Hyppää sisältöön

Miljardien rahasampo on hyytymässä – valtion kirstuun jää iso aukko, kun korkojen nousu painaa Suomen Pankin tulosta

Suomen Pankki teki nollatuloksen, eikä jaa valtiolle euroakaan osinkoja. Korkojen nousu painaa Euroopan keskuspankkien tuloksia tappiolle myös tulevina vuosina. Veronmaksajat saattavat joutua pelastajiksi.

Korkojen nousu iskee myös Suomen Pankkiin, jonka tuloksen arvioidaan kääntyvän tulevina vuosina tappiolliseksi, kertoo johtokunnan jäsen Marja Nykänen.
Kaisa Uusitalo,
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Pankin tulos: 0 euroa.

Viime vuosina Suomen Pankin voitoista on kilahtanut valtion budjettiin vähintään sata miljoonaa euroa vuodessa, mutta nyt rahasampo on hyytymässä.

Pankki teki viime vuonna nollatuloksen, ja tulevina vuosina tuloksen ennakoidaan kääntyvän tappiolliseksi. Tänä vuonna pankki ei tulouta valtiolle euroakaan.

Euroalueen keskuspankit ovat viime viikkoina julkistaneet ensimmäisiä selviä tappioita vuosikymmenen kestäneestä rahanpainamisesta. Pääpankki eli Euroopan keskuspankki teki sekin nollatuloksen.

Kun korot olivat matalat, Suomen Pankki haali muiden eurojärjestelmän keskuspankkien tapaan omistukseensa isoja määriä sekä Suomen valtion että suomalaisten yritysten velkaa.

Nyt se alkaa käydä kalliiksi. Allaoleva grafiikka näyttää, miten Euroopan keskuspankin tase kasvoi velkakirjojen ostoilla.

Mistä pankin nollatulos kertoo ja mihin se voi johtaa? Haimme vastaukset kolmeen keskeiseen kysymykseen.

1. Mitä Suomen pankissa oikein tapahtuu?

Korkojen nousu iskee Suomen Pankkiin kahta reittiä: sen hallussa olevien velkapapereiden arvo heikkenee, ja samalla keskuspankkitalletuksille on maksettava korkoa. Tulos voi tulevina vuosina kääntyä tappiolliseksi. Silloin valtiolta jää satoja miljoonia euroja saamatta.

Suomen Pankilla on hallussaan kasoittain valtion matalakorkoisia velkakirjoja, joita se on ostanut Euroopan keskuspankin EKP:n osto-ohjelmien mukaisesti.

Osto-ohjelmissa maiden kansalliset pankit lainaavat valtiolle rahaa ostamalla oman maansa velkakirjoja. Suomen Pankilla tällaisia velkakirjoja on yhteensä noin 60 miljardilla eurolla, mikä on noin 40 prosenttia valtion velasta.

Kun korot ovat nousseet, näiden velkapapereiden arvo on laskenut eivätkä ne tuota juuri mitään.

Samalla Suomen Pankki joutuu kuitenkin maksamaan korkoa pankkien tekemille keskuspankkitalletuksille, tätä nykyä kolme prosenttia.

Siksi pankin tulos heikkenee.

– Meillä on taseessa toisella puolella huonotuottoisia, lähes nollatuottoisia arvopapereita. Toisella puolella on talletuksia, joille keskuspankki nykyisessä kohonneessa korkotilanteessa maksaa talletuskorkoa, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Marja Nykänen selittää.

Tuloksen heikkeneminen tarkoittaa, että valtion kirstuun tulee tulevina vuosina satojen miljoonien lovi.

Suomen Pankki tulouttaa puolet tuloksestaan valtiolle, mikä viime vuosina on tarkoittanut runsasta sataa miljoonaa euroa vuodessa. Tänä vuonna ja todennäköisesti tulevinakin vuosina nämä rahat jäävät saamatta.

– Nyt näyttää, että Suomen pankin tulos tulevina vuosina tulee olemaan tappiollinen. Sitä sataa miljoonaa valtion kirstuun ei lähivuosina ole näkyvissä.

Allaoleva grafiikka näyttää, miten suureksi Suomen Pankin tase kasvoi, kun se osti matalakorkoisia valtion lainapapereita:

2. Voivatko Suomen Pankilta loppua rahat?

Tilanne ei ole tullut Suomen Pankille yllätyksenä. Se on vuosien varrella kerännyt yhteensä yli kuusi miljardia euroa puskuria, jota se alkaa nyt syödä.

