Hyppää sisältöön

Puumala puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin – THL suosittelee omakustanteista rokotesarjaa

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät laskivat hieman edellisvuodesta, mutta riskialueet laajenivat. THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä kunnittain sekä maantieteellisten alueiden osalta.

Punkkiin on tartuttu punkkipihdeillä.
TBE-rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuin puutiaisaivotulehdukselta. Kuvituskuva. Kuva: Lucas Ekblad / Yle
Henni Jokinen

Punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen riskiluokitus on noussut Puumalan kunnan alueella.

THL lisäsi Puumalan kunnan puutiaisaivotulehduksen riskin kakkoskategoriaan, toisin sanoen alueen väestölle ja kausiasukkaille suositellaan omakustanteista rokottautumista.

Etelä-Savon hyvinvointialueen tulosaluepäällikkö ja rokotuksista vastaavan lääkäri Hans Gärdströmin mukaan rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee luonnossa. Puutiaisaivotulehdusta ehkäisevän TBE-rokotteen ensimmäinen annos suositellaan otettavaksi jo keväällä, jotta seuraava tehosteena toimiva annos ehtii antaa kattavan suojan.

TBE-rokotteen resepti ja rokottautuminen terveyskeskuksessa ovat maksuttomia, mutta rokote tulee hankkia itse apteekista. Rokotesarja on kolmiosainen ja yhden annoksen hinta on noin 33 euroa.

TBE-rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Mitä pidempään punkki on kiinni ihossa, sitä suurempi tautien tartuntariski on.

Punkki suositellaan poistettavaksi välittömästi, kun purema huomataan.

Suosittelemme sinulle