Hyppää sisältöön

Taiteilija Jukka Itkosta muistellaan Varkaudessa runoin ja tarinoin

Taidekeskus Väinölässä lauantaina järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus tutustua erityisesti teksteistään tunnetuksi tulleen taiteilijan maalauksiin.

Taiteilija Jukka Itkonen lukee kirjaa.
Jukka Itkonen muistetaan ennen kaikkea kirjailijana. Hän sai Savonia-palkinnon vuonna 2009 teoksestaan Laululinnun saarella. Kuva: Timo Heikura / Yle
Tarja Nyyssönen

Taitelija Jukka Itkosta muistellaan lauantaina Varkaudessa taidekeskus Väinölässä. Avoimien ovien tapahtumassa pääsee tutustumaan Itkosen muistonäyttelyyn, joka pitää sisällään 220 teosta taiteilijan elämänkaaren eri vaiheista.

Tapahtumassa sukelletaan kuvataiteen lisäksi Itkosen laajaan kirjalliseen tuotantoon runojen ja tarinoiden kautta. Esittelykierroksen jälkeen taidekeskus Väinölässä järjestetään riimipaja sekä kokoonnutaan muistelemaan taiteilijaa.

Muisteluhetkeen voi jokainen osallistuja tuoda kuvia, lehtileikkeitä tai muita Jukka Itkosesta muistuttavia asioita tarinoiden tueksi.

Jukka Itkonen syntyi Varkaudessa vuonna 1951. Runoilijana, sanoittajana, suomentajana ja lastenkirjailijana tunnetun Itkosen lämminhenkiset tekstit puhuttelevat niin lapsia kuin aikuisiakin. Monilahjakas Itkonen kirjoitti myös näytelmiä, kuvitti omia teoksiaan ja teki musiikkia.

Hänelle omimmat ilmaisumuodot olivat kuitenkin runous ja laulujen sanoitukset. Itkonen kirjoitti runoutta niin lapsille kuin aikuisillekin. Hänen runoteoksensa Laululinnun saarella voitti vuonna 2009 arvostetun Savonia-palkinnon. Itkosen teokset ovat olleet kolmasti ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi.

Jukka Itkonen menehtyi joulukuussa 2021 pitkän sairauden uuvuttamana.

Muistonäyttely on esillä taidekeskus Väinölässä maaliskuun loppuun saakka.

Suosittelemme sinulle