Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Kaikkonen suhtautuu kielteisesti hävittäjien antamiseen Ukrainalle

Ukrainan pyyntö on reaktio Marinin puheisiin Kiovassa aiemmin tässä kuussa.

Pilvi Pitkäranta,
Rikhard Husu,
Päivi Lakka
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Ukraina on lähestynyt puolustusministeriötä viime viikolla ja toivonut keskusteluja Suomen Hornet-kalustosta.

– Ymmärtääkseni Ukraina toivoo, että Yhdysvallat osallistuisi näihin keskusteluihin myös, Kaikkonen sanoi tänään torstaina pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Ukraina haluaa Kaikkosen mukaan selvittää, olisiko Suomen hävittäjiä mahdollista luovuttaa maalle jollakin aikavälillä. Pyyntö tuli Ukrainan puolustushallinnosta.

– Puolustushallinnon näkökulmasta tämä ei ole mikään akuutti keskustelunaihe. Tarvitsemme Hornetit lähivuosina vahvasti omaan käyttöömme, Kaikkonen sanoo. Hän kertoo suhtautuvansa kielteisesti siihen, että hävittäjiä lähdettäisiin lähivuosina luovuttamaan.

Kaikkosen mukaan Ukrainan tiedusteluun vastattaneen lähiviikkoina. Hänen tietojensa mukaan Suomi ei ole ollut asian tiimoilta yhteydessä Yhdysvaltojen suuntaan.

Sanna Marin vaitonainen

Brysselin huippukokoukseen saapunut pääministeri Sanna Marin (sd.) oli vaitonainen Ukrainan esittämästä Hornet-pyynnöstä.

Ukraina on esittänyt kolmenvälisiä hävittäjiä koskevia keskusteluita Suomen, Ukrainan ja Yhdysvaltojen kesken, Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona.

– En tietenkään pysty tai voi kertoa luottamuksellisista keskusteluista eri maiden välillä. Voin yleisellä tasolla todeta, että Ukraina on pyytänyt Suomelta apua aivan kuten kaikilta muiltakin unionin jäsenmailta ja kumppanimailta saadakseen aseistusta maahan, Marin sanoi Ylelle.

Marinin mukaan keskustelua on käyty yleisellä kansainvälisellä tasolla pidemmän aikaa.

– Myös Suomen osalta me olemme saaneet pyyntöja erilaisista materiaaleista mitä Ukraina tarvitsee, ja paraikaa valmistelemme 14:ttä aseapupakettia Ukrainalle.

Onko pyyntö tullut pääministerin kansliaan vai puolustusminsteriöön?

– En lähde kommentoimaan yksityiskohtia. Yleensä tällaiset pyynnöt tulevat niihin ministeriöihin, joiden hallinnonalaa asiat koskevat.

Onko teillä tasavallan presidentin kanssa yhteinen näkemys siitä, missä Hornet-asiassa mennään ja yleisemmin siitä mikä marssijärjestys on ja miten kommunikaatio toimii?

– Kyllä näistä kaikista paketeista on yhdessä keskusteltu ja tullaan vastaisuudessakin keskustelemaan. Suomen linja on yhtenäinen. Me tuemme Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen ja Ukrainalla on monenlaisia tarpeita saada aseistusta maahan.”

Voiko Suomi luovuttaa 64:stä hornetista jotankin ennen kuin uudet korvaavat ovat saapuneet?

– Tämä on kysymys joka pitää hyvin huolellisesti käydä läpi.

– Tämä hävittäjäkysymys ei suinkaan ole uusi, se ei ole vain Kiovan vierailun osalta noussut esille, vaan tätä keskustelua on yleisellä eurooppalaisella tasolla käyty jo hyvin pitkään.

Haavisto: Suomella ei ole paljon lahjoitettavaa

Ulkoministeri Haavisto kommentoi Ukrainan pyyntöä hävittäjäkeskusteluista.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) käsityksen mukaan Suomen Hornet-hävittäjissä ei välttämättä ole enää paljon lahjoitettavaa, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän.

– Meillä on laskettu nykyisten Hornettien käyttöikä ja miten ne toimivat käyttöikänsä päähän. Sen jälkeen niissä on ehkä aika vähän lahjoitettavaa. Tämä on oma käsitykseni.

Haavisto arvioi Hornet-asiaa kun häneltä kysyttiin mediatilaisuudessa Pohjolan päivässä, tuleeko Ukraina saamaan myös modernimpaa kalustoa.

Keskustelu hävittäjistä nousi pinnalle jälleen, kun Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että Ukraina on pyytänyt Suomelta kolmenvälisiä hävittäjäkeskusteluja Suomen, Ukrainan ja Yhdysvaltojen kesken. Presidentin kansliasta on kerrottu STT:lle, että Ukraina ei ole ollut yhteydessä presidenttiin tai presidentin kansliaan hävittäjäasiassa.

Ukrainan pyyntö tuli reaktiona pääministeri Marinin Kiovassa aiemmin tässä kuussa esittämiin kommentteihin.

Marin otti tuolloin kysyttäessä esiin mahdollisuuden luovuttaa Ukrainalle käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Marin sanoi, että asiasta voitaisiin hänen mielestään käydä keskustelua.

Ulkoministeri Haavisto ei pystynyt vahvistamaan torstaina aamupäivällä tietoa Ukrainan pyynnöstä. Ainakaan ulkoministeriölle pyyntöä ei ole esitetty, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan ulkoministeriön näkökulmasta on hyvä erottaa kaksi asiaa: mitä apua voidaan välittömästi antaa Ukrainalle, ja miten Ukrainan puolustusvoimat voidaan tulevaisuudesssa rakentaa.

– Tätä [jälkimmäistä] keskustelua hallituksen piirissä ei ole käyty, koska puhutaan vuosia eteenpäin menevistä asioista, Haavisto toteaa.

Suomi päätti 14. aseapupaketista Ukrainalle

Suomi on päättänyt tänään torstaina 14. Ukrainalle lähetettävästä puolustustarvikeavun paketista.

Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard-raivauspanssarivaunua sekä niiden kunnossapitoon liittyvää koulutusta. Suomi luovutti jo aiemmin maalle kolme vastaavanlaista Leopard- panssarivaunua.

Vaunujen lisäksi tämänpäiväiseen pakettiin sisältyy raskaita aseita ja ampumatarvikkeita. Paketin arvo on 161 miljoonaa euroa.

Suomen luovuttamien aseapupakettien kokonaisarvo on tähän mennessä 910 miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 23.3. klo 11.16 Haaviston tiedotustilaisuuden sisällöllä ja kello 14.21 ja 14.38 Kaikkosen kommenteilla.

Suosittelemme sinulle