle sopimusvuodelle.

Jutun aikamuotoja päivitetty kauttaaltaan 23.3.2023 kello 8.30.

Juttua täsmennetty kello 13.44: Siivoojien laaja lakko alkoi yöllä. Lakko ei siis varsinaisesti laajentunut, koska edeltävä lakko oli jo ehtinyt päättyä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. maaliskuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme sinulle