Hyppää sisältöön

Tuhat siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa on lakossa Lapissa, siivoojia lakkovahteina eri kohteissa

Siivooja Johanna Törmänen: ”Tällä hetkellä palkalla ei tule toimeen”. PAM laajensi kiinteistöalan lakkoa, kun sopua ei eilen syntynyt. Neuvottelut jatkuvat maanantaina.

Toimittaja Juha Mäntykenttä haastatteli lakkovahteja Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulun pihalla. Mukana siivoojat Johanna Törmänen ja Reetta Vierelä, PAM:n järjestötoimitsija Markus Korjonen sekä siivooja Anna Karjalainen.
Sari Pöyhönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Palvelualojen ammattiliitto PAM laajensi kiinteistöalan lakkoa myös Lappiin. Mukana lakossa on Lapista noin tuhat siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa sekä yli kymmenen yritystä. Yksi kohde, jossa pamilaisia siivoojia ei nyt lakon vuoksi käy töissä, on Lapin ammattikorkeakoulu. Siellä siivoojana työskentelee nyt lakkovahtina oleva Johanna Törmänen.

– Tällä palkalla nyt näiden nousevien elinkustannusten keskellä ei tule toimeen. Ja varsinkin perheelliset ihmiset, jotka kulkevat töihin kauempaa, niin tällä palkalla ei valitettavasti tule tällä hetkellä toimeen. Palkkaa tarvitsisi lisää, selkeitä euromääräisiä korotuksia kaivataan, siivooja, lakkovahti Johanna Törmänen kertoo.

Pienimmät palkat siivoojilla ja kiinteistönhoitajilla ovat noin 1 800 euroa kuukaudessa.

– Nyt taistellaan palkoista ja ennen kaikkea niistä pienimmistä palkoista, Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta järjestötoimitsija Markus Korjonen sanoo.

Lakko kestää nyt kaksi päivää eli torstain ja perjantain. Jos sopua ei edelleenkään ensi viikolla synny, seuraava kiinteistöpalvelualan lakkoaalto uhkaa maaliskuun lopussa.

Kuuntele toimittaja Juha Mäntykentän tekemä haastattelu, jossa hän keskustelee lakkovahteina olevien siivoojien kanssa Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoululla torstaiaamuna, lakon alettua:

Juha Mäntykenttä haastatteli torstaiaamuna siivoojia, lakkovahteja Rovaniemellä.

23.3.2023 klo 12.43 lisätty video.

23.3.2023 klo 16.39 lisätty audio.

Enemmän aiheesta:

Palvelualojen ammattiliitto laajentaa työtaistelua Lappiin – mukaan tulossa tuhat siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa

Kiinteistöpalvelualan lakko ei koske Lappia ainakaan vielä

Suosittelemme sinulle