Hyppää sisältöön

Aluehallintovirasto kehottaa Kuusamon suurpetokeskusta hoidattamaan petojen hampaat kuntoon kesään mennessä

Kehotus koskee kolmea karhua ja yhtä ilvestä. Kuusamon suurpetokeskus vakuuttaa, että hampaat hoidetaan ennen kesää.

Ansa ja Tara karhunpennut Kuusamon suurpetokeskuksessa 2018.
Kuusamon suurpetokeskuksen kolmen karhun ja yhden ilveksen hampaat pitää hoitaa kuntoon, kehottaa aluehallintovirasto. Kuvassa karhut Ansa ja Tara vuonna 2018. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kehottaa Kuusamon suurpetokeskusta järjestämään eläinten hammashoidon kuntoon toukokuun loppuun mennessä.

Suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Pasi Jäntti sanoo, että asiasta on neuvoteltu aluehallintoviraston kanssa jo aiemmin talvella ja kehotus on ollut suurpetokeskuksen tiedossa jo jonkin aikaa. Jäntin mukaan aluehallintoviraston kehotuksessa ei ole kysymys uudesta ongelmasta.

– Me itse ehdotimme aluehallintovirastolle, että kolmen karhun ja yhden ilveksen hampaat hoidetaan kuntoon kesään mennessä, Jäntti toteaa.

Jäntin mukaan suurpetokeskuksen eläimet tutki viime syksynä kolme eläinkääkäriä.

– Heidän mukaan eläimet eivät toistaiseksi tarvitse kiirellistä hoitoa, Jäntti kertoo.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi viime heinäkuussa Kuusamon suurpetokeskuksen korjaamaan eläinten hoidossa havaitut epäkohdat viime elokuun loppuun mennessä.

Yksi keskeinen ongelma, josta avi on huomauttanut, on eläinten hampaidenhoidon laiminlyöminen.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan avin marraskuussa tekemän selvityspyynnön perustella suurpetokeskus ei ole määräaikaan mennessä, eikä sen jälkeenkään, aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti järjestänyt kaikille eläimille asianmukaista eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta eikä hankkinut hoitoa kaikille sitä tarvitseville eläimille.

Tarhan korjaustoimet käynnissä

Suurpetokeskus on ollut kiinni viime vuodesta saakka.

Kuusamon suurpetokeskuksen tulevaisuus on ollut vaakalaudalla syksystä saakka. Syyskuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto perui keskuksen eläintarhaluvan, koska keskus ei ollut avin mukaan korjannut toimintaansa vastaamaan eläinsuojelulakia ja lupaehtoja. Avi myös määräsi eläimet lopetettaviksi. Suurpetokeskus haki päätökselle kiireellistä täytäntöönpanokieltoa. Eläimiä ei ole tarvinnut kuitenkaan toistaiseksi lopettaa eikä sijoittaa muualle, päätti hallinto-oikeus myöhemmin syksyllä.

Pasi Jäntin mukaan Kuusamon suurpetokeskuksessa suunnitellaan parhaillaan korjaustoimia.

– Tarharakenteiden uusinta on työn alla tällä hetkellä, Pasi Jäntti kertoo.

Suosittelemme sinulle