Hyppää sisältöön

Saako tekoäly hämättyä jo sinuakin? Teetimme puoluejohtajille iskulauseet tekoälyllä ja tulos oli puhdasta politiikan jargonia

Seuraavan hallituskauden aikana bottien käyttö yleistyy lähes kaikilla työpaikoilla. Kykeneekö tekoäly jo korvaamaan puoluetoimistojen sanasepät?

Tällaisia vaalisloganeita Bingin tekoäly luo suomalaiselle poliitikolle. Grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Juha-Matti Mäntylä

Teetimme tekoälyllä kullekin puoluejohtajalle iskulauseita eduskuntavaaleihin. Työkaluna oli Microsoftin uusi versio hakukone Bingistä, joka käyttää hyväkseen niin kutsuttua laajaa kielimallia.

Mitä siis tarkalleen ottaen teimme?

Yllä olevassa esimerkissä tekoäly loi iskulauseita kenelle tahansa ”suomalaiselle poliitikolle”. Vielä mielenkiintoisemmaksi testi muuttui, kun pyysimme sloganeita Petteri Orpolle, Sanna Marinille, Riikka Purralle...

Emme antaneet asiasanoja tai muutoin ohjanneet tekoälyä iskulauseiden tekemisessä. Esitimme vain Bingin tekoälylle kysymykset muodossa: ”Luo (etunimi sukunimi):lle vaalisloganeita, joiden pituus on x sanaa.”

Bing haki tietoa kustakin puheenjohtajasta ja ryhtyi muotoilemaan räätälöityjä sloganeita. Valitsimme ehdotuksista neljä ja lisäsimme joukkoon yhden aidon iskulauseen.

Aidot sloganit poimimme kunkin puolueenjohtajan verkkosivuilta, vaalimainoksista tai sosiaalisen median kanavista.

Erotatko aidot?

Asiantuntijoiden mukaan tekoälyn käyttö yleistyy nyt nopeasti työpaikoilla. Seuraava hallitus joutuu todennäköisesti miettimään omaa suhdettaan tähän uuteen teknologiaan.

Kykeneekö kone jo luovaan työhön – erotatko aidot iskulauseet botin kehittämien joukosta?

Tähän visaan valittiin mukaan edellisissä vaaleissa eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat. Pyysimme tekoälyltä muotoilua, jossa ei olisi mukana puolueen tai sen puheenjohtajan nimeä. Poistimme myös huutomerkit kaikista lauseista.

Käyttämämme tekoäly oli uusi versio Microsoftin Bing-hakukoneesta. Se perustuu samankaltaiseen tilastolliseen kielimalliin kuin viime vuoden lopulla julkaistu ja suurta huomiota herättänyt Chat GPT.

Voit keskustella aiheesta 27.3. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle