Hyppää sisältöön

KalPa oli taas sössiä pelinsä viime sekunneilla – Ässät ”kuohittiin aseista” asiantuntijan mielestä pehmeällä ja oudolla tuomarilinjalla

KalPa tasoitti jääkiekon SM-liigan puolivälieräsarjan Pelicansia vastaan. Ilves piti puolestaan kiinni kotiedustaan ja siirtyi 2–1-johtoon voitoissa.

Ilveksen Tommi Tikan ilme kertoo, että peli kulkee keskiviikkona Tampereella.
Ilveksen Tommi Tikan ilme kertoo, että joukkueen peli kulki keskiviikkona Tampereella. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuopiossa KalPa pisti Pelicans-vahti Patrik Bartosakin kuumaksi ensimmäisen erän laukauksillaan ja pääsi ansaittuun 1–0-johtoon. Juuso Könönen nousi vahvasti maalille pienestä kulmasta. Maalivahti Bartosakin irtokiekkokontrolli petti hieman, ja Benjamin Korhonen pääsi nostamaan paluukiekon verkkoon ajassa 5.54. Pudotuspelimaali oli uran ensimmäinen KalPan nelosketjun sentterille.

KalPa hukkasi avauserän jälkeisen johtoasemansa jäähyilyyn. Avausmaalin pohjustanut Könönen istui jäähyllä, kun Pelicans nousi 1–1:een Lars Bryggmannin ohjaamalla erikoitilanneosumalla ajassa 33.10.

Sen jälkeen KalPa-puolustaja Hugo Gallet taklasi Pelicansin Elias Vileniä selkäpuolelta suihkukomennuksen arvoisesti ajassa 34.20. Vilen löi päänsä pleksiin ja hänet talutettiin koppiin.

Jesper Mattila otti KalPasta vielä jäähyn, ja Pelicans siirtyi 2–1-johtoon toisen erän lopussa, ajassa 39.45 Lukas Jasekin ylivoimamaalilla.

KalPan Hugo Gallet sai suihkukomennuksen laitataklauksesta.
KalPan Hugo Gallet sai suihkukomennuksen laitataklauksesta. Kuva: All Over Press

Ylen Puheen asiantuntija Ismo Lehkonen nosti esille taklattavan pelaajan vastuun.

– Vilen teki itsestään tilanteessa pienen. Hän näki, että taklaus on tulossa. Kysymys on myös siitä, miten ottaa taklauksen vastaan. Tässä nähtiin siitä ei-oppikirjamainen tilanne. Jääkiekko on kamppailulaji ja taklaukset pitää viedä loppuun pudotuspeleissä ainakin, muistutti Lehkonen.

– Tuosta taklauksesta ei olisi tullut Ruotsin, Saksan eikä Sveitsin sarjassa edes jäähyä sen takia. Suomessa nämä on nostettu tikunnokkaan, ja niistä tulee aina iso rangaistus, Lehkonen vertasi.

KalPa taisteli lopulta itsensä mukaan sarjaan tekemällä kolmanteen erään kaksi maalia. Colby Sissons tasoitti ajassa 48.41 ja Matyas Kantner iski 3–2-voittomaalin ajassa 54.05.

– Hirveä munkki, etteikö KalPa olisi menettänyt otteensa (ja voittonsa) samalla tavalla kuin viime pelissä Lahdessa. Tyler Kelleher oli jätetty uskomattoman vapaaksi, kun Pelicans haki tasoitusta ilman maalivahtia viime sekunneilla. Tuosta avopaikasta olisi pitänyt tehdä tasoitus, päivitteli kiekkoasiantuntija Lehkonen.

KalPan valmentaja Tommi Miettinen otti kantaa tuomarilinjaan.

– Hyvä ja intensiivinen jääkiekkopeli, jossa olimme erittäin hyviä viidellä viittä vastaan oikeastaan koko pelin. Toivoisin koko sarjan kannalta, että voisimme pelata enemmän viidellä viittä vastaan ja pelaajien annettaisiin pelata. Minun mielestäni pelille ei tee oikeutta, jos tämä on vaan ylivoima vastaan ylivoima.

Pelicansilla oli ottelusta sivussa päävalmentaja Tommi Niemelä.

– Pelirohkeus saattaa lahtelaisilta rapistua, sillä Niemelä on onnistunut rentouttaa joukkueen pelaamista hankalilla hetkillä kauden aikana, Lehkonen tuumi ykkösvalmentajan poissaolon vaikutusta ottelun aikana.

