Hyppää sisältöön
Siivoojien ja kiinteistöpalvelualan lakko on alkanut. Siivousyritys SOL Palvelut Oy:n palveluvastaava Päivi Väinölä kertoi tuntemuksistaan Oulussa.

Yle seurasi kiinteistöpalvelualan työtaistelua: kaksipäiväinen lakko päättyy keskiyöllä

PAM hylkäsi sovintoehdotuksen ja neuvottelut eivät tuottaneet tulosta keskiviikkona.

Tekijät

Kiinteistöalan työtaistelu

Palvelualojen ammattiliitto PAM hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen tiistaina. Neuvottelut PAMin ja Kiinteistötyönantajien välillä jatkuivat keskiviikkona, mutta sopua ei syntynyt.

Koska sopua palkankorotuksista ja työehdoista ei syntynyt, PAM aloitti lakon torstaina kello 00. Lakko päättyy perjantaina 24. maaliskuuta kello 24.00 tai ennen kello 24.00 alkaneen työvuoron päätyttyä.

Lakko koskee noin 25 000 työntekijää ja seuraavia yrityksiä:

  • Akseli Kiinteistöpalvelut Oy
  • Coor service management Oy
  • Delete Finland Oy
  • Eskolanmäen kiinteistöpalvelut Oy
  • Hakunilan Huolto Oy
  • HH-Kiinteistöpalvelut Oy
  • ISS Palvelut Oy
  • Kajaanin huoltokeskus Oy
  • Kotikatu Oy  (osa toiminnoista)
  • L&T Kiinteistöhuolto Oy
  • L&T Siivous Oy
  • L&T Teollisuuspalvelut Oy
  • Rovanapa Oy
  • RTK-Palvelut Oy
  • Siskon siivous Oy
  • SOL Palvelut Oy.

Lakko päättymässä

Kiinteistöpalvelualan toinen lakko päättyy tulevana yönä keskiyöllä. Työriidan sovittelu jatkuu ensi maanantaina.

Tämän seuranta-artikkelin päivittäminen päättyy toistaiseksi.

Terhi Pirilä-Porvali

"Nyt vaaditaan euroja, pienet prosenttikorotukset ei tunnu meidän lompakossa", sanoo Hannamari Röntynen

Kuvassa kolme naista, jotka ovat kiinteistöpalvelualan lakossa seisomassa Jyväskylän keskustassa banderollien kanssa.
Janika Purmonen Laukaasta, Paula Halonen Jyväskylästä ja Hannamari Röntynen Uuraisilta olivat lakossa perjantaina Jyväskylän keskustassa. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan Keski-Suomessa lakon piirissä on noin 1500 työntekijää.

Jyväskyläläinen Paula Halonen ja uuraislainen Hannamari Röntynen ovat olleet mukana työtaistelussa. Toimitilahuoltaja Röntysen mukaan kiinteistöpalvelualalla palkkojen on noustava tuntuvasti. – Me halutaan sellaista palkkaa millä pärjää, millä elää, millä on varaa ostaa ruokaa, millä on varaa maksaa sähkölaskut ja varaa käydä töissä. Eli minimipalkkoja pitää nostaa, ja nyt vaaditaan ihan euroja, pienet prosenttikorotukset ei tunnu meidän lompakossa. Paula Halonen on samaa mieltä, että korotusten on tultava euroina. – Meillähän on jo pitkään se palkkakuoppa aina vaan syventynyt, koska on tullut ne pienet prosenttikorotukset jo ennestään pieneen palkkaan. Joten kuoppa vaan syvenee aina, niin nyt tuli mitta täyteen.

Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden kaksipäiväinen lakko päättyy tänään puolilta öin. Ensi viikon loppupuolella uhkaa kuitenkin uusi lakko, jos palkansaaja- ja työnantajapuoli eivät pääse sopuun palkankorotuksista ja työehdoista. Työriidan sovittelu jatkuu ensi maanantaina.

Kuvassa kiinteistöpalvelualan lakkoilijoiden banderolleja, joissa lukee muun muassa "meidän äiti siivoaa teidänkin äitien jäljet".
Lakkoon osallistuvien tuntoja oli tiivistetty banderolleihin perjantaina Jyväskylässä. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Korjattu 24.3. klo 22:10 Paula Halosen nimi. Alunperin tekstissä oli virheellisesti Heinonen.

Tiina Karppi

Junien ja Helsingin kaupungin vessat ovat normaalisti käytössä lakosta huolimatta

Kaikkialla lakon vaikutukset eivät näy tai ole vielä näkyneet.

Helsingin kaupungilta kerrotaan, että siivous toimii lakosta huolimatta normaalisti julkisten käymälöiden osalta.

