Hyppää sisältöön

Suomen ilmatilassa lensi Yhdysvaltain ilmavoimien tiedustelukone

Valvontalento lensi Etelä-Suomesta itärajan muotoa mukaillen kohti pohjoista. Tiedustelukone lensi Suomen yllä noin kello 16 asti, josta sen matka jatkui Baltian suuntaan.

Tiedustelukoneen lentoreitti Suomen yllä.
Suomen ilmatilassa lensi Yhdysvaltain ilmavoimien JAKE11-tiedustelukone, jonka lentoreitti kulki Flightradar24 mukaan itärajaa mukaillen eteläisestä Suomesta pohjoiseen. Kuva: Samuli Huttunen / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap
Elli Sormunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvoimat alkaa tehdä valvontalentoja Suomen ilmatilassa keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa. Ensimmäinen valvontalento lennetään torstaina, ja se tehdään yhdessä Yhdysvaltain kanssa.

– Suomen sotilaallisessa turvallisuustilanteessa tai -ympäristössä ei lähiaikoina ole tapahtunut muutoksia, vaan kumppanimaiden kanssa toteutettava lentotoiminta on suunnitelmallista sekä osa normaalia yhteistyötä, tiedottaa Puolustusvoimat.

Flightradar24-sivuston mukaan torstaina Suomen ilmatilassa lensi Yhdysvaltain ilmavoimien RC-135 Rivet Joint -tiedustelukone. Flightradarin mukaan Puolasta lähtenyt kone lensi Suomessa Porvoon kautta Kouvolan ylle jatkaen matkaansa kohti pohjoista Savonlinnaan ja Joensuuhun. Tiedustelukone suuntasi vielä Rovaniemelle, jossa kone kääntyi kello 13:n aikaan takaisin etelään päin.

Tiedustelukone lensi Suomen yllä noin kello 16 asti, josta sen matka jatkui Baltian suuntaan.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan lentojen yksityiskohdista ei aiota kertoa operaatioturvallisuuteen vedoten. Lentoja on tarkoitus tehdä nyt ja tulevaisuudessa niin miehitetyillä kuin miehittämättömillä koneilla.

Puolustusvoimien mukaan lentotoiminta on osa suunniteltua ja normaalia kahden- ja monenvälistä yhteistyötä.

– Lennot kehittävät Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lennot ovat osoitus molemminpuolisesta sitoutumisesta puolustusyhteistyön kehittämiseen, perustellaan lentojen tarpeellisuutta Puolustusvoimien tiedotteessa.

Suosittelemme sinulle