Hyppää sisältöön

”Ihmiset ovat unohtaneet, että rahasta tulee maksaa korkoa” – kiinteistönvälittäjä kummastelee keskustelua asuntomarkkinoista

Vuosi 2022 oli asuntomarkkinoille haastava, kun vielä koronapandemian aikaan elettiin kiinteistönvälittäjien kulta-aikaa. Nyt asuntojen hinnat laskevat ja korot nousevat.

Valkoisia kerrostaloja sinistä taivasta vasten.
Asumisen kustannukset ovat nousseet runsaasti viimeisen vuoden aikana. Kuvituskuva. Kuva: Risto Degerman / Yle
Henni Jokinen

Korkojen nousu aiheutti asuntomarkkinoilla aluksi pelkoa. Mikkelin Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Pertti Orava näkee kuitenkin niin asunnon ostajien kuin myyjienkin pelon laantuneen viime vuodesta.

– Viimeiset kaksi vuotta on ollut monenlaista juttua: koronaa, korkojen nousua ja viimeisimpänä on vaivannut sähkönhinta.

Ostajat eivät välttämättä saa pankista lainaa enää samalla tavalla kuin aikaisempien vuosien aikana. Nollakorot ovat hallinneet markkinoilla viimeisen vuosikymmenen.

– Tässä on melkein yksi sukupolvi päässyt menemään ohitse kun ihmiset ovat unohtaneet, että rahasta tulee maksaa korkoa, kommentoi Orava.

Vaikka kiinteistönvälitysalalla ja asuntokaupassa loppuvuosi 2022 oli erittäin vaikea, esimerkiksi Mikkelissä asuntomarkkinoilla on havaittavissa elpymistä.

Korkojen nousun myötä ostajilla on käytettävissä vähemmän rahaa

Vaikka asuntojen hinnat Mikkelissä ovat selvästi laskeneen, kiinteistönvälitysyritys Asenteen toimitusjohtaja Matti Perälä kertoo alkuvuoden olleen yrityksen historian paras.

– Parhaiten hintansa ovat pitäneet 2000-luvun rivitalot ja omakotitalot. Kaksioiden kauppa kävi viime vuonna Mikkelissä huonosti. Niissä sekä vanhemmissa asunnoissa hinnat ovat laskeneet, Perälä kertoo.

Perälän mukaan vanhemmat kerros- ja rivitaloasunnot ovat vaikeita myytäviä myös esimerkiksi korkeiden vastikkeiden ja tulevien remonttien vuoksi.

– Ostajat ovat tarkempia ostettavan kohteen suhteen. Lämmitysmuoto, tulevat remontit ja asunnon kunto näyttelevät selvästi isompaa roolia ostopäätöstä tehdessä. Asuntosijoittajat ovat vähentyneet markkinoilta.

Vastikkeiden kallistuminen on vaikuttanut myös asuntosijoittajiin.

– Vastikkeiden kallistuminen ja korkojen nousu ovat leikanneet sijoitusasunnoista saatuja tuottoja, joten sijoittajat ovat alkaneet luopumaan sijoituksistaan, kertoo LKV-Asenteen Perälä.

Mikkelin Kiinteistömaailman puolella Pertti Orava on huomannut etenkin omakotitalojen hintojen tulleen vuoden takaisesta jopa 30 000 euroa alas.

– Viime vuonna omakotitalon keskihinta tammi- ja helmikuussa oli 169 000, niin nyt se on 137 000 euroa, pohtii Orava.

Oravan mukaan asuntokauppojen hinnoittelun tulee olla kohdallaan. Vaikka asuntojen hinnat olisi jokseenkin laskenut, ostajilla on korkojen nousun myötä myös vähemmän rahaa käytettävissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan pysäytti asuntomarkkinoiden kulta-ajan

Maaliskuussa 2022 asuntokauppa hiipui edellisvuoden lukuihin verrattuna huomattavasti. Vuosi 2021 oli asuntomarkkinoilla ja asuntokaupassa poikkeuksellisen aktiivinen: koronapandemian myötä monen suomalaisen säästämisaste nousi ja kotitaloudet ryntäsivät asuntokaupoille.

Korkojen nousu, Venäjän aloittama sota, kustannusten nousu ja energiakriisi vaikuttivat väistämättä asuntokauppaan. Kiinteistönvälitysalalla ja asuntokaupassa loppuvuosi 2022 oli hyvin haastava.

Suomalaisten asunnon ostoaikeet laskivat koko vuoden ajan, ja erityisesti kesällä niissä nähtiin erittäin suuri pudotus.

Koko maassa asuntokauppamäärät laskivat vuonna 2022 pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna 11,4 prosenttia. Kovimmat laskut nähtiin suurimmissa kaupungeissa, mutta myös Mikkelissä lasku on Pertti Oravan mukaan ollut 10 prosentin luokkaa.

Tarve säilyy vaikka maailma muuttuu

Ilmakuva Mikkelin satamasta ja keskusta-alueesta maaliskuussa 2023.
Asuntokauppa käy suhdanteista riippumatta, sillä ihmisten elämäntilanteet poikivat kysyntää. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pertti Orava kokee asuntomarkkinoiden heilahtelut pitkässä juoksussa pieniksi.

– Hintojen laskua on ollut selkeästi, mutta mitä paremmassa kunnossa rakennus tai osake on, sitä helpompi se on myydä. Ihmisillä on tarpeita. Tulee kuolemia, avioeroja tai perhekoon kasvamista. Ne tarkoittaa asunnonvaihtoa.

OP Kodin kannanoton mukaan asuntojen myyntiaikojen pidentyminen näyttää pysähtyneen helmikuussa. Myös tämä voisi olla mahdollinen merkki hiljaisen ajan taittumisesta.

– En usko, että keväällä nähdään mitään merkittävää ryntäystä. Asuntomarkkinat vilkastuvat vähitellen normaalin vuosisyklin siivittämänä, eli kauppa vilkastuu kevättä kohti, kommentoi OP Kodin johtaja Lasse Palovaara yhtiön tiedotteessa.

Suosittelemme