Helsingissä sijaitsevasta Kampin kauppakeskuksesta niin ikään kerrotaan, että siivouksen ja huollon palveluntuottajat ovat pystyneet toimimaan lakon aikana normaalisti.

VR puolestaan kertoo, että pääsääntöisesti junat ja junien vessat saadaan siivottua ja käyttövalmiustoimenpiteet tehtyä myös kiinteistöpalvelualan lakon aikana.

VR:n mukaan voi kuitenkin olla yksittäisiä junia, joissa siivous saattaa jäädä lakon takia tekemättä. Henkilökunta pyrkii ylläpitämään junien siisteyttä.

Lähtökohtaisesti kaikki junien vessat ovat käytössä. Niitä suljetaan ainoastaan normaalin käytännön mukaan, jos niissä on teknistä vikaa.

Tekstiä päivitetty 24. maaliskuuta kello 13.57 lisäämällä tieto Helsingin kaupungin käymälöistä.

Helena Korpela

Imatralaisessa koulussa kengillä ei tulla sisään: "Lattialla näkyy nyt enemmän roskaa"

Imatralaisen Mansikkalan koulun Stefania Luukkonen (vas.), Milja Salonen, Olivia Jarva ja Iina Aitala istuvat penkillä ja hymyilevät.
Imatralaisen Mansikkalan koulun Stefania Luukkonen (vas.), Milja Salonen, Olivia Jarva ja Iina Aitala ovat huomanneet siivoojien poissaolon. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Imatralla Mansikkalan koulukeskuksessa ei ole siivottu eilen tai tänään.

Koulukeskuksessa toimivat päiväkoti, esikoulu, perusopetus sekä Imatran yhteislukio.

Seitsemäsluokkalainen Olivia Jarva kertoo, että koulussa on ollut vähän roskaisempaa kuin normaalisti.

– Lattialla näkyy enemmän roskaa, Jarva sanoo.

Mansikkalan koulu on kengätön koulu, mikä tarkoittaa, että kengät on jätettävä ulkoa tultaessa tuulikaappiin.

– Se on hyvä juttu. Jos kengillä tultaisiin sisään, kaikki lumi ja loska ja lika olisivat täällä sisällä, sanoo Stefania Luukkonen.

Myös Mansikkalan koulukeskuksen johtava rehtori Lasse Tiilikka kertoo, että siivous- ja kiinteistöalan lakko näkyy nyt koulun arjessa jonkin verran.

– Jos siivoojien yhtäjaksoinen poissaolo kestäisi viikon, tilanne olisi jo aika hurja, hän arvioi.

Imatran Mansikkalan koulussa kengät pitää jättää eteiseen. Kuvassa iso kasa kenkiä hyllyssä ja eteisessä sikinsokin.
Mansikkalan koulussa kengät on jätettävä eteiseen. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Tanja Heikkonen

18-vuotias yrittäjä Elian Lindqvist tekee lumitöitä, jotka ovat jääneet tekemättä lakon takia

Elian Lindqvist lumitöissä Hotelli Kajaanin pihalla.

Hotelli Kajaanin vastaanottopäällikkö Minna Haapaniemi hieraisi torstaiaamuna silmiään. Hänen mukaansa hotellin pihalle oli kinostunut lunta pahimmillaan jopa noin 25 senttimetriä.

Apuun riensi nuori yrittäjä Elian Lindqvist.

Lindqvistille kiinteistöalan kaksipäiväinen lakko on näkynyt lisääntyneenä kiireenä.

Kaarlo Kulmanen

Helsingissä lakkotoiminta on herättänyt esihenkilöiden keskuudessa närää

kiinteistöalan työntekijä, työsuojeluvaltuutettu, PAMin lakkovalvojana toimiva Jussi Peteri Lassilassa lakon aikana
Kiinteistöalan työntekijä Jussi Peteri osallistui lakkotoimintaan muunmuassa Helsingin Pitäjänmäellä tänään iltapäivällä. Kuva: Katri Tihilä

Kiinteistöalan työntekijä, työsuojeluvaltuutettu ja PAMin lakkovalvojana toimiva Jussi Peteri kertoo, että osa esihenkilöistä lakkopaikoilla on suhtautunut nihkeästi lakkovalvojiin.

– Monessa paikassa on ollut semmoista kyräilyä, Peteri sanoo.

Hän kertoo myös, että jotkut esihenkilöt ovat käskeneet poistua paikalta.

Peteri sanoo, ettei halua häntä kutsuttavan lakkovahdiksi.

