Hyppää sisältöön

Oikeus piti mahdollisena, että amfetamiini päätyi vereen kahvikuppisekaannuksessa – Mikkelissä kaupunginvaltuutetun rattijuopumussyyte hylättiin

Vapauden liiton kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Jussi Marttinen kiisti käräjillä amfetamiinin käytön ja myönsi kannabiksen hallussapidon.

Käräjäoikeus ja nuija.
Etelä-Savon käräjäoikeus piti tapahtumien mahdollista kulkua epätodennäköisenä, mutta mahdollisena. Kuvituskuva. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Vilma Ruokoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut mikkeliläisen kaupunginvaltuutetun Jussi Marttisen huumausaineen käyttörikoksesta. Syyte rattijuopumuksesta hylättiin.

Marttinen on Vapauden liiton eduskuntavaaliehdokas Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Poliisit pysäyttivät Marttisen liikenteestä vuosi sitten maaliskuussa. Hänellä oli hallussaan pieni määrä kannabista, ja laboratoriotuloksissa hänen veressään todettiin vähäinen määrä amfetamiinia.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen rattijuopumuksesta, koska se on rangaistava rikos ainoastaan tahallisena.

Marttinen ja todistaja kertoivat melko yhtenevästi, että amfetamiini päätyi Marttisen vereen todennäköisesti kahvikuppisekaannuksen vuoksi.

Marttinen oli mennyt työvuoronsa jälkeen aikaisin aamulla todistajan luokse kahville. He kertoivat molemmat, kuinka todistaja oli keittänyt kahvit Marttisen olematta paikalla.

Todistaja oli sekoittanut omaan kahviinsa piristeeksi amfetamiinia kertomansa mukaan niin pienen määrän, ettei sitä maista kahvista.

Sekä Marttinen että todistaja pitivät todennäköisenä selityksenä Marttisen verestä löytyneelle kahville kahvikuppien sekoittumista kahvittelun aikana. Viettäessään aikaa he ovat kertoneet rupatelleensa ja selailleensa tahoillaan puhelimia.

Poliisi pysäytti Marttisen kuljettaman auton muutaman tunnin kuluttua kahvinjuonnista, kun hän oli kuskina tapahtumien todistajalle.

Marttinen on kertonut, ettei ole käyttänyt amfetamiinia eikä maistanut kahvissaan erikoista makua.

Käräjäoikeus piti kuvattua tapahtumakulkua epätodennäköisenä, mutta mahdollisena. Kerrottua tuki se, että poliisi löysi todistajan hallusta amfetamiinia pysäytyksen yhteydessä.

Oikeus tuomitsi Marttisen kymmeneen päiväsakkoon huumausaineen käyttörikoksesta hänen hallussaan olleen pienen kannabismäärän vuoksi. Hänen tuloillaan sakko on 60 euroa.

Marttinen ei ole tyytymätön annettuun tuomioon.

Vaikutuksia poliittiseen toimintaan

Käräjäoikeuden tuomiossa ilmi tulevat tiedot eroavat aiemmin uutisoidusta. Viime vuonna Länsi-Savo uutisoi Marttisen kertoneen kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamisesta.

Nyt Marttinen sanoo Ylelle, ettei tieto pitäisi paikkaansa.

– Länsi-Savo kysyi minulta olenko käyttänyt kannabista. Sanoin että olen, mutta en kerro milloin. He käänsivät sen niin, että ajoin kannabiksen vaikutuksen alaisena, Marttinen sanoo.

Rattijuopumustapaus on vaikuttanut Marttisen poliittiseen toimintaan. Mikkelin kaupunginvaltuusto erotti viime elokuussa kasvatus- ja opetuslautakunnan Marttiseen kohdistuneen epäluottamuksen vuoksi.

Tämän jälkeen perussuomalaisten valtuustoryhmä erotti Marttisen, ja hän siirtyi Valta kuuluu kansalle -puolueeseen. Sittemmin Marttisen puoluekanta on vaihtunut Vapauden liittoon.

Yle julkaisee Marttisen nimen hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Lisätty 24.3.2023 kello 16.42 uutiseen Marttisen kommentit sekä muutettu väliotsikkoa ja tekstiä aiemmasta uutisoinnista.

Suosittelemme sinulle