Hyppää sisältöön

Sairaala Novalla siivotaan normaalisti lakosta huolimatta, hotellisiivoojista noin puolet saapui töihin lakosta huolimatta

Esimerkiksi hyvinvointialueen asumisyksiköissä aterioiden jakaminen joudutaan nyt tekemään omien laitoshuoltajien voimin. Osa kunnossapidosta on kunta-alan työsopimuksen piirissä, eikä lakko vaikuta.

Hotelli Paviljongin Kirsi Tarkkanen kertoo lakon vaikutuksista.
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Suomen hyvinvointialueella siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko tuntuu pääasiassa palvelutason laskuna, sillä kaikkia normaaleja toimia ei voi lakon takia tehdä, kertoo alueen puhtauspalveluiden palvelujohtaja Henna Tikka.

– Puhtauspalvelut on tottakai sillä tavalla tärkeä tukitoiminto ydinpalveluille, että silloin kun palvelut sujuu, niin se ei näy millään tavalla, mutta näin lakkotilanteessa sekin tulee näkyväksi, Tikka kommentoi.

Tikan mukaan siivousta ja puhtaanapitoa tarjoavien palveluntuottajien kanssa on keskusteltu siitä, mitä priorisoidaan ja mitkä toimeenpiteet jätetään kenties tekemättä.

Hyvinvointialueella lakko vaikuttaa moniin erilaisiin palveluihin. Hyvinvointialueen asumisyksiköissä esimerkiksi ikääntyneille aterioita jakavat nyt alueen omat laitoshuoltajat, jotka ovat kunnallisen työehtosopimuksen piirissä.

–Toki on niin, että se saattaa jollakin tavalla hoitotyötä kuormittaa, kun siivoustyötä ei pystytä kaikkea tekemään, Tikka arvelee.

Terveysasemilla kiinteistönhoidon ulkoistuksia on osittain.

– Tämän aamuisen tiedon perusteella palvelut pystytään järjestämään, Tikka sanoo.

Kaikkeen siivoukseen ja kunnossapitoon lakko ei kuitenkaan vaikuta.

Esimerkiksi keskussairaala Novassa Jyväskylässä siivous tehdään hyvinvointialueen puolesta, eikä lakko vaikuta siihen. Myös esimerkiksi terveysasemien ulkoalueiden kunnossapito ja hiekoitus on suurilta osin kuntien sopimusten piirissä.

Lakko vaikuttaa myös esimerkiksi hotelleissa

Jyväskylän Sokos hotelli Paviljongin hotellipäällikkö Kirsi Tarkkanen.
Hotellipäällikkö Kirsi Tarkkasen mukaan lakkoon on valmistauduttu viikko. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Lakko näkyy myös esimerkiksi hotellien siivoamisessa, missä huoneita siistitään joka päivä.

Jyväskyläläisissä hotelli Paviljongissa ja hotelli Aleksandrassa noin puolet siistijöistä ei saapunut töihin lakon vuoksi. Siivoajien työ on hotellien viihtyyvyden kannalta yksi olennaisimmista asioista.

– Se on tosiaan näkymätöntä työtä, mutta sitä arvostetaan paljon ja siitä tulee paljon palautetta myös onnistuessaan, Jyväskylän Sokos hotelli Paviljongin hotellipäällikkö Kirsi Tarkkanen kertoo siivoamisen tärkeydestä.

Paviljongissa lakkoon on valmistauduttu koko viikko eri tavoin ja myös Tarkkanen on harkinnut itse siivoamaan hyppäämistä, mutta kertoi aamupäivällä ”tilanteen olevan hallinnassa”.

Suosittelemme