– Me haluamme herättää huomioita. Haluamme ihmisten tietävän, että olemme tosissamme ajamassa pienipalkkaisten siivoajien ja kiinteistöhuoltajien etuja, Peteri sanoo. Jutun kuvatekstiin korjattu oikea paikka 16:45. Aiemmin kuvatekstissä luki virheellisesti, että paikka on Lassilassa.

Antti Palomaa

Tamperelaisyrityksessä myös esimiehet hiekoittavat pihoja lakon aikana

Kiinteistöpalvelualan lakko vaikuttaa suuresti Tampereen seudulla. Esimerkiksi tamperelaisen HH-Kiinteistöpalvelujen työntekijöistä suurin osa on lakossa.

Tampereen talousalueella yli 50 vuotta toimineessa yrityksessä on keskimäärin töissä lähes 300 alan ammattilaista.

– Muutaman töihin tulleen työntekijän ja toimihenkilöiden voimin hoidetaan hätätöitä ja välttämättömiä huoltotöitä, joita ei voi siirtää vaaratta ensi viikkoon, sanoo toimitusjohtaja Tokke Salonen.

Yrityksen päätoimialat ovat kiinteistönhoito sekä siivous- ja talotekniset palvelut. Esimerkiksi siivouskohteita sillä on kerrostaloista isoihin kauppakeskuksiin.

– Kaksi siivouspäivää jää väliin useissa kohteissa. Kyllähän se loppukäyttäjälle näkyy siisteystason laskuna, Salonen sanoo.

Salosen mukaan ulkoalueiden puhtaanapito- ja kunnossapitotehtävät kuuluvat tällä hetkellä tärkeimpiin asioihin, joita yritys hoitaa lakosta riippumatta. Myös esimiehet ovat osallistuneet esimerkiksi kulkuväylien hiekottamiseen.

Lakon seuraukset Keski-Suomen hyvinvointialueella näyttävät suhteellisen vähäisiltä

Keski-Suomen hyvinvointialueella siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko tuntuu pääasiassa palvelutason laskuna, sillä kaikkia normaaleja toimia ei voi lakon takia tehdä, kertoo alueen puhtauspalveluiden palvelujohtaja Henna Tikka.

Hyvinvointialueen asumisyksiköissä esimerkiksi ikääntyneille aterioita jakavat nyt alueen omat laitoshuoltajat, jotka ovat kunnallisen työehtosopimuksen piirissä.

–Toki on niin, että se saattaa jollakin tavalla hoitotyötä kuormittaa, kun siivoustyötä ei pystytä kaikkea tekemään, Tikka arvelee.

Kaikkeen siivoukseen ja kunnossapitoon lakko ei kuitenkaan vaikuta.

Esimerkiksi keskussairaala Novassa Jyväskylässä siivous tehdään hyvinvointialueen puolesta, eikä lakko vaikuta siihen. Myös esimerkiksi terveysasemien ulkoalueiden kunnossapito ja hiekoitus on suurilta osin kuntien sopimusten piirissä.

Tiina Karppi

Taloyhtiöiden rappukäytävät ja saunat jäävät siivoamatta, kun työntekijät ovat lakossa

Vantaalainen Hakunilan Huolto Oy eli Asuma Palvelut vastaa kiinteistönhuolto-, siivous- sekä isännöintikohteista eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Sen yhteensä 30:sta siivoojasta ja kiinteistönhuoltajasta 80 prosenttia on lakossa.

Kiinteistönhuollossa kaikkein kiireisimmät tehtävät hoidetaan esimiesten toimesta, mutta muut päivittäiset työt jäävät tekemättä. Lisäksi siivous onnistuu vain pienessä osassa kohteista, kertoo toimitusjohtaja Antti Syrjälä.

– Varsinkin näin rapaisena aikana näkyy, ettei porrassiivous ole normaalilla tasolla. Saunoissa perussiivous on tehty alkuviikosta, mutta tavallisesti ennen viikonloppua tehtävä tarkastussiivouskäynti jää nyt tekemättä.

Lakon lisäksi voimassa oleva ylityökielto vaikuttaa esimerkiksi lumitöiden tekoon, jos lunta sattuu satamaan.

– Normaalisti lumitöihin lähdetään aamuyöllä. Nyt niitä tehdään päivätyönä, eli aamulla töihin lähtiessä voi olla lumikinos vastassa, Syrjälä toteaa.

Työntekijöiden vaatimukset eivät tulleet hänelle yllätyksenä.

– Tässä työmarkkinapoliittisessa tilanteessa, joka valtakunnassa eri aloilla on, niin olihan tämä ihan odotettavissa, että myös kiinteistöala lähtee vaatimaan työntekijöilleen suurempia palkkoja.

Asuma Palveluiden työntekijöistä valtaosa on lakossa.

Suosittelemme sinulle