Hyppää sisältöön

Helsinkiläisten pitää harkita, haluavatko he asua pienen ydinvoimalan naapurissa, sanoo Helen

Helenin uusi toimitusjohtaja kaipaa yhteiskunnalta selvää vastausta siihen, voiko yhtiö alkaa tehdä suunnitelmia ydinenergian varaan.

Oranssiin kypärään, nahkatakkiin ja huomioliiviin pukeutunut Olli Sirkka katsoo kameraan. Taustalla Hanasaaren voimalaitoksen laitteita ja putkia.
Helenin tuore toimitusjohtaja Olli Sirkka kävi Hanasaaren voimalassa ensimmäisen ja näillä näkymin viimeisen kerran, kun yhtiö järjesti medialle kuvauskierroksen suljettavaan laitokseen. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Petteri Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin energiayhtiö Helen kaipaa kipeästi tietoa siitä, onko sen vaihtoehtojen joukossa pienydinvoimaa ensi vuosikymmenellä.

Asian on nostanut vahvasti esille tammikuussa aloittanut toimitusjohtaja Olli Sirkka, joka puhui tänään keskiviikkona Hanasaaren kivihiilivoimalan jäähyväistilaisuudessa.

– On erityisen tärkeää tietää, onko meillä sellainen vaihtoehto olemassa. Meillä on vuoteen 2030 asti erittäin selkeä suunnitelma, mutta siitäkin maailma jatkuu, Sirkka sanoo.

Helen ottaa ison askeleen muuoksessa kohti vihreämpää energiayhtiötä ensi viikon lauantaina, kun Hanasaaren voimala suljetaan.

Parin vuoden päästä suljetaan Salmisaaren kivihiilivoimala. Tämänkin jälkeen yhtiölle jää paljon maakaasua ja öljyä polttavia laitoksia.

Lisäksi Helen on rakentanut puuta polttavia laitoksia ja remontoi vielä yhden hiilikattilan pellettilaitokseksi.

Toistaiseksi on kysymysmerkki, miten polttaminen voitaisiin kokonaan lopettaa.

Toimitusjohtaja uskoo, että pienreaktoreiden suhteen suurin kysymys on, mitä asiasta ajattelevat suomalaiset lainsäätäjät ja helsinkiläiset.

– Hallitusohjelmassa olisi erittäin tärkeä tavoite, että pienydinvoiman rakentaminen olisi ainakin mahdollista ja sallittua Suomessa. Mutta myös hyväksyttävyys olisi tärkeää, koska pienydinvoima pitäisi rakentaa aika lähelle asutusta, Sirkka sanoo.

Erilaisia SMR-laitoksia eli pienydinreaktoreita kehitellään kovaa vauhtia maailmalla. Lappeenrantaan ollaan hankkimassa yhdysvaltalaista reaktoria, ja Suomessa VTT kehittelee omaa kaukolämpöreaktoriaan.

VTT:n havainnevideo näyttää, millainen voisi olla neljästä pienreaktorista rakennettu kaukolämpölaitos.

Helenin toimitusjohtajan mielestä helsinkiläisten olisi syytä alkaa pohtia sitä, miltä tuntuisi ajatus pienydinreaktorista esimerkiksi nykyisillä laitosalueilla Hanasaaressa, Salmisaaressa tai Vuosaaressa.

– Jos teemme Salmisaareen 140 metriä maanpinnan alapuolelle pienydinreaktorin, nykyisen tiedon ja tutkimuksen mukaan se on mahdollisimman turvallinen mutta ennen kaikkea hiilidioksiditon ja puhdas lämmön lähde. Me voisimme olla vaikka maailman puhtaimman lämmön kaupunki.

Teknisesti ottaen kaukolämpöä voi kuljettaa pitkiäkin matkoja, mutta Sirkan mukaan lämmön tuominen kaukaa Helsinkiin ei ole taloudellisesti järkevää.

Hän arvioi, että jos pienydinreaktorit eivät ole Helenin käytettävissä, yhtiön pitää etsiä hukkalämpöä entistä pienemmistä lähteistä ja jatkaa sähköön perustuviin kaukolämpölaitoksiin panostamista.

– Silloin emme pääse ehkä yhtä nopeasti täysin hiilettömään tuotantoon, mutta ei se mikään mahdoton polku ole sekään. Mutta se on hyvin erilainen polku. Ja koska näitä investointeja tehdään todella pitkällä aikavälillä, tieto siitä, mitä polkua voimme lähteä kulkemaan, on hyvin olennaista jo tässä vaiheessa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 23. maaliskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle