Mikkelin kaupungin omistama Etelä-Savon Energia teki viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen sekä liikevaihdolla että tuloksella mitattuna.
ESEn liikevaihto nousi 68 miljoonaan euroon edellisvuoden 56 miljoonasta.
Voittoa kertyi reilut 16 miljoonaa euroa. Erilaisten tilinpäätösjärjestelyiden jälkeen tulos on 11,5 miljoonaa euroa, kaksi kertaa edellisvuotta enemmän.
ESE toimii pääasiassa Mikkelin kaupungin alueella, jossa se ylläpitää sähkö- ja kaukolämpöverkkoja.
Lisäksi yhtiöllä on voimalaitos, joka tuottaa hakkeesta ja turpeesta kaukolämpöä ja sähköä. Kaukolämpö menee omille asiakkaille, mutta sähkö myydään suoraan sähköpörssiin.
Toimitusjohtaja Erkki Karppanen sanoo, että sähkön korkea hinta oli suurin syy huipputulokseen, mutta vuosi oli kaikkiaan onnistunut.
– Hyödyimme sekä oman voimalan sähkön tuotannosta että Koskienergian osakkuudesta.
Vuosi 2022 oli jo toinen hyvä vuosi peräkkäin. Vielä vuonna 2020 yhtiö tuotti vajaan miljoonan tappiota 45 miljoonan euron liikevaihdolla.
– Vuosi 2020 oli kaikkien aikojen heikoin alhaisen pörssihinnan takia, Erkki Karppanen muistuttaa.
Ei aivan korkeinta, eikä matalinta pörssihintaa
ESE luopui jo vuosia sitten sähkön vähittäismyynnistä ja myy koko tuotannon pörssiin.
Sähköä Pursialan voimalaitoksessa syntyy 100-200 miljoonaa kilowattituntia vuodessa. Mitä enemmän tarvitaan kaukolämpöä, sitä enemmän syntyy myös myytävää sähköä.
– Viime vuosi ei ollut edes erityisen kylmä, Erkki Karppanen muistuttaa.
Muiden sähköntuottajien tavoin ESE myy osan sähkön tuotannostaan etukäteen ns. futuurien kautta ja vain osan päivän hinnoilla pörssissä.
– Siksi emme saa aivan huippuhintoja koskaan, mutta toisaalta matalien hintojen aikana saamme hieman paremmin, ESEn tuotantojohtaja Lasse Lahtinen kertoo.
Lahtisen mukaan esimerkiksi joulukuussa ESE sai sähköstään vähemmän kuin pörssin keskimääräinen 24 senttiä, mutta tammikuussa yli noin 10 sentin keskihinnan.
Kaupungille tuhdit osingot
ESEn ennätysvuosi sattuu myös omistajan eli Mikkelin kaupungin kannalta otolliseen hetkeen.
Mikkelin valtuusto päätti juuri käynnistää neuvottelut ESEn 49 prosentin vähemmistöosuuden myynnistä. Niillä on tarkoitus kattaa vuosien kuluessa kertyneet alijäämät ja hakea myös puhtia elinvoiman kehittämiseen.
– Eihän tämä varmaan huono uutinen ole omistajan kannalta. Voisi kuvitella, että hyvää tulosta tekevä yhtiö kiinnostaa ostajia, Erkki Karppanen myöntää.
ESE on maksanut vuosittain muutaman miljoonan euron osingot. Viime vuoden osingot lämmittävät omistajaa kummasti.
– Osinkotasosta päättää tietysti omistaja yhtiökokouksessa, Karppanen muistuttaa.