Hyppää sisältöön

HIFK:lla ja Roope Taposella väkevä niskalenkki Lukosta – ”Ykköshevonen Zagidulin on käytännössä pois pelistä”

Tehokas HIFK teki neljästä ylivoimastaan kolme maalia ja otti 5–3-lukemilla jo kolmannen puolivälieräkiinnityksen Rauman Lukosta.

 HIFK:n Iiro Pakarinen näyttää kovuutta Lukon Otto Sompille puolivälierissä.
HIFK:n Iiro Pakarinen näyttää kovuutta Lukon Otto Sompille puolivälierissä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukko aloitti jääkiekon SM-liigan kolmannen puolivälierän vahvasti kotiyleisönsä edessä ja pääsi ansaittuun 1–0-johtoon, kun Antti Saarela ohjasi Matthew Abtin laukauksen ohi Roope Taposen ajassa 5.21.

HIFK käänsi asetelmat kolmella pikaosumalla tehtyään viidellä laukauksella kolme täysosumaa. Tähän vierasjoukkue tarvitsi vain vajaat kolme minuuttia.

Ajassa 11.30 Otto Paajanen täräytti aloitusympyrän viiksiltä, Sebastian Dykin oivasta rystytarjoilusta limpun takanurkkaan. Sen jälkeen Julius Nättisen poikittaissyöttö löysi takatolpalle ilmestyneen Dykin, joka ei erehtynyt ylivoimalla.

– Kaksi laadukasta suoraa hyökkäystä HIFK:lta, hehkutti asiantuntija Ismo Lehkonen.

Kristian Vesalaisen ranneveto viuhui vielä vain vajaa minuutti vieraiden toisesta maalista, ja HIFK siirtyi 3–1-johtoon ajassa 14.21. Samassa ajassa Artem Zagidulin vaihtoon, Samuel Jukuri tolppien väliin Lukolta.

– HIFK:lta hienosti venytetty avauspelaaminen. Jääskältä pitkä syöttö, ja Vesalainen pääsi täydellä vauhdilla seisovaa puolustusta vastaan. Hyvä laukaus siihen päälle, kehui Lehkonen.

Julius Mattila sanoi Lukon pelaamisen olleen ensimmäisessä erässä parhaimmillaan loistavaa.

– Tuskan takana oli taas maalinteko. Kaverilla oli kolme paikkaa ja kolme maalia. Karua pajunköyttä meidän suuntaan. Ei auta kuin lyhyellä muistilla eteenpäin ja peli kerrallaan tulevaa kohti, linjasi Mattila.

Toinen erä oli Raumalla maaliton, eikä voittajasta ollut epäselvyyksiä. Erän puhutuin tilanne oli Lukko-puolustaja Abtin taklaus HIFK:n Iiro Pakariseen. Tilanteesta ei tuomittu jäähyä.

– Pakarinen sai maistaa siinä vähän omaa lääkettään. Kun tilannetta katsoo hidastettuna, niin Abtin olkapää osuu leuan kärkeen. Ymmärrän, että Ville Peltonen otti tuomarit puhutteluun tuon jälkeen, Lehkonen sanoi.

Kolmannessa erässä Pakarinen sinetöi kahdella maalillaan HIFK:n 5–3-voiton. Jere Karjalaisen kaksi kavennusmaalia olivat laiha lohtu kotijoukkueelle.

– Maalivahti on käynyt Raumalla nyt ryöstöretkellä kaksi kertaa. Lukko kun on laukonut kotipeleissä HIFK:ta enemmän. Taponen on ottanut käytännössä koko Lukon takataskuunsa, vaikka Lukko teki tänään kolme maalia, Lehkonen paalutti.

”HIFK:n koppi tiivistinyt timantiksi”

Lukon ja HIFK:n välinen sarja näyttää ratkeavan maalivahteihin. Taponen on ottanut lähes kaiken kiinni, Zagidulin ei. HIFK johtaa puolivälieräsarjaa voitoin 3–0, eivätkä tilastot tue enää Lukon jatkomahdollisuuksia.

– Lukon ykköshevonen Zagidulin on käytännössä pois pelistä. Hän oli kuitenkin SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi jossain vaiheessa, monessa mediassa hehkutettu maalivahti. Onko häntä peluutettu liikaa, pohti asiantuntija Lehkonen.

Lukko johti pitkät tovit ylivoimaisesti SM-liigan runkosarjaa, kun taas HIFK kirjoitti seurahistoriansa huonousennätyksiä. Joukkueiden loppukauden trendi on ollut kuitenkin tyystin erinäköinen.

Spengler-cupiin osallistuminen vuodenvaihteessa näytti rentouttaneen helsinkiläisten tekemistä ja runkosarjan viimeiset 20 ottelua suurseura veti jo liigan neljänneksi parhaana. Lukko sen sijaan oli vasta 11:nneksi paras seura samalla aikajänteellä. Tässä mielessä HIFK:n dominointi puolivälierissä ei ole yllätys.

– HIFK on tullut alkukauden helvetistä läpi, ja koppi on tiivistinyt timantiksi, kun heidät kaikki on ehditty haukkua pataluhaksi. Luotan valmentaja Ville Peltoseen, yritin sanoa sen myös täällä Yle Puheen studiolla vaikeilla hetkillä. Tässä nähdään, että kärsivällisys palkitaan, kunhan uskotaan omaan tekemiseen. Nordiksella kotiyleisö on ostanut joukkueen. Siellä on hirveä hurmos edessä perjantaina, varoitteli Lehkonen.

SM-liigan puolivälierät:

Lukko – HIFK 3–5 (1-3, 0-0, 2-2)

05.21 1–0 Saarela (Abt, Ervasti)
11.30 1–1 Paajanen (Dyk, Motin)
13.33 1–2 Dyk (Nättinen, Salin) yv
14.21 1–3 Vesalainen (Larsson, Berglund)
49.24 1–4 Pakarinen (Koivistoinen,) yv
52.55 2–4 Karjalainen (Gregoire) av
53.59 2–5 Pakarinen (Koivistoinen) yv
57.00 3–5 Karjalainen (Hakulinen, Repo) im

Maalivahdit
Zagidulin 1+0+0=1 --> 14.21
Jukuri 0+6+7=13
Taponen 10+10+13=33

Yleisöä: 4 232

Voitot 0–3

Suosittelemme sinulle