Tampereen vaalitentti liikkuvan ratikan sisältä toi esiin puolueiden eroja: kuka saa tulla Tampereelle ja millä palkalla?
Yhdeksän pirkanmaalaista eduskuntavaalien ehdokasta väitteli tunnin ratikan kyydissä.
Anu Leena Hankaniemi
Anni Hyypiö
•
Ylen vaalikeskustelu Tampereella
Yle kokosi joukon pirkanmaalaisia ehdokkaita Tampereen ratikan kyytiin keskustelemaan vaalien tärkeimmistä teemoista. Suora lähetys alkoi keskiviikkona kello 12 ja kesti noin tunnin.
Lähetyksen voi katsoa Yle Areenasta ja tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.
Suorassa lähetyksessä olivat mukana Ilmari Nurminen (sd.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Joakim Vigelius (ps.), Jouni Ovaska (kesk.), Iiris Suomela (vihr.), Anna Kontula (vas.), Sari Tanus (kd.), Wilhelm von Nandelstadh (r.) ja Karoliina Kähönen (liik.)
Anna Sirén (vas.) ja Katri Tapola juonsivat vaalitentin. Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Keskustelua luotsasivat toimittajat Anna Sirén ja Katri Tapola.
Anu Leena Hankaniemi
Perillä ollaan!
Ratikka on Pyynikintorilla ja vaalitentti Tampereelta on päättynyt.
Kiitos seuraamisesta! Voit katsoa koko tentin Yle Areenasta.
Anu Leena Hankaniemi
Vielä ehtii puhua ilmastosta
Ratikkamatka on kohta loppumassa ja osa ehdokkaista on jäänyt jo ratikan kyydistä. Vielä puhutaan ilmastosta.
Anna Kontula (vas.) sanoo, että metsien lisäksi pitäisi puhua myös muusta suojelusta ja luontokadosta.
Jouni Ovaskan (kesk.) mukaan EU ei voi päättää Suomen metsistä. "Koska EU on hakannut omat metsänsä, se kokee syyllisyyttä."
Joakim Vigeliuksen (ps.) mukaan suomalaiset eivät voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen paljon.
Ilmari Nurminen (sd.) sanoo, että luonnon monimuotoisuus pitää ratkaista.
Anu Leena Hankaniemi
Pelottaako kaduilla?
Tampereen turvallisuus nousi katuryöstöjen vuoksi isoksi puheenaiheeksi viime syksynä.
Pirkanmaan ehdokkaat eivät tunnusta pelkäävänsä kaduilla.
Poliisien määrää pitäisi Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan lisätä, koska poliisin läsnäolo hillitsee ongelmia. Kaupunginosien eriytymistä pitäisi hillitä.
Wilhelm von Nandelstadh (rkp.) sanoo, että turvallisuus on laajempi käsite. Esimerkiksi perheiden hyvinvointi ja päihdeongelmat tuovat turvattomuutta.
Jouni Ovaska (kesk.) tuo esille vaatteiden varastelun. Hän on huolissaan rikosten sivustakatsojista, jotka ovat riskissä luisua rikosten tekijöiksi. Korona-aikana monelta nuorelta jäi harrastus kesken.
Anna Kontula (vas.) pitää Suomea turvallisena maana ja ympäristökatastrofia katuväkivaltaa isompana uhkana. Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Anna Kontula (vas.) on tehnyt työtä maailman slummeissa, ja pitää Suomea turvallisena. Suurempi todennäköisyys on, että uhkaa ympäristökatastrofi kuin katuväkivalta, Kontula sanoo.
Joakim Vigelius (ps.) ja Karoliina Kähönen (liik.) tuovat esille Ruotsin mallin ja jengiytymisen.
Anu Leena Hankaniemi
Mistä osaajat Suomeen?
Joakim Vigelius (ps.) vastustaa sitä, että Suomeen tullaan pienellä palkalla. Silloin maahanmuuttajat tarvitsevat sosiaaliturvaa.
– Ongelma ei ole, jos tulee insinööri Saksasta tai koodari Intiasta. Kaikki asiantuntijat ja osaavat ovat tervetulleita, jos heidän palkkansa on tarpeeksi korkea, Vigelius sanoo.
Osajaapulan ratkaisut puhuttivat. Kuvassa Jouni Ovaska (kesk.), Joakim Vigelius (ps.) ja Karoliina Kähönen. Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Wilhelm von Nandelstadh (r.) toivoo, että ihmiset olisivat Suomessa vähän ymmärtävämpiä ja kansainvälisempiä. Ruotsissa on korkea verotus ja silti sinne tulee maahanmuuttajia.
