Hyppää sisältöön

Venäläismedia salakuvasi suomalaisdiplomaatin ja opposition tapaamisen, ja nyt Venäjällä leviävät valheelliset väitteet Suomen rahallisesta tuesta

Suomen Pietarin pääkonsuli kommentoi Ylelle salaa kuvattua palaveria venäläisopposition kanssa Pietarissa

Suomen Pietarin pääkonsulaatin pääkonsuli Sannamaaria Vanamon palaveri Venäjän opposition edustajien kanssa joutui salakuvaamisen kohteeksi, ja äskettäin se jaettiin Venäjän mediassa. 
Suomen Pietarin pääkonsulaatin pääkonsuli Sannamaaria Vanamon palaveri Venäjän opposition edustajien kanssa joutui salakuvaamisen kohteeksi. Kuva: kuvakaappaus LenTVZ4
Jevgeni Bogdanov
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Pietarin pääkonsulaatin pääkonsuli Sannamaaria Vanamon palaveri Venäjän opposition edustajien kanssa joutui salakuvaamisen kohteeksi, ja äskettäin se jaettiin Venäjän mediassa.

Video on julkaistu muun muassa LenTVZ4 Telegram-kanavalla, ja Moskovski Komsomolets -lehti teki siitä jutun. Suomessa asiasta ensimmäisenä kirjoitti Ilta-Sanomat.

Videolla näkyy, kuinka Vanamo tapasi ravintolassa Venäjän oppositio-puolue Jablokon edustajan Aleksandr Shishlovin ja Boris Vishnevskin. Venäläismedia väittää, että he keskustelivat rahallisesta tuesta Venäjän oppositiolle.

Sannamaaria Vanamo vahvisti Ylelle videon aitouden. Hän korosti että vuoropuhelu kansanedustajien ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa on osa normaalia diplomaattisten edustustojen toimintaa.

– Jabloko-puolueen pietarilaisen kaupunginvaltuutetun Aleksander Shishlovin tapaamisen taustalla oli mm. hänen aiempi työnsä Pietarin ihmisoikeusvaltuutettuna. Tapaamisessa keskusteltiin laajasti ajankohtaisista aiheista, mm. Suomen ja EU:n matkustusrajoituksista, pääkonsuli sanoi.

kuvakaappaus LenTVZ4
Sannamaaria Vanamo ja Aleksandr Shishlov ravintolassa. Kuva: kuvakaappaus LenTVZ4

Hänen mukaansa kuvaamistilanne ei tullut yllätyksenä.

– Tämän kaltaisia kuvaustilanteita on minulle ja muille länsikollegoille tullut eteen aiemminkin.

Vanamo kiistää venäläisen median väitteen siitä, että kokouksessa olisi keskusteltu rahasta.

– Toisin kuin Moskovski Komsomoletsin artikkelissa väitetään, tapaamisessa ei ollut esillä Suomen rahallinen tuki Venäjän yhteiskunnallisille toimijoille, hän tiivisti.

Piilokameralla kuvaaminen on yleinen käytäntö venäläisessä mediassa. Usein tätä menetelmä käytetään esimerkiksi oppositiohahmoja vastaan.

Suosittelemme sinulle