Hyppää sisältöön

Kuntosalilla ja uimahallissa käyvät vain tietyntyyppiset ihmiset – tällaisia uskomuksia murretaan elintapavalmennuksessa

Työtä hakevat asiakkaat saavat VETO-hankkeessa työvalmennuksen lisäksi elintapaohjausta. Siinä edetään pienin muutoksin ja esimerkiksi parannetaan vuorokausirytmiä ja murretaan liikunnan esteisiin liittyviä uskomuksia.

Kuntosalilaitteita ja juoksumattoja tyhjällä kuntosalilla.
Kuntosalilla ja uimassa käy ihan tavallisia ihmisiä. Tällaisista asioista keskustellaan elintapaohjauksessa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Kati Ala-Renko

Elintapaohjaus työvalmennuksen rinnalla on tuonut pieniä mutta tärkeitä muutoksia työnhakijan arkeen.

Kaksi ja puoli vuotta toimineen VETO-hankkeen asiakkaista reilusti yli puolet on ottanut vastaan myös elintapaohjausta. Elintapavalmennuksessa pyritään parantamaan vuorokausirytmiä ja pieniin, arkea tukeviin muutoksiin.

Ohjauksessa esimerkiksi parannetaan vuorokausirytmiä ja murretaan keskustelemalla liikunnan esteisiin liittyviä uskomuksia.

Näitä voivat olla ajatukset siitä, että vain tietyntyyppiset tai -kokoiset ihmiset voivat käydä kuntosalilla tai uimahallissa. Esimerkiksi uimahallissa käymiseen voi olla iso kynnys vaikkapa ylipainoisella.

Hankkeen asiakkaita ovat esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat. Asiakkaita on ollut kaiken kaikkiaan 260.

Elintapaohjausta ja työvalmennusta tarjoavan VETO-hankkeen asiakkaista 60 prosenttia on työllistynyt tai aloittanut tutkintoon johtavan koulutuksen.

VETO toimii Kuusiokunnissa, Seinäjoella, Ilmajoella ja Järviseudulla.

VETO eli vaikuttavaa elintapaohjausta ja työvalmennusta -hanke saa rahoituksen Euroopan sosiaalirahastolta. Hanketta hallinnoi Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu.

Suosittelemme