Entisen taitoluistelijan Kiira Korven kirja Hyppää vaan! julkaistiin maaliskuussa. Teosta kuvaillaan sen kustantaneen Otavan sivustolla tarinalliseksi runokirjaksi, joka sisältää inspiraatiotekstejä muun muassa rakkaudesta ja sydänsurusta.
Osa lukijoista katsoo, ettei teos täytä runollisuuden kriteerejä. Helsingin Sanomien toimittaja Arttu Seppänen kutsui arvostelussaan Korven teosta surkeaksi runokirjaksi ja sanoo sen julkaisemisen olleen ”suorastaan vastuutonta”.
Kiira Korpi kommentoi saamaansa palautetta Twitter-päivityksessään tiistaina. Hän kertoo lukeneensa sekä Helsingin Sanomien että Aamulehden arvostelut.
– Olen todella ylpeä omasta kirjastani, sen tunnelatauksesta, draaman kaaresta ja kauniista kuvista (Emmi Kyytsösen käsialaa) sekä ennen kaikkea siitä miten se saamani palautteen perusteella koskettaa ja rohkaisee lukijoita, Korpi kirjoittaa.
Korpi lisää, ettei hänen mielestään ole aina olennaista, luokitellaanko tekstit runoiksi, mietelauseiksi tai joksikin muuksi. Hän paljastaa myös, että hän kirjoittaa jo seuraavaa kirjaansa.
Yle tavoitti Kiira Korven, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.
”Kustantamon täytyy tukea kirjailijaa”
Teos on saanut kriittisiä arvosteluja myös kuuntelijoilta äänikirjapalveluissa. Esimerkiksi Storytel-palvelussa kirja on saanut mahdollisesta viidestä tähdestä keskimäärin 1,8 tähteä.
Otavan tietokirjallisuuden kustannusjohtaja Ville Rauvola kertoo Ylelle seuranneensa hämmentyneenä Korven kirjan saamaa palautevyöryä. Hänen mielestään Helsingin Sanomien ”murska-arvio” vaikuttaa ihmisten lukukokemukseen.
– Uskon, että niiden ihmisten lukukokemus on edelleen positiivinen, jotka tällaista kirjaa tarvitsevat ja haluavat, Rauvola sanoo.
Rauvolan mukaan keskustelu on lähtenyt alusta alkaen väärille urille. Hänestä alkuperäisessä arviossa kirjaa yritetään sovittaa muottiin, johon sitä ei ole lajityypiltään tarkoitettu.
– Arvostelussa se lueteltiin taidelyriikkana, vaikka kyseessä on aika vahvasti käytännön elämään ja ihmisten omiin tunteisiin kytkeytyvä runokokoelma, Rauvola sanoo.
Ville Rauvola kertoo, että kirjan saamasta palautteesta on keskusteltu yhdessä Korven kanssa. Keskustelun sisällöstä hän ei halua kertoa tarkemmin.
– Tällainen ymmärtämätön palaute ei ole koskaan helppo asia kirjailijalle. Kustantamon täytyy tukea kirjailijaa, että tällaisen tilanteen yli pystyy pääsemään, Rauvola kertoo.
Kritiikistä huolimatta kirja kiinnostaa
Vaikka arvostelut ovat olleet pääosin mollivoittoisia, kirjaa luetaan paljon. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoverkostossa kirjalla oli keskiviikkoiltapäivänä 217 varausta.
Onko kaikki julkisuus siis hyvää julkisuutta kustantamon näkökulmasta?
– Mielestäni tilanne, jossa kirjaa luetaan väärin ja sitä kautta syntyy keskustelu, ei ole missään tapauksessa hyvä asia tekijän eikä kustantajan näkökulmasta, Rauvola sanoo.
Helsingin Sanomien toimittaja Antti Majander kirjoittaa kolumnissaan, että taloudellisten pikavoittojen hakeminen nakertaa kustantamoiden uskottavuutta.
Moni onkin kyseenalaistanut, olisiko Otava kustantanut kirjaa, jos sen olisi kirjoittanut vähemmän tunnettu henkilö.
Ville Rauvolan mukaan jokaista kirjaa ja käsikirjoitusta lähestytään kuitenkin vain ja ainoastaan sisällön kautta, ei kirjailijan nimen perusteella.
– Siinä mietitään, kuka kirjasta voisi kiinnostua ja kenelle se voi tarjota esimerkiksi uusia näkökulmia elämään. Tällaisia asioita pohditaan jokaisen kirjan kohdalla, oli tekijä sitten tunnettu tai tuntematon.