Hyppää sisältöön

Venäläinen lannoitelasti saa lähteä Suomesta – ministeriö myönsi poikkeusluvan

Lannoitteet ovat matkalla EU:n ulkopuoliseen maahan Atlantin toiselle puolelle.

Kotkan satama.
Lannoitelasti oli Pia Sarivaaran mukaan tullut Suomeen rautateitse, ja sen on nyt määrä jatkaa matkaansa laivalla. Arkistokuva satamasta Kotkassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeriö on myöntänyt poikkeusluvan, jonka turvin Suomessa takavarikoidun lannoitelastin saa viedä pois maasta.

Yle kertoi eilen keskiviikkona, että lannoitelasti oli määrätty tilapäiseen takavarikkoon EU-pakotteiden vuoksi.

Ulkoministeriön mukaan lasti on EU:n Venäjä-pakotelistalla olevan tahon määräysvallassa.

Pia Sarivaara ulkoministeriön pakotetiimistä kertoo, että ministeriö teki poikkeuslupapäätöksen lastin viennistä keskiviikkona. Poikkeuslupa perustuu siihen, että lannoitelasti on matkalla kolmanteen maahan ja lannoitetta tarvitaan globaalin ruokaturvan edistämiseen.

Lannoitteet ovat lähdössä Suomesta Smew-rahtialuksella, joka on seissyt asian selvittämisen vuoksi Kotkassa odottamassa.

– Lupa sisältää erityisehtoja, jotka lannoitelastin ostajan täytyy täyttää. Kun ehdot täyttyvät, alus voi lähteä satamasta, Sarivaara kertoo.

Ulkoministeriön päätöksen jälkeen asiaa käsittelee Suomessa vielä ulosottolaitos. Ministeriön käsityksen mukaan alus voisi päästä jatkamaan matkaansa lähipäivinä.

Sarivaaran mukaan lannoitelastin tarkka määränpää ei ole tällä hetkellä tiedossa, mutta kohteena on joko El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica tai Kolumbia. Hän kertoo, että lastin saapumisesta kohteeseensa täytyy raportoida ulkoministeriölle.

Toimitusjohtaja Kimmo Naski Haminan–Kotkan satamasta kertoo, ettei Smew-aluksen lastausajankohta ole vielä tiedossa.

EU:n pakotteet eivät estä venäläisten lannoitteiden tuontia tai kauttakulkua EU-alueella, vaan lannoitelastin matka keskeytyi henkilöpakotteiden takia.

Uutista täydennetty 23.3. klo 14.39: Lisätty kaksi viimeistä kappaletta.

Suosittelemme sinulle