Matalakorkoisten velkakirjojen ostaminen on ollut pankilta tietoinen päätös.

Euroopan keskuspankin osana se aloitti valtiolainojen ostamisen jo vuonna 2015 estääkseen talouden jäätymisen ja inflaation hyytymisen pakkaselle.

Nyt inflaatio on kiihtynyt ja korot muuttuneet. Valtioiden keskuspankitkin ovat uudessa tilanteessa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi maaliskuun alussa Talouselämä-lehdessä, että ennustetulla korkokehityksellä Suomen Pankki voi jo tänä vuonna tehdä miljardien korkotappiot.

Suomen Pankki on kuitenkin varautunut ennakkoon. Se on kerryttänyt noin 6,6 miljardia euroa erilaisia puskureita, joita nyt voidaan ottaa käyttöön.

Kuinka pitkälle ne riittävät?

– Nykyisten korkonäkymien perusteella arvioituna nämä varaukset riittävät, eli siinä mielessä veronmaksajien ei tarvitse olla huolissaan, Nykänen sanoo.

Tästä grafiikasta näkyy, miten paljon esimerkiksi Nordea tai OP saavat keskuspankilta korkoa talletuksistaan keskuspankkiin:

3. Joutuvatko eurooppalaiset veronmaksajat keskuspankkien pelastajiksi?

Pahimmassa tapauksessa valtio joutuu pääomittamaan pankkia eli antamaan lisää rahaa, jotta se pysyy pystyssä. Tällainen uhka on esimerkiksi Hollannin ja Saksan keskuspankeilla. Nurinkurisesti tätä riskiä ei ole velkaisessa maassa Italiassa.

Kaikki Euroopan kansalliset keskuspankit ovat samassa tilanteessa siinä, että ne maksavat samaa korkoa talletuksille ja ovat kaikki ostaneet valtioidensa velkakirjoja.

Maiden välillä on kuitenkin eroja siinä, miten ne ovat varautuneet. Suomi on keskimääräistä paremmassa tilanteessa, sanoo eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Pankkivaltuusto valvoo Suomen Pankin toimintaa.

– Esimerkiksi Hollannissa pääosa keskuspankin tuloksesta on jaettu suoraan valtiolle, mutta meillä näitä puskureita on takavuosina kasvatettu, Lindtman sanoo.

Suomen Pankki tulouttaa vuosittain puolet voitoistaan valtiolle. Euroaikana se on tarkoittanut yhteensä noin 3,2 miljardia euroa valtion kassaan.

Lindtmanin mukaan vuonna 2003 eduskunnassa oli käsittelyssä esitys, jossa suurempi osa Suomen Pankin tuloksesta olisi suunnattu valtiolle. Uudistus kuitenkin pysähtyi.

Pahimmassa tapauksessa valtio voi joutua pääomittamaan pankkia eli antamaan rahaa sen pitämiseksi pystyssä. Tällainen uhka on ollut esimerkiksi Ruotsissa ja Hollannissa – ja myös Euroopan suurimmassa taloudessa Saksassa.

Lindtmanin mukaan suurin Suomen Pankkiin kohdistuva riski on juuri tilanne, jossa tällä hetkellä ollaan.

– Nyt on nähty poikkeuksellisen kova korkojen nousu. Juuri tämä tilanne korostaa sitä, kuinka tärkeitä vahvat puskurit ovat, jotta Suomen Pankki tästäkin tilanteesta selviytyy vahvana.

Hieman nurinkurisesti pahasti velkaantuneiden maiden keskuspankit eivät kärsi korkojen noususta yhtä paljon kuin Suomen tai Saksan.

Kun esimerkiksi Italian keskuspankilla on paljon Italian valtion velkaa, se saa velalle myös tuottoa. Italian valtion velan korot ovat olleet viime vuodet usean prosenttiyksikön Suomen vastaavaa velkaa korkeammat.

Herättääkö keskuspankkien tilanne ajatuksia? Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan kello 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Miljardien eurojen pankkiiri luo rahaa nappia painamalla – Suomen Pankissa on käynnissä valtava vastaisku koronakriisille

Valtion korkomenot kasvavat, ja iso osa velasta on Suomen pankille – miksi korkoihin pian hupenevat miljardit eivät palaa valtion kassaan?

Vastaisku koronalle: Tästä napista syntyy rahaa.

Suosittelemme sinulle