– Ei tällaista negatiivisuutta, hän lisää lääkkeeksi houkutella osaajia.
Anna Kontula (vas.) kutsuu perussuomalaisten laskelmia ällöiksi.
– Vastustan sellaista, että vain hyvätuloiset saavat liikkua rajan ylitse.
Ilmari Nurmisen (sd.) mukaan ei pidä syyllistää pienipalkkaisia ihmisiä, että he eivät tule palkalla toimeen. Liikenteessä ja kaupassa on paljon osa-aikaisia töitä.
Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kehittäisi johtamista ja alan vetovoimaa. Isot kaupungit tarvitsevat Tampereen väkiluvun verran työntekijöitä. Ikosen mukaan yksi keino ei riitä näin valtavaan määrään.
– Pitäisi olla myös englanninkielinen ylioppilastutkinto.
Jouni Ovaska (kesk.) kuuntelisi yrittäjien tarpeita. Suomi menettää asiantuntijoita ilmapiirin ja byrokratian takia.
Ovaskan mukaan perussuomalaiset eivät Tampereella vastustaneet filippiiniläisten hoitajien palkkausta.
Puhe käy tentissä vilkkaana. Kuvassa tenttiä juontava Katri Tapola ja hänen vieressään ehdokkaat Wilhelm von Nandelstadh ja Jouni Ovaska. Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Iiris Suomela (vihr.) ja Sari Tanus (kd.) lähtevät kohta toiseen vaalitilaisuuteen. Suomela muistuttaa, että esimerkiksi ilman siivoojia monta työtä ei voisi tehdä.
– Suomi on Euroopan rasistisin maa, eikä tänne haluta tulla, Suomela sanoo.
Hänen mukaansa rasismi kohdistuu myös asiantuntijoihin.
Tanus kaipaa lisää täsmäkoulutusta, muunto- ja lisäkoulutusta. Hän tuo esille myös ikärasismin.
Anu Leena Hankaniemi
Kohta ollaan Hervannassa
Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan kokoomus haluaa alentaa kaikkien, myös eläkeläisten ansiotuloveroja.
Ikosen mukaan sote-menot kasvavat miljardin ja kokoomus haluaa hillitä tätä.
Anna-Kaisa Ikonen (kok.) alentaisi ansiotuloveroja. Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Anna Kontulan (vas.) mukaan uudistukset vievät yleensä lisää rahaa. Organisaatiouudistus harvoin säästää heti rahaa. Kontulan mukaan kannustinloukko koskee esimerkiksi yksinhuoltajia, joilla on enemmän kuin yksi lapsi.
Karoliina Kähönen (liik.) haluaa, että palkalla tulee toimeen.
Jouni Ovaskan (kesk.) mukaan verotuksen tulisi olla ennakoitavaa, jotta yritykset uskaltavat palkata työntekijöitä. Wilhelm von Nandelstadh (r.) ehdottaa Viron mallia verotukseen: "Yrityksissä tätä kasvua tapahtuu, ei julkisella puolella."
Ilmari Nurminen (sd.) sanoo, että työn kannusteloukkuja pitää purkaa. Nykyiseen työllisyystavoitteeseen on päästy Nurmisen mukaan kannustamalla ja auttamalla ihmisiä työhön. 80 prosentin tavoite vaatii esimerkiksi osatyökykyisten auttamista työelämään.
Kuvassa tentin vastausvuorossa Iiris Suomela (vihr.), taustalla Sari Tanus (kd.) Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Anna-Kaisa Ikonen (kok.) sanoo, että osaajapula on kriittisin este Suomelle kasvulle. Siksi pitää satsata esimerkiksi koulutukseen. Ikonen laajentaisi ansiosidonnaisen koskemaan kaikkia ja myös porrastaisi tätä.
Joakim Vigelius (ps.) vastustaa vastikkeetonta perustuloa. Hänen mukaansa valtio ei voi elättää työkykyistä ihmistä.
Karoliina Kähönen (liik.) sanoo, että pitää edistää ensimmäisen työntekijän palkkaamista. Hän myös poistaisi opiskeluaikaiset työn tekemiseen liittyvät tulorajat.
Iiris Suomela (vihr.) mahdollistaisi kaikille ainakin toisen asteen koulutuksen. Myös korkeakoulutusta tulisi lisätä. Hänen mukaansa mielenterveysongelmat ovat suurin syy siihen, etteivät ihmiset pysty olemaan töissä. Mielenterveyteen satsaus on hänestämyös työllisyystoimi. Suomelan mukaan perustulo kannustaa työntekoon.
Sari Tanus (kd.) kehittäisi perusturvaa, jossa työn vastaanottaminen olisi aina kannattavampaa kuin olla tekemättä töitä.
Anu Leena Hankaniemi
Mistä leikataan?
JoakimVigelius (ps.) leikkaisi kehitysavusta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.
Ilmari Nurmisen (sd.) mukaan tämä on populismia, koska näistä säästöjä ei synny. Hänen mukaansa suurin osa maahanmuuttajista on ukrainalaisia.
Vigelius lisää listaan säästön ilmastotavoitteista.
Ilmari Nurmisen mukaan työllisyys ja talouskasvu ovat tärkeitä velan maksajia. Nurminen ei halua leikata pienituloisilta ja terveydestä.
Karoliina Kähösen (liik.) mukaan Suomen talous ei ole kasvanut 15 vuoteen. Se on hänen mukaansa suurin ongelma.
Jouni Ovaska (kesk.) perää SDP:ltä leikkauksia. Ovaska olisi valmis porrastamaan esimerkiksi työttömyysturvaa. Hän ei keventäisi verotusta hyvätuloisilta.
Iiris Suomela (vihr.) leikkaisi yritystukia ja verottaisi ympäristölle haitallista toimintaa.
Anna-Kaisa Ikosen (kok.) mukaan velkaantuminen on ollut holtitonta. Sen takia pitää luoda kasvua, mutta myös leikata menoja. Ikosen mukaan pitäisi myös uudistaa asioita, esimerkiksi ehkäistä ennalta ongelmia.
Anna Kontulan (vas.) mukaan kokoomuksen mittakaavan leikkauksia ei ole mahdollista tehdä ilman merkittäviä sote-palvelujen leikkauksia. Kontula leikkaisi esimerkiksi yritystuista.
Sari Tanus (kd.) nostaisi haittaveroja, leikkaisi yritystuista ja porrastaisi ansiosidonnaista työttömyystukea.
Wilhelm von Nandelstadh (r.) sanoo, että valtio investoi lähinnä koulutukseen ja valtion menoihin menee liikaa velkarahaa.
Leikkaamiskohteet jakavat Pirkanmaan ehdokkaita. Katri Tapola haastattelee Anna Kontulaa (vas.) Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Anna Kontulan (vas.) mukaan suomalainen lakkokulttuuri on aika laimea. Ilmari Nurminen (sd.) tukee myös lakkoa.
Jouni Ovaskan (kesk.) mukaan poliittisia tukilakkoja voisi rajoittaa. Anna-Kaisa Ikonen (kok.) toivoo lisää paikallista sopimusta. Joakim Vigeliuksen (ps.) mukaan riitelyn mukaan pitäisi nähdä enemmän sopimista.
Wilhelm von Nandelstadh (r.) sanoo, että Suomi nousee vain työllä.
Iiris Suomela (vihr.) ihmettelee, ettei Suomessa ole tätä enempää lakkoja kustannusten noustessa. Sari Tanus (kd.) ja Karoliina Kähönen (liik.) toivovat lisää sopimista.
Anu Leena Hankaniemi
Tervetuloa kyytiin!
Ylen Tampereen vaalitentissä noustaan liikkuvan ratikan kyytiin Pyynikintorilta. Yhdeksän ehdokasta matkaa toiselle päätepysäkille Hervantajärvelle ja palaa samaa reittiä takaisin. Ratikan kyydissä on myös matkustajia.
Matkalla käydään läpi eduskuntavaalien kiinnostavimmat puheenaiheet.
Verkossa keskustelua seuraa toimittaja Anu Leena Hankaniemi.
Kuvassa ratikkatentin osallistujat ja juontajat valmiina lähtöön. Vasemmalta alkaen Iiris Suomela (vihr.), Ilmari Nurminen (sd.), Anna Kontula (vas.), Karoliina Kähönen (liik.), Joakim Vigelius (ps.), Sari Tanus (kd.), Jouni Ovaska (kesk.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), juontajat Anna Sirén ja Katri Tapola ja Wilhelm von Nandelstadh (r.). Kuva: Aki Karjalainen / Yle
Anu Leena Hankaniemi
Kolmen kärjen jännittävä taistelu
Pirkanmaa saa näissä vaaleissa eduskuntaan yhden paikan lisää. 20:tä edustajanpaikkaa tavoittelee yli 200 pirkanmaalaista ehdokasta.
Pirkanmaalla puolueiden ykköspaikasta ovat perinteisesti taistelleet SDP ja kokoomus. Nyt perussuomalaiset on noussut vahvaksi haastajaksi. Aamulehden tuoreen kannatusmittauksen mukaan kokoomus jäi reilusti SDP:n ja perussuomalaisten taakse.