Sveitsin kansallisylpeyden, jättipankki Credit Suissen (CS) taru päättyi viime sunnuntaina 167 vuoden jälkeen.
Pankkia uhkasi lähes varma kaatuminen, mikä olisi johtanut Euroopassa vaikeaan pankkikriisiin ja järisyttänyt koko Euroopan pankkijärjestelmää. Credit Suisse on luokiteltu globaaliksi, systeemisesti tärkeäksi pankiksi.
Kriisin leviämisen välttääkseen Sveitsin viranomaiset junailivat CS:n sen kilpailijan, toisen sveitsiläisjätin UBS:n omistukseen. UBS osti Suissen kolmella miljardilla eurolla – pilkkahinnalla.
Pankin tuho eteni viime metreillä äkisti, mutta se teki tuloaan vuosikausia.
Investointipankki toi mukanaan riskinoton
Credit Suisse laajeni kansainvälisiin finanssiympyröihin 1970-luvun lopulla, kun se osti yhdysvaltalaisen First Boston -investointipankin. Vuonna 1990 CS sai haltuunsa First Bostonin enemmistöomistuksen.
Voimakas riskinotto levisi investointipankkihaarasta nopeasti muualle pankkiin, Suissen entiset pankkiirit arvioivat Financial Times -lehdelle.
Vuosina 2007–2009 finanssikriisi kaatoi ja vavisutti pankkeja, mutta Credit Suisse selvisi vähällä. Esimerkiksi UBS – Suissen uusi omistaja – olisi kaatunut ilman Sveitsin valtion pelastuspakettia. Kriisi pakotti pankkeja hillitsemään holtitonta riskinottoa ja siistimään toimintaansa.
Suissessa tapojen korjaus jäi puolitiehen.
Pankin hallituksessa 2000-luvun alussa istunut Thomas Bell arvioi uutistoimisto Bloombergille, että CS:n organisaatio muodostui liian monimutkaiseksi etenkin yritysostojen seurauksena. Se teki johtamisesta hankalaa.
– Kukaan ei lopulta tiennyt, mitä mikäkin pankin osa puuhaa. Se johti surkeaan riskienhallintaan ja kriiseihin, Bell arvioi.
Väärennöksiä, veronkiertoa ja rahanpesua
Finanssikriisin aikoina ja sitä seuranneena vuosikymmenenä Credit Suisse oli jatkuvasti skandaalien kourissa. Pankki esimerkiksi manipuloi valuuttakursseja ja pesi bulgarialaisen kokaiiniringin rahoja. Vasta viime vuonna se joutui maksamaan sakkoja rahanpesusta.
2014 Credit Suisse myönsi, että se oli auttanut yli 20 000 amerikkalaista kiertämään veroja. Pankki maksoi Yhdysvaltain viranomaisille jättimäiset, yli 2,5 miljardin dollarin sakot.
Seuraavana vuonna paljastui, että Suissen ranskalainen pankkiiri oli vuosien ajan väärentänyt allekirjoituksia ja käynyt salaa kauppaa pankin miljardööriasiakkaiden varoilla. Mies tienasi pankille ja itselleen omaisuuksia, mutta lopulta hän menetti kymmeniä miljoonia euroja asiakkaiden rahoja. Credit Suisse tiesi pankkiirinsa salaoperaatiosta ainakin osittain, mutta katsoi sitä FT:n mukaan sormien läpi, koska pankkiiri teki suuria tuottoja.
Samoina vuosina CS järjesteli yli miljardin euron lainat Mosambikiin. Tarkoituksena oli rakentaa maahan tonnikalasbisnes, mutta suuri osa rahoista kului lahjuksiin ja pankkiirien palkkioihin. Pankki maksoi tapauksesta toissa vuonna satojen miljoonien sakot. Rutiköyhälle Mosambikille ”tonnikalavelkakirjat” aiheuttivat valtavat tappiot.
2010-luvulla CS:n osakekurssi halpeni ja voitot pienenivät. Vuosikymmenen puolivälissä sakot, skandaalit ja epäonnistuneet sijoitukset painoivat pankin tuloksen useina vuosina miinukselle.
Vakoilu meni pieleen
Tähtipankkiiri Tidjane Thiam astui Credit Suissen johtoon vuonna 2015. Hänen aikanaan CS:ää vaivasivat yhä skandaalit, mutta Thiam onnistui kääntämään pankin taas voitokkaaksi. Thiamin kausi kuitenkin päättyi nolosti pankkiirien keskinäiseen riitelyyn.
FT:n Credit Suissestä kuvaaman dokumentin mukaan sotku käynnistyi, kun kovassa nosteessa ollut CS:n varainhoidon johtaja Iqbal Khan osti tontin toimitusjohtaja Thiamin naapurista Zürichinjärven rannalta.
Khan rakennutti tontille taloa kahden vuoden ajan. Pitkään ja meluisaan talonrakennusprojektiin turhatunut toimitusjohtaja vastasi istuttamalla tonttien rajalle korkeita puita, jotka tukkivat Khanin näköalat järvelle. Lopulta riitely kulminoitui pisteeseen, jossa pankkiirien puolisot olivat vähällä käydä toistensa kimppuun.
Khan päätti jättää Suissen, ja hän jäi pakolliselle karenssivapaalle ennen siirtymistään kilpailijan leipiin. CS:llä kuitenkin epäiltiin, että Khan yrittäisi viedä mukanaan entisiä työtovereitaan tai pankin asiakkaita.
Ratkaisu? Pankki palkkasi etsivätoimiston vakoilemaan Khania.
Surkuhupaisa saaga päättyi pian, kun Khan huomasi jäljittäjänsä Züricihin kaduilla. Paljastumista seuranneissa tutkinnoissa ilmeni, että Thiamin kaudella CS oli lähettänyt yksityisetsiviä myös useiden muiden työntekijöidensä perään.
Sveitsin konservatiivisissa finanssiympyröissä tapausta ei katsottu hyvällä, ja tähtipankkiiri Thiam joutui eroamaan.
Kaksoiskatastrofin kevät
Keväällä 2021 Suisse kohtasi muutaman viikon välein kaksi katastrofia, jotka olivat ratkaisevia pankin luhistumisessa.
Ensin romahti brittiläinen finanssiyhtiö Greensil, jota CS oli lainoittanut jättisummilla. Suissen oli jäädytettävä kymmenen miljardin dollarin edestä varoja, joita CS:n ultrarikkaat varainhallinnan asiakkaat olivat antaneet pankin hoidettavaksi. Viranomaiset katsoivat, että Suissen riskienhallinta petti ja pankki syyllistyi rikoksiin.
Seuraavaksi kaatui yhdysvaltalainen riskipeluri Archegos Capital. Credit Suisselle se merkitsi yli viiden miljardin dollarin luottotappioita.
Jättitappioiden jälkeen Suissen hallituksen puheenjohtajaksi nousi portugalilainen António Horta-Osório, jonka tehtävänä oli hillitä pankin riskinottoa ja supistaa suurimmat ongelmat tuonutta investointipankkihaaraa. Kului vain yhdeksän kuukautta, kunnes Horta-Osório joutui eroamaan. Hän oli rikkonut koronakaranteenisääntöjä ja käyttänyt ylenpalttisesti pankin yksityislentokonetta.
Viimeiseksi itsenäisen Credit Suissen puheenjohtajaksi jäi Axel Lehmann.
Hänen kaudellaan CS keräsi miljardeja lisäpääomaa ja käynnisti organisaatiossa suuret uudelleenjärjestelyt. Pankki vakuutti nousevansa voitokkaaksi taas 2024.
Aika ei kuitenkaan riittänyt.
Saudipankkiirin kommentti oli viimeinen niitti
Viime keskiviikkona 15. maaliskuuta Credit Suissen kohtalon sinetöivät Saudi National Bankin hallituksen puheenjohtaja Ammar Al Khudairy sanat.
– Ei missään tapauksessa, Al Khudairy sanoi Bloombergin haastattelussa.
Saudipankilta, CS:n suurimmalta omistajalta, kysyttiin tuolloin, pääomittaisiko se Credit Suissea tarvittaessa. Kieltävä vastaus säikäytti markkinat ja syöksi CS:n osakekurssin laskuun, josta se ei enää toipunut.
Yksi lausunto riitti tekemään tuhoa, koska markkinat olivat hyvin hermostuneita talletuspakoon ajatuneen kalifornialaisen SVB-pankin kaatumisesta. Credit Suissen asema puolestaan oli valmiiksi hatara. Vuonna 2022 se oli tehnyt yli seitsemän miljardia euroa tappiota ja sen osakekurssi oli pudonnut 70 prosenttia. Viime kuussa taas selvisi, että pankista oli vedetty viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yli sata miljardia euroa talletuksia ja varainhoidon rahoja.
Viime keskiviikkona, Saudi National Bankin kommenttien jälkeen, Credit Suisse nosti Sveitsin keskuspankilta yli 50 miljardin euron hätälainan.
Luottamus pankkiin oli kuitenkin lopullisesti ehtynyt.
Seuraavina päivinä Credit Suissestä vedettiin talletuspaossa yli 30 miljardia euroa ja sen osakekurssi jatkoi laskemistaan.
Viikonloppuna Sveitsin hallituksen, pankkivalvojan ja keskuspankin oli pakko reagoida. Ne järjestelivät kuilun partaalle ajautuneen Credit Suissen UBS:n omistukseen kolmella miljardilla eurolla.
Suissen liikkeellelaskemia joukkovelkakirjoja nollattiin kaupassa poikkeuksellisesti jopa 16 miljardin euron edestä. Sveitsin keskuspankki lupasi UBS:lle yli sadan miljardin euron lainan talletuspaon varalta. Sveitsin hallitukselta fuusioituva pankki saa miljardien varaukset Suissestä mahdollisesti koituvien tappioiden ja vahingonkorvausten kattamiseksi.
Suissen haukannut UBS on Sveitsin suurin pankki.
Vielä vuoden 2010 alussa UBS ja Credit Suisse olivat markkina-arvoiltaan yhtä suuria. Pankkien osakekurssit kuvastavat, miten pankit ovat sen jälkeen hoitaneet bisneksiään.