Hyppää sisältöön

Saksan poliisi otti kiinni lisää äärioikeistolaisia ”reichsbürgereitä” – yksi heistä avasi tulen poliisia kohtaan

Reichsbürgerit vastustavat Saksan nykyistä hallintoa ja valtiomuotoa, ja ovat valmiita käyttämään väkivaltaa palauttaakseen Saksan keisarikunnaksi.

En polis i vit skyddsdräkt och mörk skyddsväst med texten Polizei på ryggen går mellan häckar i ett småhusområde i höstfärger.
Saksan poliisi pidätti 25 reichsbürger-ryhmän jäsentä joulukuussa. Kuva: EPA-EFE
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on tehnyt ratsioita eri puolilla Saksaa niin kutsuttuja ”reichsbürgereitä” vastaan.

He vastustavat Saksan nykyistä hallintoa ja valtiomuotoa, ja ovat valmiita käyttämään väkivaltaa palauttaakseen Saksan keisarikunnaksi.

Ratsioita tehtiin ainakin Baijerin, Ala-Saksin, Baden-Württembergin ja Saksin osavaltioissa.

Baden-Württembergissä sijaitsevassa Reutlingenin kaupungissa ratsian kohteena oleva mies avasi tulen poliisia kohtaan haavoittaen tätä.

Reichsbürgerit ovat vaarallinen ja aseistautunut kapinallisryhmä

Toimittaja Antti Kurra kertoo alla olevalla videolla, mitä reichsbürgerit haluavat ja miten poliisi pidätti joulukuussa 25 ryhmän jäsentä suuroperaatiossa. Video on julkaistu joulukuussa 2022.

Saksan poliisi pidätti joulukuussa 25 ryhmän äärioikeistolaista jäsentä epäiltynä vallankaappausyrityksen valmistelusta.

Henkilöiden epäiltiin valmistelleen väkivaltaista hyökkäystä Saksan parlamenttiin.

Yhteensä Reichsbürgereitä ja Saksan valtion laillisuuden kiistäviä henkilöitä arvioidaan olevan jopa 23 000. Heidän joukkoonsa kuuluu entisiä parlamentaarikkoja, sotilaita ja poliiseja.

Ryhmä on kertonut olevansa aseistautunut ja valmis tappamaan aatteensa puolesta. Joulukuun ratsioissa poliisit löysivät ryhmän jäseniltä muun muassa sata tuliasetta, miekkoja, satelliittipuhelimia, mellakkavarustusta sekä kultaa.

Ryhmän tavoitteena on perustaa oma armeijansa ja pidättää nykyään vallassa olevat poliitikot. Uuden valtion johtoon ryhmä haluaa neuvoston, jota johtaa 71-vuotias aatelinen liikemies Heinrich Reuss.

Saksassa äärioikeistoon kytkeytyvä terroristinen liikehdintä on viime vuosina kasvanut.

Lisää aiheesta:

Tuhannet uskovat, että Saksa on ulkomailta johdettu salaliitto eikä valtio – aluksi he palauttivat passeja, sitten paljastui väkivaltainen juoni

Saksassa vallankaappausta suunnitelleet äärioikeistolaiset ovat ilmeisesti yrittäneet pitää yhteyttä Venäjän hallintoon

Tällaisia ovat Saksassa vallankaappausyritystä suunnitelleet reichsbürgerit – katso video

Saksassa poliisi on pidättänyt 25 äärioikeistolaista epäiltynä vallankaappausyrityksen valmistelusta

Suosittelemme sinulle