Hyppää sisältöön
Eduskunnan pienpuolueet eivät Ylen tentissä olleet samaa mieltä monesta asiasta, mutta Venäjä-suhteista vallitsi yksimielisyys. Kaikkien kolmen mukaan suhteet eivät korjaannu, ennen kuin Putinin hallinto on saatu vastuuseen hyökkäyssodan rikoksista.

Eduskunnan pienpuoluejohtajat samaa mieltä yhdestä asiasta: Venäjä-suhde ei korjaannu, ennen kuin Putinin hallinto saadaan vastuuseen rikoksista

Kristillisdemokraattien, RKP:n ja Liike Nytin puheenjohtajat vastasivat keskiviikkona kysymyksiin muun muassa taloudesta ja turvallisuudesta. Seurasimme tenttiä tässä artikkelissa.

Hannu Tikkala
Ville Laakso

Yle aloitti tiistaina puheenjohtajatentit, joihin kutsutaan kolmena peräkkäisenä iltana kolme puoluetta kerrallaan.

Keskiviikkona vuorossa oli kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Tiistaina mittaa toisistaan ottivat suurten puolueiden puheenjohtajat Sanna Marin (sd.), Riikka Purra (ps.) ja Petteri Orpo (kok.). Seurasimme tenttiä tässä artikkelissa.

Torstaina vuorossa ovat keskisuurten puolueiden johtajat Annika Saarikko (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Li Andersson (vas.).

Puheenjohtajatentit ovat katsottavissa kello 21–22.45 TV1:ssä ja Areenassa.

Voit katsoa Ylen tämänpäiväisen vaalitentin kokonaisuudessaan tallenteena täältä.

Ville Laakso

Miten jengirikollisuus laitetaan kuriin Suomessa?

Eduskunnan pienpuolueet haluavat kaikki laittaa jengirikollisuuden kuriin Suomessa. Keinovalikoimassa kuultiin rangaistusten koventamista ja muun muassa KD:n Essayahin esittämä jengiin kuulumisen rikollistaminen.

Oikaisu 24.3.2023 kello 16:57: Sari Essayahin edustama puolue on muutettu RKP:stä kristillisdemokraateiksi. Essayah on kristillisdemokraattien puheenjohtaja.

Hannu Tikkala

Puheenjohtajat samaa mieltä: Kaupat ovat saaneet liian määräävän aseman elintarvikeketjussa

Puolueiden puheenjohtajat joutuivat debatissa etsimään keinoja, joilla inflaatiosta kärsivien kuluttajien hintoja voitaisiin laskea. Puheenjohtajien katseet kohdistuivat keskittyineeseen vähittäistavaramarkkinaan.

– Nythän tilanne on niin, että kauppahan tämän voiton käärii. Suurin ongelma on tässä se, että kilpailuviranomainen on joskus antanut ketjuille ostaa ketjuissa tuotteita viljelijöiltä, Harkimo sanoi.

Harkimon mukaan ketjut ovat saaneet määräävän markkina-aseman. Tämä on osaltaan johtanut myös siihen, että viljelijät eivät saa tuotteistaan nykyistä korkeampaa hintaa.

Henriksson oli samaa mieltä Harkimon kanssa ja piti asetelmaa epäreiluna.

Puheenjohtajien yhteisessä väittelyssä saatiin kuulla sananvaihtoa ruoan hinnasta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että tuottajille jää käteen liian vähän. Kristillisdemokraattien Essayah tivasi RKP:n Henrikssonilta, mitä he ovat oikein tehneet hallituksessa asialle.
Ville Laakso

Henriksson tarjosi säästökeinoksi eläkeläisten houkuttelemista takaisin töihin

RKP:n vaaliohjelmasta ei jyrkkiä säästötoimenpiteitä löydy. Anna-Maja Henriksson mainitsi tentissä kuitenkin yhden konkreettisen kohteen: eläkkeellä olevien työhaluisten houkuttelemisen takaisin työelämään heidän verotustaan keventämällä.
Hannu Tikkala

Henriksson: Hallitus pärjäsi kriisiajat verraten hyvin

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan Marinin hallitus on pärjännyt kriisiajat verraten hyvin.

– Tämä on ollut kriisihallitusaika. Olemme pärjänneet verraten hyvin.

Henriksson viittasi ennen kaikkea koronakriisiin ja Venäjän hyökkäyssotaan. Hän kuitenkin myöntää, että RKP olisi yksin tehnyt hieman erilaista talouspolitiikkaa kuin muiden hallituspuolueiden kanssa tuli tehtyä.

– Esimerkiksi se poistimme eläkeputken ja uudistimme seksuaalilainsäädäntöä, niin se oli erittäin hyvä juttu.

RKP:n mukaan nyt on tehtävä kahden vaalikauden ohjelma, jolla julkinen talous tasapainotetaan. Puolue ei kuitenkaan tarjoa konkreettisia veronkorotus- ja säästökeinoja.

Hannu Tikkala

Henriksson: Emme halua, että jengirikollisuus saa Suomessa Ruotsin tavoin jalansijaa

RKP on valmis kasvattamaan poliisien määrää Suomessa. Yksi syy tähän on se, että jengirikollisuudesta on merkkejä myös Suomessa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson pitää Ruotsia tässä asiassa varoittavana esimerkkinä.

– Me nostamme sen varoittavaksi esimerkiksi, koska me emme halua ilmiön saavan jalansijaa myös Suomessa.

Henrikssonin mukaan nykyinen hallitus on lisännyt jo rahaa ilmiön taklaamiseen, mutta poliisi ja muut viranomaiset tarvitsisivat vielä vähän enemmän resursseja.

RKP:n puheenjohtajan mukaan Suomi ei ole vielä lähelläkään Ruotsin tilannetta, mutta tilannetta ei pidä päästää eskaloitumaan yhtä pahaksi.

Hannu Tikkala

RKP:n Henriksson: Ukrainan sota on meidän sotamme

Anna-Maja Henriksson nosti puheessaan esille kansallisen päätösvallan.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti puheessaan keskeiseksi teemaksi vapauden päättää omista asioistaan. Asia on noussut uudelleen esille Ukrainan sodan takia.

– Ukrainan sota on myös meidän sotamme demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Puheessa nousi myös arkipäiväisempiä tavoitteita esille. RKP haluaa panostaa koulutukseen, jossa pitäisi keskittyä oppilaiden perustaitoihin.

– RKP ei leikkaa koulutuksesta ja kulttuuri on meille tärkeää.

Henrikssonin mukaan myös sote-henkilökunnan saatavuuteen pitää panostaa. Ja Suomen tulee olla myös jatkossa kaksikielinen maa.

Hannu Tikkala

Harkimo: Pidän liiketoimiani venäläisten kanssa virheenä

Liike Nytin Harry Harkimo pitää menneitä liiketoimiaan venäläisten liikemiesten kanssa jälkikäteen katsottuna virheenä.

– Helppoa se on nyt sanoa. Totta kai olen nyt sitä mieltä, että se oli virhe.

Harkimon mukaan nyt pitää käydä jälkipyykkiä menneistä toimista ja tunnustaa aiemmat virheet.

Harkimo kuitenkin muistutti, että hän myi Hartwall-areenan ja Jokerit venäläisille liikemiehille ennen Krimin valtausta ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Hannu Tikkala

Harkimo: Leikkaukset tuntuisivat "varmasti" kehitysapukohteissa

Liike Nytin säästötavoitteet seuraavalle hallituskaudelle ovat tiukat. Harkimo puolusti niitä kuitenkin välttämättöminä korjausliikkeinä.

Liike Nyt sai vastakseen kysymyksen puolueen sopeutusohjelmasta.

Puolueen puheenjohtaja Harry Harkimo ei kieltänyt haastattelussa sitä, että puolue on valmis sopeuttamaan hallituskauden aikana yhteensä 10 miljardia euroa. Tämä on merkittävästi enemmän kuin muissa puolueissa.

Yksi leikkauskohteista olisi kehitysapu, josta puolue on valmis leikkaamaan 600 miljoonaa euroa.

– Se varmasti tuntuisi (kehitysapukohteissa). Meidän täytyy muistaa, että meille tulee ukrainalaisia koko ajan ja se maksaa meillä. Siinä mielessä se tasoittuu.

Harkimon mukaan hän mieluummin kiristää kehitysavusta kuin kotimaan menoista kuten vanhuksilta.

Toinen leikkauskohde puolueella on asumistuki, josta puolue säästäisi 400 miljoonaa euroa. Puolue ei ole tehnyt tarkempia suunnitelmia siitä, mistä tarkalleen ottaen tuesta puolue leikkaisi.

Puolue sallisi myös nuuskan myynnin Suomessa, jolloin valtio saisi myynnistä verotuloja.

Puolue tavoittelee 85 prosentin työllisyysastetta ja siihen päästäisiin työelämän muutoksilla. Liike Nyt sopisi jatkossa palkoista ja työajoista suoraan työpaikoilla.

Hänen mukaansa työnantajat huolehtivat aina työntekijöistään.

– Yrittäjä haluaa pitää kiinni työntekijästä ja se haluaa maksaa sellaisen palkan, että työntekijä on motivoitunut.

Harkimon mukaan minimipalkka tulisi säätää lakiin ja se voisi olla 12,5 euroa.

Hannu Tikkala

Harkimo: Minä ymmärrän teitä yrittäjät

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo osoitti puheensa lähes kokonaisuudessaan suomalaisille yrittäjille.

– Ymmärrän teitä erittäin hyvin. Ruoka on kallistunut, bensa ja diesel on kallistunut, sähkö on kallistunut ja asuntolainojen lainat ovat nousseet.

Harkimon mukaan yrittäjiä ei kuuntele kukaan muu kuin hän ja Liike Nyt. Hänen mukaansa Suomi pysyy pystyssä ainoastaan yrittäjien ansiosta.

Vaaleissa on vaarana se, että verot nousevat vaalien jälkeen. Ainoa tie muutokselle on se, ettei äänestä enää vanhoja puolueita.

– Ainoa vaihtoehto on Liike Nyt.

Suosittelemme sinulle