Hyppää sisältöön

Influenssaepidemia jyllää edelleen Etelä-Pohjanmaalla – A-streptokokkitapaukset ovat ennallaan eikä vakavia tapauksia ole ilmennyt

Erityisesti Alajärven terveyskeskusvastaanotoilla on raportoitu paljon influenssaa.

Rokotepiikki hoitajan kädessä.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Kati Ala-Renko
Avaa Yle-sovelluksessa

Influenssaepidemia jyllää edelleen Etelä-Pohjanmaalla.

Vaikka A-influenssassa epidemian huippu on jo ohitettu, influenssa B:n löydösmäärät ovat lisääntyneet.

Erityisesti Alajärven terveyskeskusvastaanotoilla on raportoitu paljon influenssaa. Muutamia influenssapotilaita on myös sairaalahoidossa.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus.

Lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

THL:n mukaan tällä kaudella olevien influenssarokotteiden suojateho on ollut kohtuullinen 65 vuotta täyttäneillä ja alle 7-vuotiailla lapsilla hyvä.

A-streptokokkitapauksien määrä Etelä-Pohjanmaalla ennallaan

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta kerrotaan, että A-streptokokkitapausten määrä ei ole Etelä-Pohjanmaalla kasvanut, vaikka tapausten määrä koko maassa ja useissa Euroopan maissa on lisääntynyt.

Tapauksista on uutisoitu erityisesti sen jälkeen, kun maaliskuun alussa päiväkoti-ikäinen lapsi menehtyi streptokokki A -infektion aiheuttamaan sairastumiseen Jyväskylässä.

Syy tapausten lisääntymiseen on todennäköisesti pandemiavuosien jälkeinen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntyminen.

Vakavia tapauksia Etelä-Pohjanmaalla ei ole tänä vuonna vielä todettu. Vakavat A-streptokokin aiheuttamat infektiot ovat harvinaisia myös lapsilla.

Streptokokki-infektiot ovat nyt olleet nielutulehduksia, lisäksi esiintyy tulirokkoa ja märkäruven tyyppisiä infektioita.

A-streptokokki voi aiheuttaa myös peräaukon seudulla esiintyvän kirvelevän, kutiavan ja ärhäkän punaisen infektion.

Vakavassa infektiossa bakteeri leviää elimistössä verenkierron välityksellä.

Streptokokki A leviää nielusta tai nenästä pisaratartuntana ja ihoinfektioista kosketustartuntana. Se on tavallinen kuumeisen nielutulehduksen aiheuttaja erityisesti leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Lisää: Päiväkoti-ikäinen lapsi kuoli streptokokki A:n aiheuttamaan tautiin Jyväskylässä – THL: Vakavien infektioiden määrä kasvanut

Juttua päivitetty 22.3.2023 kello 12.13. Juttuun on lisätty tiedot A-streptokokista.

Suosittelemme