Ilves pommitti Niklas Rubinin luukkuvahdiksi

Tampereella Ässät otti avauserän alkuun kaksi perättäistä jäähyä, joista Ilves rankaisi. Eemeli Suomen esityöstä Joona Ikonen laukoi b-pisteen alakaarelta suoraan syötöstä 1–0-maalin ajassa 4.52.

Ässät sai maalin tappioasemassa kiekon kertaalleen tolppaan, mutta erän lopussa Jyrki Jokipakka ja Filip Westerlund kasvattivat Ilveksen johdon 3–0:aan. Ässät vaihtoi toiseen erään maalille Rasmus Korhosen Niklas Rubinin tilalle. Rubin sai näin arvokasta lepoaikaa perjantaina Porissa pelattavaan neljänteen puolivälierään.

Ilves ratkaisi 4–1-voittoon päättyneen koitoksen käytännössä jo avauserässä ja otti porilaisista vahvan otteen kiekonhallinnallaan sekä hyökkäysalueeen väkevällä pelaamisellaan.

Joona Ikonen (edessä) teki Ilvekselle kaksi maalia Ässiä vastaan.
Joona Ikonen (edessä) teki Ilvekselle kaksi maalia Ässiä vastaan. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Jesse Joensuu sai nimiinsä Ässien 1–3-kavennuksen ylivoimalla. Flipperiosuma meni onnekkaasti Ilves-puolustaja Tuomas Salmelan luistimesta omiin. Kolmannessa erässä Joona Ikonen iski illan toisensa sinetöiden pelin loppulukemat.

– Tiukka matsi, vaikka ei ollut ehkä ihan parasta peliä meiltä. Tajuttiin, ettei tänään ollut se ”fressein” päivä ja puolustettiin hyvin. Pari jäähyä hölmöilimme, mutta muutoin hyvä voitto, totesi Ilveksen Aatu Räty.

Ässien puolustaja Verneri Hellman näki, että joukkue pelasi paremmin tällä kertaa kuin ensimmäisessä Tampereen ottelussa Ilvestä vastaan.

– Silti emme saaneet omaa pelityyliä kunnolla esille. Ilves piti kiekkoa melkein koko ajan ja pääsi hallitsemaan peliä, kun taas me emme päässeet pelaamaan kovaa ja karvaamaan kunnolla, Hellman tuumi.

Ottelusarjan tuomarilinja oli täysin erilainen verrattuna edelliseen, Porissa pelattuun kamppailuun. Siinä missä maanantaina vihellettiin vain härskeimmät rikkeet, niin tällä kertaa pelin alussa karsittiin kaikki edes jotenkin rikettä muistuttaneet teot.

Ässät kärsi linjasta enemmän Yle Puheen asiantuntija Ismo Lehkosen mielestä.

– Pehmeä ja outo linja Tampereella, varsinkin siinä ottelun alussa. Ässät kuohittiin aseista, kuin joukkue sai kaksi aika pehmeää jäähyä heti alkuun. Ässät ei voinut oikein kamppaillla, ja heillä homma meni perässä hiihtelyyn, Lehkonen kuvasi.

Vieraiden valmentaja Karri Kivellä oli samanmoinen näkemys ottelun ratkaisusta.

– Ekan erän alivoimamäärä vaikutti isosti ottelun kulkuun, kuittasi Kivi illan kuvan lyhyesti.

SM-liigan puolivälierät:

KalPa – Pelicans 3–2 (1–0, 0–2, 2–0)

05.54 1–0 Korhonen (Könönen, Mattila)
33.10 1–1 Bryggman (T Vilén, Ikonen) yv
39.45 1–2 Jasek (Kangasniemi, Roine) yv
48.41 2–2 Sissons (Mattila, Kantola)
54.05 3–2 Kantner (Räsänen, Klemetti)

Maalivahdit
Rahm 9+1+4=14
Bartosak 16+5+9=30

Yleisöä: 4 471

Voitot 2–2

Ilves – Ässät 4–1 (3–0, 0–1, 1–0)

04.52 1–0 Ikonen (Suomi, Mäntykivi) yv
16.43 2–0 Jokipakka (Mäntykivi, Lööf)
17.49 3–0 Westerlund (Tikka, Jokipakka)
35.19 3–1 Joensuu (Barach, Matinpalo) yv
55.24 4–1 Ikonen (Lancaster, Mäntykivi) yv

Maalivahdit
Langhamer 4+9+13=26
Rubin 10+0+0=10 --> 20.00
Korhonen 0+4+2=6

Yleisöä: 9 638

Voitot 2–1

Suosittelemme sinulle