Hyppää sisältöön

Salpausselän 100-vuotiskisat pyrkii ilmastotekoihin, mutta tarjoaa kansalle ilotulitusta – näin järjestäjä perustelee

Juhlailotulituksen järjestäminen herättää ristiriitaisia tunteita. Samana iltana vietetään Earth Hour -ilmastotapahtumaa.

Yle kysyi Salpausselän kisojen vastuullisuusjohtajalta Jaana Helmiseltä, miten ilotulitus voi olla vastuullisuusteko.
Tuija Veirto

Vastuullisuus- ja ilmastokysymykset ovat tulleet entistä tärkeämmäksi urheilutapahtumissa.

Perjantaina Lahdessa alkavissa Salpausselän satavuotiskisoissa järjestäjät korostavat kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja.

– Pyrimme järjestämään kisat niin, että ne rasittavat ympäristöä mahdollisimman vähän, sanoo Salpausselän kisojen vastuullisuuspäällikkö Jaana Helminen.

Helmisen mukaan tärkeää on huomioida myös yhteiskuntavastuu eli tapahtuman merkitys yhteisöllisyyteen.

– Kisojen satavuotisjuhlaa järjestäessä on mietitty myös perinteitä ja elämyksellisyyttä.

Salpauselän kisojen valmistelua mäkimontussa
Salpausselän kisamonttu odottaa tulijoita. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Kisoille on tehty vastuullisuusohjelma. Sen lisäksi satavuotiskisojen kunniaksi käynnistettiin kampanja ja listattiin sata vastuullisuustekoa, joita esitellään kisojen kotisivuilla.

Suurtapahtumissa isoimmat päästöt tulevat Jaana Helmisen mukaan liikenteestä ja logistiikasta kisa-alueella ja sen ulkopuolella.

– Kannustamme julkisen liikenteen käyttöön. Esimerkiksi nyt kisalipulla pääsee maksutta paikallisliikenteen busseihin. Myös koululaisille jaetut ilmaisliput oikeuttavat ilmaisiin matkoihin.

Kisamakkara ja ilotulitus – tunteita puolesta ja vastaan

Kysymysmerkkejä vastuullisuustekojen listalla nostattavat kisamakkara ja ilotulitus.

Helminen pitää ilotulituksesta koituvia päästöjä kohtuullisina suhteessa sen tuottamaan elämykseen.

– Ilotulituksen järjestäjä on laskenut, että yhdestä ilotulituksesta syntyy ympäristöön saman verran päästöjä kuin lämmittäisi puusaunan 1–3 kertaa.

Ilotulitus järjestetään samana iltana kuin Earth Hour -ilmastotempaus, mutta tuntia ennen. Ilotulituksen jälkeen kisojen oheisohjelma jatkuu vielä Urheilukeskuksessa.

Helmisen mukaan Earth Hour -järjestäjien kanssa käytiin vuoropuhelua, mutta valojen sammuttaminen tunnin ajaksi todettiin kisamontussa turvallisuussyistä mahdottomaksi.

Kisaperinnekategoriaan myös kiinteästi kuuluvaa kisamakkaraa ei Jaana Helmisen mukaan haluttu korvata kasvismakkaralla, mutta sille etsittiin lähituottaja.

Jaana Helminen Lahden stadionin parkkipaikalla kisojen valmisteluissa
Jaana Helmisen mukaan kisa-alueella Urheilukeskuksessa tehdään viime hetkeen asti järjestelyjä. Viikonlopun kestävät juhlakisat käynnistyvät huomenna perjantaina. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Kansainväliseltä hiihtoliitolta vastuullisuusstrategia yhdessä lahtelaisten kanssa

Kisamakkarasta keskusteltiin myös vuoden 2017 MM-kisojen alla, muistelee tuolloin Sitran Kestävyysratkaisut -tiimissä johtavana asiantuntijana toiminut Nani Pajunen.

– Kisamakkara oli pyhä asia silloin, ja se näyttää olevan pyhä asia edelleen, naurahtaa Pajunen.

Sitra toimi yhteistyökumppanina Lahden 2017 MM-kisoissa, kun kisajärjestäjät halusivat edistää kestäviä ratkaisuja tapahtumassa.

Eniten tunteita vuoden 2017 MM-kisoissa herätti kuitenkin vesi. Lahtelaisen, hyvän pohjaveden sijaan virallinen kisavesi pakattiin kartonkitetraan ja tuotiin ulkomailta.

Ratkaisulle oli syynsä, mutta kohu syntyi.

– Tuosta oli se oppi, että koko ketju pitää käydä läpi, jottei vastaavaa tapahdu.

Nani Pajunen toimii tällä hetkellä kestävän kehityksen asiantuntijatehtävissä konsultointi- ja suunnitteluyritys AFRY:ssa. Hän pitää tärkeänä, että vastuullisiksi nostetut toimet ja niiden perustelut avataan ja pystytään osoittamaan todeksi.

– Kisabrändin omistajalla, oli se sitten mikä laji tahansa, pitää olla ohjeet ja kriteerit, miten järjestetään vastuulliset ja kestävät kilpailut.

Myös sponsorisopimuksiin on tärkeää kirjata selkeät säännöt, jotka edellyttävät läpinäkyvyyttä toiminnassa.

Samaa toivoo Jaana Helminenkin. Helmisen mukaan FIS on nyt laatimassa omaa vastuullisuusstrategiaansa.

– He ovat itse asiassa haastaneet meitä mukaan sen tekoon, eli pääsemme vaikuttamaan siihen, mitä Kansainvälinen hiihtoliitto mahdollisesti ohjeistaa jatkossa. Se on mielestäni erityisen hyvä juttu.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 24.3.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle