Hyppää sisältöön

Yllätystarjous! Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus yrittää ostaa Manchester Unitedin

Thomas Zilliacus kertoo tiedotteessa tavoittelevansa Manchester Unitedin ostamista.

Manchester United keskustelee tuomarin kanssa.
Manchester United on ollut kaupan pitkän aikaa. Kuva: IMAGO/Colorsport/ All Over Press
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen yritysjohtaja Thomas Zilliacus sanoo tehneensä ostotarjouksen jalkapallon Valioliigassa pelaavasta suurseurasta Manchester Unitedista. Zilliacus suunnittelee ostavansa seuran yhdessä kannattajien kanssa.

Zilliacusin mukaan seuran nykyinen markkina-arvo on alle 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,6 miljardia euroa. Hän kertoo tiedotteessa jättäneensä tarjouksen XXI Century Capital -sijoitusyhtiön kautta. Hän omistaa yrityksen yhtiönsä kautta.

– Kaikkien urheiluseurojen pitää lopulta kuulua sen kannattajille, Zilliacus sanoo tiedotteessa.

– Nykyinen kehitys, jossa miljardöörisheikit ja oligarkit valtaavat seuroja ja pitävät niitä henkilökohtaisina leikkikenttinään, ei ole tervettä, hän jatkaa.

Thomas Zilliacus vuonna 2005.
Thomas Zilliacus vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva

Zilliacusin tavoitteena on ostaa seura puoliksi kannattajien kanssa. Hänen yrityksensä rahoittaisi puolen summasta ja toinen puoli koostuisi kannattajien taskusta.

– Jos jokainen seuran kannattaja lähtee mukaan, se tarkoittaa kolme dollaria kannattajaa kohden. Jokainen heistä saa pääsyn sovellukseen, jonka avulla kannattaja, mistä päin maailmaa tahansa, voi osallistua ja antaa äänensä, kun päätetään seuran jalkapalloon liittyvistä asioista. Mitään päätöksiä ei tehdä, joita kannattajien enemmistö ei tue, Zilliacus sanoo.

Manchester Unitedin nykyinen omistaja, Glazerin perhe on kertonut seuran olevan myynnissä. Esimerkiksi brittimiljardööri Jim Ratcliffe ja qatarilainen pankkiiri Sheikh Jassim ovat tarjonneet seurasta.

Thomas Zilliacus työskenteli pitkään Nokian Aasian-johtajana 1980–1990-luvuilla. Hän kertoo Helsingin Sanomille vaurastuneensa kiinteistökaupoilla, osakkeilla ja yrityksiä perustamalla.

Zilliacus oli myös perustamassa Helsingin areenaa nykyisen Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja Harry ”Hjallis” Harkimon kanssa ja ehdotti myös aikanaan hallin ja Jokerit-jääkiekkojoukkueen myyntiä venäläisille.

– Kun 2012 ehdotin myymistä, venäläiset olivat salonkikelpoisia ja kaupankäynti heidän kanssaan oli täysin normaalia. Kaikki osakkaat olisivat silloin myös saaneet paremman hinnan kuin mitä myöhemmin saivat, Zilliacus vastasi Helsingin Sanomien haastattelussa moitteeseen, että hänen takiaan Jokerit päätyi venäläisomistukseen.

Vuonna 2014 Zilliacus sai perustamansa sosiaalisen median yhtiön Yuuzoon listattua Singaporen pörssiin. Yhtiö joutui vaikeuksiin vuonna 2018, kun entinen työntekijä väitti sen rikkoneen paikallista arvopaperimarkkinalakia. Yhtiön toiminta keskeytyi vuonna 2019, koska rahat loppuivat.

Urheilussa hän on toiminut muun muassa HJK:n puheenjohtajana ja Jokerien osaomistajana. Hänellä on divaritason kokemusta jalkapalloilijana, sillä hän pelasi 20-vuotiaana keskikenttäpelaajana Grankulla IFK:ssa.

Suosittelemme sinulle