Hyppää sisältöön

Puolustusministeriö selvitti: Suomi voi tukea Ukrainan aseistamista ennen uutta hallitusta

Suomi voi jatkaa tuen lähettämistä Ukrainaan vaalien jälkeenkin, vaikka uutta hallitusta ei vielä olisikaan. Asia kuuluu toimitusministeristön toimivaltaan.

Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Ukrainan presidentin toimistossa Kiovassa.
Suomi voi jatkaa Ukrainan aseellista tukemista uuden hallituksen muodostamisen aikana. Suomen pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky pitivät lehdistötilaisuuden Kiovassa 10. maaliskuuta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
STT-Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeriö on selvittänyt Suomen mahdollisuuksia jatkaa aseiden toimittamista Ukrainalle myös eduskuntavaalien jälkeen ennen uutta hallitusta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan Ukrainan tukemiselle heti vaalien jälkeen ei ole lähtökohtaista estettä. Ministeriö on pyytänyt asiaan näkemystä Oikeuskanslerinvirastolta.

Oikeuskansleri on ylin laillisuusvalvoja, joka valvoo valtioneuvoston ja presidentin toiminnan lainmukaisuutta.

Oikeuskanslerinvirasto vastasi ministeriön tiedusteluun 1.3.

Vastauksessa kerrotaan, että lähtökohtaisesti Ukrainalle annettavan avun valmistelu ja päätöstä koskevan esityksen tekeminen kuuluvat toimitusministeristön toimivaltaan.

– Tässä on siinä mielessä kiireellinen asia, että Ukraina on varsin riippuvainen EU:n ja muiden länsimaiden toimittamasta avusta, oikeuskansleri Tuomas Pöysti tarkentaa STT:lle.

Suomi on päättänyt luovuttaa 13 erää puolustusaputarvikkeita Ukrainalle. Päätöksen avustuksista on tehnyt presidentti.

Toimitusministeristöllä on muodollisesti hallituksen valta

Istuva hallitus pyytää eron presidentiltä pian vaalien jälkeen. Presidentti pyytää perinteisesti hallitusta jatkamaan juoksevat asiat hoitavana toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Toimitusministeristöllä on muodollisesti sama toimivalta kuin hallituksella.

Perinteisesti sen kuitenkin odotetaan hoitavan vain välttämättömät rutiinit ja kiireelliset asiat.

Pöystin mukaan presidentin rooli asiassa helpottaa toimitusministeristön liikkumatilaa. Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Oikeuskansleri linjaa toimitusministeristön toimivallasta kuitenkin lopullisesti vasta, kun hän näkee esityksen konkreettisen sisällön silloin, kun se viedään valtioneuvoston yleisistuntoon.

STT sai ministeriön ja viraston välisen viestinvaihdon tietopyynnöllä. Viestin perusteella puolustusministeriön resurssipoliittista osastoa johtava Tarja Jaakkola tiedusteli asiaa kansliapäällikkö Esa Pulkkisen pyynnöstä.

– Tuo oli hyvä ja selkeyttävä linjaus meidän suhteen, että lähtökohtaisesti [puolustusapua Ukrainalle] voidaan käsitellä toimitusministeristön aikana, Jaakkola sanoo.

Uusista asetoimituksista on päätetty keskimäärin kerran kuukaudessa.

– Jos hallitusneuvottelut ovat nopeat, hyvinkin voi olla, ettei toimitusministeristön aikana tule uusia apupaketteja, Jaakkola sanoo.

Ukrainaan lähetettävää apua täsmennetty 23.3. 2023 klo 12.45.

Suosittelemme sinulle