Hyppää sisältöön

Kuolinsyistä löytyi yllättävä tieto: Päijät-Hämeen naisilla on selvästi muita naisia korkeampi riski kuolla ennen aikojaan

Erityinen huolenaihe ovat naisten huumekuolemat, joiden määrä on maakunnassa selvästi kasvussa. Hyvinvointialue on tilannut selvityksen asukkaiden kuolinsyistä ja menetetyistä elinvuosista.

Emma Kajander.
Finnish Consulting Groupin asiantuntijalääkäri Emma Kajander selvittää parhaillaan kuntakohtaisia tietoja Päijät-Hämeen alueen ennenaikaisista kuolemista. Arkistokuva. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Markku Tuhkanen

Päijät-Hämeessä asuvilla naisilla on selvästi muita suomalaisia naisia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan.

Arvio perustuu asiantuntijoiden keräämiin kuolinsyytietoihin, pääteltävissä oleviin syihin ja niistä laskettuun, niin sanottuun PYLL-indeksiin.

Kypsäksi iäksi on kansainvälisesti määritelty 75 vuotta, ja indeksiin lasketaan sitä nuorempana kuolleet.

– Päijät-Hämeen alueella naisten riski on maan korkein, jopa 25 prosenttia keskiarvoa suurempi, kertoo selvityksen tehneen Finnish Consulting Groupin (FCG) asiantuntijalääkäri Emma Kajander.

Kolme neljästä näistä kuolemista voisi olla vältettävissä, Kajander arvioi.

Naisten huumekuolemat selvässä kasvussa

Kajanderin mukaan muualla Suomessa tilanne on viime vuosikymmenen aikana parantunut, mutta Päijät-Hämeessä on jääty polkemaan paikalleen.

Erityistä huolta aiheuttavat naisten huumekuolemat, joiden määrä on sekä koko maata korkeammalla että selvästi kasvussa.

Maakunnan tilanne on siinä määrin poikkeava, että sitä selvitetään nyt tarkemmin.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on tilannut FCG:ltä kuntatasolle ulottuvan analyysin menetetyistä elinvuosista.

Tavoitteena on saada tietoa sosiaali- ja terveyspalveluista päättäville, jotta ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, ja myös kartoittaa turhien kuolemien aiheuttamia kustannuksia.

Selvitys löydöksistä julkaistaan huhtikuun puolivälissä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24.3.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle